Hogyan szokjunk le a pornóról?

2020. július 11.
A koronavírus-járvány és a házi karantén alatt látványosan megnőtt az online pornóoldalakra látogatók száma. De vajon valóban érdemes-e felnőtt tartalmakat nézni unaloműzésként és stresszkezelésként? A következő hetekben Várhegyi Anna szexuálterapeuta fogja körbejárni a kérdést.

A korábbi cikkeim alapján úgy tűnhet, hogy minden tekintetben ellenzem a pornónézést, pedig ez nincs így. Előfordul, hogy az ember feje tele van gondokkal, problémákkal, és csak könnyed kikapcsolódásra vágyik. Arra, hogy kiürüljön az agya, ne gondoljon semmire, ráhangolódjon a szexre, megkönnyebbüljön az önkielégítéstől. Van, aki a szép látványra vágyik, van, akit a kíváncsiság hajt, vagy épp a szexuális visszautasítás, esetleg a párja túlzott elvárásai elől menekül a pornó nézésébe. De a jól működő párkapcsolatokban is nézhetnek pornót a párok, például inspirációt remélve, vagy akár csak azért is, hogy egymásra hangolódhassanak. Mindenkinek megvan az oka, miért teszi.

Amíg tudunk mértéket tartani, és nem okoz mellékhatásokat, elvárásokat, vagy nem alkalmazkodnak az agyi struktúrák a pornóhoz, ahogy erről a korábbi részekben már beszéltem, addig lehet.

A sorozat korábbi részét itt olvashatod el!

Azért tartom nagyon fontosnak megosztani ebben a cikksorozatban a pornónézéssel kapcsolatos szakmai tapasztalataimat, mert úgy vélem, hogy a köztudatban még nincsen elegendő információ ebben a témában. Mindannyian tudjuk – hiszen számtalan cikket olvashatunk erről nap mint nap –, hogy ha például valaki sokat eszik, és keveset mozog, akkor meghízik, nehezebben bírja a fizikai megerőltetést, romlik a keringése, később akár vércukorproblémái is lehetnek. Az összefüggések egyértelműek, láthatóak. Az emberek többsége mégis túlsúlyos, bár tudja az ok-okozati összefüggéseket.

Azonban a pornónézési szokásaink rejtettek, nem lehet tudni, ki mennyit néz, és azt sem lehet megjósolni, mennyire könnyen szokik rá, és mit fog okozni nála – hasonlóan az alkoholhoz, cigarettához. A pornó által kialakuló elvárások magunk és társunk felé pedig úgy kúsznak a tudatalattinkba, hogy észre sem vesszük. Mivel kevés cikk szól a témáról, egyáltalán nem gyanítják az emberek, hogy a párkapcsolati kötődéseiknek vagy a szexuális problémáiknak köze lehetne a pornónézési szokásaikhoz.

Tehát fontos, hogy a cikksorozatom egyrészt azokhoz, és azokról szól, akiknek problémáik vannak, ÉS néznek pornót, és az előbbi cikkeim alapján úgy érzik, hogy összefüggés lehet a két dolog között.

Másrészt azokhoz is szólnak a cikkek, akiknél nincsen szexuális jellegű probléma, de tudniuk kell, hogy a bomba bármikor robbanhat. Ahogy a koleszterinszint is egyszer csak megemelkedik, vagy a hasfájásról is kiderül, hogy fekély.

De azok számára is hasznos olvasmány lehet, akik még nem hallottak erről a jelenségről, vagy nem gondoltak eddig ilyen szempontból a felnőtt tartalmakra. Szóval térjünk vissza a leszokáshoz.

pornó

Hogyan lehet pornó nélkül élni?

Lehet, hogy először nagyon nehéz, csak a pornóra tudsz gondolni, erős vágyakozást érzel, hogy nézz egy kisfilmet. És amikor hasonló szituációba kerülsz, mint ami előhívta a pornó nézését (pl. a neten szörfölgetés, vagy egy nem szeretett munka elvégzése, egy beadandó feladat elkészítése, vagy csak az otthoni nyugis egyedüllét), szinte ellenállhatatlan vágyad lesz a pornó felkutatására. Foglald el magad, csinálj programot, fáraszd le magad, hívd fel a haverokat!

Roland, 2019 novemberében még pornófüggő páciensem így ír arról, hogy neki mi segített a leszokásban:

„Korábban volt párkapcsolatom, de az akkori barátnőmmel csak merevedést segítő pirulákkal tudtam szexelni, majd miután szétmentünk, nem is foglalkoztam a gondommal. Annához akkor fordultam, miután évekkel később megismerkedtem egy új lánnyal, és ismét szembesültem a korábbi merevedési nehézségemmel, de újonnan már pirulával sem ment a dolog. Közösen leástunk a probléma gyökeréhez, és a korábbi rossz szexuális tapasztalatok feloldása mellett a pornó elhagyását is abszolút indokoltnak láttuk, lévén rendszeres pornófogyasztó voltam tinédzserkorom óta, és ez számos rossz beidegződést ültetett el bennem, amik aztán megjelentek a szexuális életemben is. Ezért a maszturbálási szokásaimat és a szexhez való viszonyomat teljesen újra kellett tanulni. Ezt két oldalról, otthoni gyakorlati feladatokkal és elméleti beszélgetéssel valósítottuk meg.

A legnehezebb része a gyógyulásomnak egyértelműen a pornóról való leszokás volt. Évekig teljesen természetesen végeztem, és egyszerre nagyon nehéz volt letenni. Azt gondolom, 3 dolog segített ebben nekem leginkább: a Pornóra kattanva című könyv elolvasása, az az Annával történő szakmai beszélgetések, és az általa javasolt otthoni gyakorlati feladatok, valamint, hogy a számítógépemen letiltottam ezeket az oldalakat. Ehhez a 3 dologhoz tartva magamat, végül nagy örömömre sikerült megoldani a problémámat, és teljesen természetes módon tudok szexelni – úgy, ahogy annak lennie kell.”

Ha sok pornót néztél, vagy ha már nem okoz örömöt a pornó, ha már szexuális problémáid adódtak, vagy félsz, hogy adódni fognak, akkor ne nézz pornót!

Ezt könnyű mondani, de nehéz betartani, de ha szexuális zavaraid vannak, akkor érdemes kerülni minden egyéb síkképernyős kulcsingert is: light pornó, szexképek, chatek, Insta-fotók, stb., hogy az agy ne a képernyőről kapja az izgató jelzéseket.

„A leglényegesebb a leszokáshoz szerintem, hogy eleve a lehetőségét is elvegye annak valaki, hogy pornót nézzen. Tiltsa le a veszélyes oldalakat, úgy biztosan nem fog azon agyalni, hogy megnyissa-e vagy sem, ha jön erre egy ingere” – mondja Roland.

Hogy mik segíthetik még a leszokást?

A cikk folytatásáért kattints Várhegyi Anna szexuálterapeuta oldalára!
Olvass tovább!

Fotó: Getty Images