Tényleg másak-e a fiús anyukák, mint a lányosak?

2020. augusztus 09. |

Tudjuk, hogy a kisfiúk igazi örökmozgó csibészek, míg a kislányok érzékenyebbek és inkább csöndben babáznak. De vajon azt is ilyen egyszerű eldönteni, hogy inkább fiús vagy lányos anyukák leszünk-e, és van-e egyáltalán a nevelésre vonatkozó nembeli különbség? Vida Ági gyermekpszichológus osztotta meg velünk szakvéleményét a témában.

Nemek és egyéniségek

Ahogy azt a szakember rögtön tisztába teszi: be kell látnunk, hogy a gyermeknevelés a nemek esetében nem szimplán fekete vagy fehér.
„Mindegy, hogy fiú- vagy lánygyermekünk születik, mindegyik nem nevelése sok-sok kihívást rejt magában. Ám fontos, hogy ne a gyermekünk neme határozza meg, hogyan neveljük őt. Inkább az egyéniségét és személyiségét, vagyis őt magát ismerjük meg a maga érdeklődési köreivel, igényeivel együtt, és eszerint neveljük” – emeli ki Vida Ági.

Érzékeny lelkületű kislányok

Úgy tartják, hogy a lányos anyukák általában többet lelkiznek és beszélgetnek. Hiszen egy lánygyermek felnevelése során sokszor nagyobb hangsúlyt érdemes fektetnünk az érzelmekre, mivel a csajok legtöbb esetben érzékenyebbek, mint a fiúk. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy sokkal több ruhát, kiegészítőt kell majd vásárolnunk, ugyanis a lányok életében az öltözködés és a megjelenés az önkifejezés fontos része. Persze nekik is le kell vezetniük a felesleges energiáikat, ezt az ő esetükben akár kézműves tevékenységekkel is megtehetjük.

Hogyan lehet lekötni a kisfiúkat?

A fiús anyukáknak sokszor nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a gyermekük energiáinak lekötésére, hiszen a srácok általában nagyobb mozgásigénnyel rendelkeznek, és gyakran vakmerőségig terjed a kíváncsiságuk, így az anyukáknak bizony résen kell lenniük. Szerencsére őket is ugyanolyan könnyű lekötni, mint a lányokat, náluk a sport és az építéshez köthető foglalatosságok lehetnek a biztos befutók. Egy kisfiús családnak sem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyermekük is igényli a nagy beszélgetéseket, a sok szeretgetést, ölelést és simogatást.

Láttad már?

Egy Insta-oldal a természetközpontú gyereknevelésért

Egy Insta-oldal a természetközpontú gyereknevelésért

A WABISABI PARK Instagram-oldal a természetközpontú gyereknevelés játékos oldalát mutatja be, egyszerű és természetes játékötleteket, illetve DIY-megoldásokat oszt meg mindazokkal, akik számára fontos a korai években elkezdett környezeti nevelés, és fogékonyak a Montessori-pedagógia eszközeire, módszereire.

 

Sztereotípiák és tabuk ledöntések

Mint azt a szakember javasolja, nagyon fontos, hogy a gyermekünk figyelmét az igényei szerint kössük le. „Egy lány is lehet aktív, sokat mozgó, kisautókkal játszó, műszaki érdeklődésű és egy fiúnak is lehetnek babái vagy éppen érdekelhetik a kreatív tevékenységek, és lehet az átlagnál érzékenyebb. A kisfiúk nevelésében különösen fontos, hogy beszélgessünk velük érzelmekről, fejlesszük az érzelmi intelligenciájukat, így erősebb önismeretre tesznek szert és jobb kapcsolataik lesznek. A lányok nevelése során pedig arra ügyeljünk, hogy ne törjük el érdeklődésüket a »fiús« tevékenységek iránt, engedjük őket kibontakozni a racionalitást, műszaki érzéket igénylő területeken is” – emeli ki a gyermekpszichológus.

Nevelési készségek

Egy biztos, hogy a fiúk és a lányok nevelése egészen más készségeket igényel és fejleszt ki bennünk, más feladatokkal lát el minket. Ezeknek a megtanulására azonban bőven van időnk. Amíg pedig a gyermekünk kicsi, akár fiú, akár lány, ugyanolyan rugdalózót, kifogót, cumisüveget vagy éppen rágókát veszünk neki, és ugyanúgy a Sudocremmel ápoljuk a popsiját. A neheze csak ezután jön.

Ne aggódjunk akkor sem, ha nem tudjuk egyből eldönteni, hogy vajon melyik csoportba tartozunk, hiszen vannak vagány, sportos lányos anyukák és finom lelkű fiús mamák is. A legfontosabb az, hogy nemtől és életkortól függetlenül mindig igazodjunk a gyermekünk egyedi igényeihez.

Tudtad?

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?