Nem Budapest a legjobb hely a gyereknevelésre

2020. január 26.
Kutatták már, melyik a legboldogabb vagy legegészségesebb város a világon. Egy friss felmérésből most az is kiderült, melyik városokban élhet a legkényelmesebben egy család, hol a legjobb gyermeket nevelni.

A Movinga relokációs szakértő készített tanulmányt arról, a világ mely városaiban a legoptimálisabbak a körülmények ahhoz, hogy gyermeket neveljünk. Számos olyan tényezőt – párkeresés lehetőségei, oktatás, munkahely, saját vállalkozás indítása – vizsgáltak a kutatás során, melyek alapvető fontosságúak lehetnek egy család, vagy leendő család számára, amikor azt keresik, melyik városban telepedjenek le. Az eredmény egy olyan új tanulmány lett, amely tizenhat különböző faktor összesítésével határozta meg, melyik városok a legjobbak egy család számára.


A tanulmány szerzői először kiválasztottak százötven várost a világ különböző pontjain, melyek jó hírnévnek örvendtek már eddig is, és szívesen választották a családok lakóhelyükként. Ezután három fő kategória alapján, ám ezen belül számos tényező mentén vizsgálták meg alaposabban a városokat. Ezek között szerepelt olyan szempont, mennyire könnyű megfelelő lakást találni, milyen az oktatás az adott városban, mekkora a munkanélküliség, milyenek a fizetések, mennyit és milyen kondíciókkal maradhat otthon a szülő a kisbabával és vajon befogadó-e a légkör az azonos nemű szülők számára is.

Fontos volt, hogy a családok tapasztalatai és véleménye is megjelenjen a kutatás eredményében, így a tanulmány szerzői minden városban két kérdőíves kutatást végeztek, melyben szülőket kérdeztek meg arról, ők hogy vélekednek lakóhelyük lehetőségeiről. Az első kérdőívben a gyermekek biztonságáról, a közösségről, a másodikban pedig általánosságban arról faggatták az édesanyákat és édesapákat, mennyire jó az adott városban élni.


Végül, de nem utolsósorban a kutatás megvizsgálta, mennyire vannak jó állapotban a városok családoknak szánt kikapcsolódási lehetőségei, játszóterei, illetve mennyi van ezekből. A végeredményhez ezeket az eredményeket összesítették, így sikerült meghatározni, hol a legjobb gyermeket nevelni a világon 2020-ban.

Nem meglepő, hogy ismét egy észak-európai ország végzett a rangsor élén. A tanulmány szerint Helsinki a legjobb hely a családok számára, mivel az ország bőkezű a családoknak járó juttatásokkal, remek az oktatás és kiváló az egészségügyi ellátás. A kanadai Quebec és a norvég főváros, Oslo végzett a második és harmadik helyen. Tokió és Zürich a legmagasabb pontszámot kapta arra vonatkozóan, mennyire biztonságos a gyermekek számára. Los Angeles kínálja a legtöbb kikapcsolódási lehetőséget a gyerekeknek, ebben New York és San Francisco követi. Szingapúrban a legjobb a felsőoktatás, majd két kanadai város, Calgary és Vancouver sorakozik mögötte. Budapest csupán 126. lett a 150 vizsgált város között.

Forrás: Movinga
Fotó: Unsplash