5 csodás magyar Insta-oldal, ami környezettudatosságra sarkall

2020. augusztus 09.
Oldalak, amelyek emberközelivé teszik a környezettudatosságot, és emellett még kreatívak, pozitívak és példaértékűek is: válogatásunkban 5 olyan magyar Instagram-fiókot mutatunk be, amit érdemes követni, ha be szeretnénk csöpögtetni az életünkbe a környezettudatos, slow szemléletet!

1. @masiktortenet

Csodálatos látni, ahogyan a vintage kincsekből új életre kelnek a különböző szőnyegek, fotelek, tükrök vagy éppen étkészletek. A @masiktortenet Instagramja nézelődőknek, inspirálódni vágyóknak is szuper, de szerencsére meg is lehet vásárolni – abszolút elérhető áron – az új életre kelt tárgyakat. Minden enteriőrt feldob egy fakított gépi perzsaszőnyeg, egy öblös demizson vagy egy békeidőkbeli tükör, ráadásul ezeknek a tárgyaknak nemcsak történetük van, de azáltal, hogy megmentették őket, nem lesz egyhamar hulladék sem belőlük. A pénzünkkel szavazunk, ha egy régi tárgynak adunk új esélyt, akkor az új tárgyak gyártási dömpingjét vetjük vissza.

2. @wabisabipark

Itt már írtunk erről a wabi sabi módszeren alapuló Insta-oldalról, de nemcsak azért különleges gyöngyszem a magyar Instán, mert ötletes gyermekfejlesztési tippeket leshetünk el belőle, hanem azért is, mert mindez a lehető legökotudatosabban történik. Az oldalon bemutatott minden fejlesztő játék sokoldalú, és ha betöltötte funkcióját, akár újraalakítható, a ház dísze lehet belőle, vagy visszaadhatjuk annak, akitől elvettük: az anyaföldnek. Nem csak gyerekeseknek ajánlott, otthondekorhoz vagy meditatív hobbitevékenységekhez is lophatunk innen ötleteket!

View this post on Instagram

Pólófestés kávéval. . Nyáron mindig elkap a polófestési láz, és a gyerekeket sem hagyom ki belőle. Általában olyan egyszerű technikákat próbálunk ki, amikhez nem kell túl komoly kézügyesség, és viszonylag egyszerűen kivitelezhetők. /Tavaly például festett levelekkel pecsételtünk./ . Most egy nagyon egyszerű és természetes módszert próbáltunk ki. Egy fehér pólót pár alkalommal kávéba mártottuk, a rétegek között persze hagytuk megszáradni. Eleinte úgy terveztük, ez csak egy alap lesz, és pecsetelünk erre is még ezt-azt, de mivel mindannyian beleszerettünk a mintába, nem volt szívünk ráfesteni. Olyan, mintha egy alkonyati hegyvidék rajzolódna ki benne. . Nem tudom mennyire lesz tartós, a biztonság kedvéért párszor átvasaltam magas hőmérsékleten, /fogalmam sincs ez számít -e/ és biztos óvatosan, kézzel fogom majd csak mosni. Meglátjuk… . . . . . . #kidscraft #craftforkids #preschoolfun #childrencrafts #tshirtdesign #tshirtpainting #pólófestés #coffeepainting #coffee #coffeetime #kávé #kávéfestmény #naturepaint #fabricpaint #naturedying #fabricdying #shirt #dip #dye #naturaldye #kidsart #coffeeart #mountains #gyerekkelazélet #kézműves #homemade #madewithlove #diy #kidscraftsideas #naturebased

A post shared by 🍂természetes játékok🍂 (@wabisabipark) on

3. @thehungrians

Petra és Balázs oldala abszolút felveszi a versenyt a hasonló szemléletű nemzetközi oldalakkal, és bebizonyítja, hogy minden lépése kivitelezhető az esztétikus, de környezettudatos életmódnak kis hazánkban is. Már csak az oldal végigpörgetése is egy élmény, hiszen telis-tele van természettel a feed, de akkor sem csalódunk, ha olvasgatni kezdjük a posztokat: számos hasznos szolgáltatást ajánlanak és a környezettudatossággal kapcsolatos érzéseiket sem rejtik véka alá.

View this post on Instagram

~ Mi is billenünk ~ Bár kicsit megkésve, de szeretnénk még csatlakozni Nusi @shamobags #billenját kampányához. Az idei év nekünk nagyrészt a tudatosságról és a változásról szól. Szép lassan, lépésről–lépésre haladunk és fokozatosan építjük be a változásokat az életünkbe: ha egy megvan, jöhet a következő. Eddig idén a legnagyobb billenésünk a csomagolásmentes vásárlás és a növényi hangsúlyos étrend kialakítása volt. Mostanra szinte mindent be tudunk szerezni piacokról és csomagolásmentes boltokból, amivel egyrészt nem termelünk szemetet, másrészt helyi kisvállalkozókat támogathatunk, és nem mellesleg sokkal egészségesebb ételeket fogyaszthatunk. A vírus ideje alatt kerültük a nagyobb élelmiszerboltokat és rájöttünk, hogy a jól átgondolt kamra hatalmas segítség a mindennapokban (és nem mellesleg pénztárcakímélőbb is). Hetente egyszer ellátogatunk a bio piacra friss zöldségekért és gyümölcsökért, havonta egyszer pedig feltöltjük a tartósáru készleteinket. Ezeken kívűl pár apróságot is beiktattunk az utóbbi időben, mint a házi dezodor– és szárazsampon-készítés, az ecetes hajmosás vagy a komposztálás. Egy nagyobb kihívás viszont még előttünk áll, mégpedig a ruhavásárlási szokásaink megváltoztatása. Az elmúlt években többnyire fast fashion üzletekben vásároltunk, és bár a törekvés megvan a változtatásra, a megfelelő (és az ízlésünkhöz passzoló) források felkutatása és bejáratása még előttünk áll. Reméljük jövőre ugyanekkor már elmondhatjuk, hogy csak másodkezből vagy magyar, etikus tervezőtől vettünk ruhát! 💛 Úgy gondoljuk, a legfontosabb, hogy apránként haladjatok a tudatosság felé, hiszen így sokkal tartósabb változásokat érhettek el. Elég ha egyszer belekezdtek, a következő lépés mindig adja magát — ettől is annyira csodálatos! 🌿

A post shared by The Hungrians • Petra & Balázs (@thehungrians) on

4. indirabotanicals

Mikó Zsófi holisztikus női terapeuta, és az Instagramja bizonyítja, hogy munkásságához a természet erejét használja. A feedje dinamikus és apró trükkökkel van tele: lenyűgöző látni a különböző szárított gyógynövényeket, növényeket és Zsófi életének más inspiráló pillanatait. Az oldal egy kicsit segít emlékezni arra, hogy lassuljunk le, és töltsünk minőségi időt önmagunkkal.

View this post on Instagram

〰️MACERÁTUM〰️ Vagyis olajos kivonatot készítek a százszorszép virágokból. 🌸 szeretem ezt a hatóanyag kivonási módszert, mert igen egyszerű, mégis nagyszerű. Egy steril (kifőzött) üveget 3/4-ig töltök a választott növénnyel, majd színültig(hogy teljesen ellepje) töltöm valamilyen jó minőségű, hidegen sajtolt olajjal (ha szeretnétek, írok majd a lehetséges olajakról is). ✨ ezután úgy 6 hétig várok és olyan helyre teszem, hogy a Nap melege simogathassa. Napi egyszer picit megrázom és megdicsérem. 🤗 szépen látszik a változás a színen. Főleg sebgyógyító, bőrszépítő, külsőleg használatos gyulladáscsökkentő gyógynövényeknél alkalmazom ezt a módszert (pl.: körömvirág, orbáncfű, rózsaszirom). A kész, leszűrt kivonatot magában, esetleg más olajak hozzáadásával vagy méhviasszal keverve, kenőcsként helyileg használom. Erről még lesz szó később. 🌿 ugye nem csak én gondolom, hogy minden családban helye van egy ilyen csodakencének? 🤗 . . . #macerátum #infusedoil #herbaloil #healingherbalinfusions #herbalistsofinstagram #bellisperennis #százszorszép #gyógykrém #magamgyűjtöttem #daisy #myherbalstudies #diyskincare #skincare #healingbalm #herbalmedicine #woundhealing #természetesszépség

A post shared by 〰️ Mikó Zsófi 〰️ (@indirabotanicals) on

5. aboutahome

Wertán Sára oldala – ahogyan a neve is mutatja – saját otthonáról szól. Sára környezettudatos, hulladékmentes módszerekkel alakítgatja otthonát: átfesti a bútorokat, szezonális dekort készít vagy éppen pár összetevős öko tisztítószereket kever ki. Otthona tökéletes példája annak, hogy hogyan tudjuk zöldíteni az otthonunkat apró lépésekkel – egyáltalán nem elidegenít a zöld életmódtól, sokkal inkább azt az érzést kelti, hogy a tippek bármelyikét mi is bármikor kipróbálhatjuk.