Cuki textilholmik a low waste dizájn jegyében

2020. október 11.
A cakkompakkom neve már önmagában is vidám és élettel teli, hát még a két lány, aki a környezettudatos magyar márka mögött áll! Panni és Dodó a low waste szellemében újrahasználható bevásárlózsákocskákat és egyéb cukiságokat varrnak, amelyek különlegessége, hogy egyedi grafikás, ECOTEX minősítésű pamutból készülnek.

Czikkely Anna (Panni) és László Dorina (Dodó) előző életükben tuti tesók voltak, másfél éve pedig legjobb barátnők, jelenleg pedig már üzlettársak is. Ők ketten álmodták meg egy éve a cakkompakkomat!

„A cakkompakkom az egyéves márkánk, mondhatni szerelemgyermekünk. Bevásárlótáskáinkban zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, péksütit és gyakorlatilag bármit hazahozhatunk és tárolhatunk, ami a kimérős/darab kategóriába tartozik. Névnek valami egyszerűt és frappánsat szerettünk volna, amit könnyen megjegyeznek az emberek, és kötődik is hozzájuk, érezteti velük, hogy ez nekik, értük van, plusz Panni márkája, a czikkcakk is valamilyen szinten visszaköszön benne” – meséli Dodó.

Hogyan jött az ötlet, mikor pattant ki a fejetekből?

2019 augusztusában szinte egyszerre fogott el minket valami szorongató és egyben inspiráló érzés – tudtuk, hogy most kell lépnünk, tennünk valamit a bolygó érdekében. Panni egy kiskunmajsai piacozás alkalmával másra sem tudott figyelni, csak hogy nejlon nejlon hátán halmozódik, az emberek pedig viszik, veszik, mint a cukrot. Ez az élmény akkora hatást gyakorolt rá, hogy egy népszerűvé vált Instagram-posztban adta ki dühét és aggodalmát.

Dodónak pedig az volt az újévi fogadalma, hogy megtanulja a varrás alapjait, és nyár végén el is kezdett hobbi szinten varrogatni, saját célra szütyőket is készített otthon talált anyagokból. Ez a két út végül összefutott hihetetlenül gyorsan: Dodó nagyobban szerette volna űzni a varrást és hirdetni a „szatyros élet” előnyeit, Panninak pedig régi álma volt a mintatervezés, így az elképzelés az volt, hogy a nejlonzacskókról saját szütyőinkkel „szoktassuk át” az embereket a környezetnek kevésbé megterhelő életstílusra.

72340111_131463551584242_7074893494040395776_o-2.jpg

Panni és Dodó

A tervezés és a két induló minta pikkpakk elkészült, az első ötletszikra után nagyjából 3 héttel 6 méter saját anyagunk várt arra, hogy csodát tehessünk velük. Panni is beszerzett egy varrógépet, mivel neki is évek óta izgatta a fantáziáját ez a fajta kreatívkodás. Csomagolásmentes boltokba kezdtünk járni, prototípusukat készítettünk, végül kialakult a 3 méret, amely ideális minden boltoláshoz/piacozáshoz. Elindult a cakkompakkom Instagram- és Facebook-oldala, és pár héten belül részt vettünk az első vásárunkon is, ami meghatározó és leírhatatlanul motiváló volt a továbbiakhoz.

Mi a mottótok?

Kapja be a műanyag! Jó, azért nem ilyen drasztikus a helyzet! A műanyag alapvetően nem rossz vagy ördögtől való, ha jól van felhasználva. Azt a mennyiséget viszont, ami nap mint nap termelődik (nem pedig újrahasználódik) már nem bírja el a Föld. Hiszünk abban, hogy kis lépésekkel is messzire el tudunk jutni és milliókkal többet ér, ha sok ember tökéletlenül tesz a környezetvédelemért, mint néhány tökéletesen. Így mi sem vagyunk teljesen hulladék- és műanyagmentesek a mindennapokban, de egyre inkább törekszünk a minimalizálásra. A termékeink épp ezért a low waste szemléletet hirdetik, azaz új terméket adunk a felhasználók kezébe, amit aztán rengetegszer tudnak használni – ahelyett, hogy egy használat után a kukában landolna.

Szeretünk előállni mindig új mintákkal, hogy mindenki megtalálja azt, ami leginkább megszólítja – legyen az kávés, házikós, tyúkos vagy növényes. Igyekszünk a szépek mellett vicces mintákat is tervezni, vagy a kettő ötvözetét létrehozni: hiszen senki nem számít egy cuki róka szájából egy korholó, trágár mondatra!

1aed9dba-3231-44f6-aaef-9b1506e31e80.JPG

Hogyan vannak leosztva nálatok a munkafolyamatok?

Az anyagok megtervezésének mindig együtt fogunk neki – ilyenkor már vázlatok is készülnek, inspirációs képeket, színeket gyűjtünk. Ezután Panni rajzolja meg a végleges mintát, szerkeszti meg nyomdakészre és adja le a rendelést a gyártónak. A többi innentől közös móka: a szabásminta felrajzolása, kiszabás, szélek beszegése, varrás, a zsinór befűzése. Éppen kinek mihez van kedve – persze mindezt módszeresen és hatékonyan. Vásárok előtt mindent átvasalunk, rendszerezünk.

Változó, hogy mikor van több időnk minderre, hiszen Panni a saját grafikai és formatervezői vállalkozását építgeti (czikkcakk), ahogy Dodó is (DodoFoto) rendszeresen forgat és vág különböző témájú klipeket, videókat, emellett egy kétéves tündér, Léna anyukája.

Van, hogy külön is dolgozunk a cakkompakkomokon, amikor nem tudunk találkozni, de a tapasztalat az, hogy együtt produktívabbak vagyunk, és hamar lesz a délelőtt 10-ből este 10. Nem hiába, az idő csak úgy repül, ha az ember jól érzi magát aközben, amit csinál – és nekünk ez az egyik legfontosabb! Azt is elengedtük közben, hogy minden milliméterre pontos és tökéletes legyen, hiszen igyekszünk minél hulladékmentesebben varrni, így fordulhat elő az, hogy valamelyik szütyő például picit nagyobb lesz a társainál. Ez a kézzel készült termékek szépsége – gyakorlatilag nincs két egyforma, viszont mindegyik szívvel készül!

2fa52c44-2305-44e8-84ae-5d6bb697165e.JPG

f54ca5f3-36e9-427b-a0d3-f3fe1b53aafb_2.JPG

817da5fd-9134-49fe-a988-c678f5f7f5e5.JPG

Hogyan néz ki egy közös ötletelés?

Elképesztő gyorsan rá tudunk hangolódni egymásra. Nálunk az ötletelés olyan, mintha csak benyomnánk egy gombot, és csak ömlenek belőlünk a minták; a frappáns beszólások, amiket 1-1 figura mondhatna a szütyőkön; logisztikai megoldások, hogy hogyan lehetne minél hatékonyabban elosztani a feladatokat; új termékek, amikkel előállhatnánk; magyarul nagyon könnyen jönnek nálunk a tervek, és nagyon inspirálóan hatunk egymásra. Olyan sok ötlet van már, hogy az utóbbi időben néha be kell húznunk a kéziféket, és emlékeztetni magunkat, hogy egy nap még mindig csak 24 órából áll, és nem ez a főállásunk. De lassan már egy gyárat is el tudnánk látni feladatokkal. Az ötletelésnél elmaradhatatlan kellék a kávé, rengeteg röhögés, lehetőleg egy kutya, akit lehet közben dögönyözni, valami jó trash zene a háttérben és Panni iPadje, amit rögtön előkaphat, és már elsőre tökéletesen leskicceli az új dizájnötletét. Ja, és ha közben fahéjas csigát vagy kakaós kalácsot majszolhatunk, akkor még jobb.

Jelenleg miket készítetek?

Saját mintás bevásárló ökozsákokat három méretben, amelyek hálós és úgynevezett telizsák (az egész szütyő pamuttextil) dizájnnal is kaphatóak. Anyagainkból az utóbbi hetekben maszkokat és tolltartókat is elkezdtünk varrni. Az előbbi a kialakult helyzet miatt ugyebár egyre népszerűbb – bár sokáig nem akartunk beleállni ebbe a maszkos dologba, bízván a hamar lecsengésben, de közösségi nyomás hatására beláttuk, hogy ennek is neki kell fognunk –, legalább egy kicsit vidámabbá tesszük ezzel a mindennapokat!

 

Mik a jövőbeli tervek?

Hú, hát ha az ide férne! Rengeteg mindenről szó volt már, de ami leginkább izgatja most a fantáziánkat, az a maradék cakkompakkom anyaggal felpimpelt tote bag és a vízhatlan belsejű uzsonnás zsák. Ezeket még mindenképp kikísérletezzük a közeljövőben, és reményeink szerint karácsonyra már kaphatóak is lesznek!

Hol lehet megvásárolni a termékeiteket?

Eddig vásárokon voltunk jelen (Kiskertpiac – Budapest, A Kert ökopiac – Debrecen, karácsonyi vásár – Badacsony) és tavaly karácsony előtt egy Instagram-kiárusítást is tartottunk. Most szeptemberben elindítottuk az online rendelős rendszerünk alapjait, és folyamatban van a webshop kialakítása is, hogy még többen elmondhassák ezen a bolygón: nekem is van cakkompakkom!

PandArte

Olvass tovább!