Lakberendezési trükkökkel a zajos szomszédok ellen

2020. július 08.
Megvan az előnye annak, ha sok ember él egy társasházban, hiszen lehetnek új barátaink, és mindig van kitől kölcsönkérni cukrot, ha elfogyott a süteményhez. Ám ha sok lakás van egy házban, óhatatlanul akad olyan szomszéd, aki zajosabb annál, mint ami még épp nem zavarja a nyugalmunkat. Ügyes lakberendezési trükkökkel azonban akkor is javíthatunk a zajhelyzeten, ha a szép szó és a kérésünk ellenére sem tekeri lejjebb a hangerőt a mellettünk lakó.

Mindenkinek akad legalább egy olyan szomszédja, aki a leglehetetlenebb órákban gyakorolja a trombitaleckét, nézi hangosan a meccset, vagy áll neki táncolni. Nemcsak zavaró, de hosszú távon nagyon kimerítő is, ha nem emiatt rendszeresen nem aludhatjuk ki magunkat. Ám ha a ház szabályait és a csendrendeletet nem is szegik meg a zajos szomszédok, a törvényen kívül is sokat tehetünk azért, hogy elviselhetőbb legyen az együttélés. Például átrendezhetjük a lakást.

1. Szőnyegből sosem elég

Bár napjainkban már korántsem akkora divat, mint harminc évvel ezelőtt volt a padlószőnyeg, a zajok csökkentésére a mai napig ez a legjobb. Ha nem akarunk mégsem faltól falig szőnyeget, néhány nagyobb darabbal lefedve a problémás helyiségek padlóját, jelentősen csendesebbé válhat életünk.

2. Fehér zaj

Ha éjszaka és elalvásnál van a kritikus időszak, egy fehérzaj-készülék jó fülhallgatóval, vagy egy pár füldugó lehet a leghatékonyabb megoldás az olyan szomszédok esetében, akik hajnali kettő előtt képtelenek nyugovóra térni.

3. Több bútort a szobába

A hanghullámok az üres helyiségekben visszaverődnek a falakról, így sokkal hangosabbnak érzékeljük. Engednünk kell tehát minimalista elveinkből, és ha csupán egy kanapé és egy állólámpa van a szobánkban, ideje több bútort beszereznünk, és ezekkel megtörni a teret, hogy csökkentsük a visszhangot. 

4. Zajszűrő függöny

Nem csak olyan függönyök léteznek, amelyek a fényt tudják hatékonyan kizárni. A kívülről jövő zajokat kiszűrő drapériák is ugyanígy kaphatók. A jó hír, hogy ezek egyúttal a világosságot és a meleget is a lakásunkon kívül tartják. 

5. Zárjuk le az ajtó alatti réseket

Nem is gondolnánk, mennyi zaj bejut az ajtó alatti apró réseken. Illesszünk az ajtó alá olyan kis szigetelőt, amellyel pontosabb lesz a bejárati ajtó záródása, illetve helyezzünk fel egyet a hálószobaajtónk aljára is. Így még kisebb esélyt adunk a szomszédoktól és a folyosón közlekedőktől származó zavaró zajoknak. 

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash