Tényleg másak-e a fiús anyukák, mint a lányosak?

2020. augusztus 09.
Tudjuk, hogy a kisfiúk igazi örökmozgó csibészek, míg a kislányok érzékenyebbek és inkább csöndben babáznak. De vajon azt is ilyen egyszerű eldönteni, hogy inkább fiús vagy lányos anyukák leszünk-e, és van-e egyáltalán a nevelésre vonatkozó nembeli különbség? Vida Ági gyermekpszichológus osztotta meg velünk szakvéleményét a témában.

Nemek és egyéniségek

Ahogy azt a szakember rögtön tisztába teszi: be kell látnunk, hogy a gyermeknevelés a nemek esetében nem szimplán fekete vagy fehér.
„Mindegy, hogy fiú- vagy lánygyermekünk születik, mindegyik nem nevelése sok-sok kihívást rejt magában. Ám fontos, hogy ne a gyermekünk neme határozza meg, hogyan neveljük őt. Inkább az egyéniségét és személyiségét, vagyis őt magát ismerjük meg a maga érdeklődési köreivel, igényeivel együtt, és eszerint neveljük” – emeli ki Vida Ági.

Érzékeny lelkületű kislányok

Úgy tartják, hogy a lányos anyukák általában többet lelkiznek és beszélgetnek. Hiszen egy lánygyermek felnevelése során sokszor nagyobb hangsúlyt érdemes fektetnünk az érzelmekre, mivel a csajok legtöbb esetben érzékenyebbek, mint a fiúk. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy sokkal több ruhát, kiegészítőt kell majd vásárolnunk, ugyanis a lányok életében az öltözködés és a megjelenés az önkifejezés fontos része. Persze nekik is le kell vezetniük a felesleges energiáikat, ezt az ő esetükben akár kézműves tevékenységekkel is megtehetjük.

Hogyan lehet lekötni a kisfiúkat?

A fiús anyukáknak sokszor nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a gyermekük energiáinak lekötésére, hiszen a srácok általában nagyobb mozgásigénnyel rendelkeznek, és gyakran vakmerőségig terjed a kíváncsiságuk, így az anyukáknak bizony résen kell lenniük. Szerencsére őket is ugyanolyan könnyű lekötni, mint a lányokat, náluk a sport és az építéshez köthető foglalatosságok lehetnek a biztos befutók. Egy kisfiús családnak sem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyermekük is igényli a nagy beszélgetéseket, a sok szeretgetést, ölelést és simogatást.

Láttad már?

 

Sztereotípiák és tabuk ledöntések

Mint azt a szakember javasolja, nagyon fontos, hogy a gyermekünk figyelmét az igényei szerint kössük le. „Egy lány is lehet aktív, sokat mozgó, kisautókkal játszó, műszaki érdeklődésű és egy fiúnak is lehetnek babái vagy éppen érdekelhetik a kreatív tevékenységek, és lehet az átlagnál érzékenyebb. A kisfiúk nevelésében különösen fontos, hogy beszélgessünk velük érzelmekről, fejlesszük az érzelmi intelligenciájukat, így erősebb önismeretre tesznek szert és jobb kapcsolataik lesznek. A lányok nevelése során pedig arra ügyeljünk, hogy ne törjük el érdeklődésüket a »fiús« tevékenységek iránt, engedjük őket kibontakozni a racionalitást, műszaki érzéket igénylő területeken is” – emeli ki a gyermekpszichológus.

Nevelési készségek

Egy biztos, hogy a fiúk és a lányok nevelése egészen más készségeket igényel és fejleszt ki bennünk, más feladatokkal lát el minket. Ezeknek a megtanulására azonban bőven van időnk. Amíg pedig a gyermekünk kicsi, akár fiú, akár lány, ugyanolyan rugdalózót, kifogót, cumisüveget vagy éppen rágókát veszünk neki, és ugyanúgy a Sudocremmel ápoljuk a popsiját. A neheze csak ezután jön.

Ne aggódjunk akkor sem, ha nem tudjuk egyből eldönteni, hogy vajon melyik csoportba tartozunk, hiszen vannak vagány, sportos lányos anyukák és finom lelkű fiús mamák is. A legfontosabb az, hogy nemtől és életkortól függetlenül mindig igazodjunk a gyermekünk egyedi igényeihez.

Tudtad?