Munka-magánélet egyensúly home office-ban

2020. október 17.
A koronavírus életünknek szinte minden színterén új helyzetet teremtett. Sokan mára már tartósan otthonról végzik azt a munkát, amit korábban irodában folytattak. Így azonos tere lett a munkánknak és a magánéletnek.

Otthon végzett munka esetén könnyen elmosódhatnak a határok, és észrevétlenül eltolódhatnak a mértékek. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás arra mutatott rá, hogy az otthonról dolgozók esetében gyakrabban előfordul, hogy a hivatalos munkaidőn túl is dolgoznak, és az elvártnál több energiát fektetnek a munkába. Sokan ezzel együtt is megkedvelték az elmúlt hónapok alatt a home office-t, és hosszú távon is szívesen folytatják így. Nem árt azonban odafigyelni arra, hogy továbbra is tudjuk tartani a határokat. A munka és a magánélet egyensúlyának felborulása ugyanis súlyos következményekkel járhat, káros a családunkra, de a munkára is negatív hatással lehet, és akár kiégéssel is végződhet. Ezért érdemes odafigyelni, hogy megtaláljuk a legjobb balanszt.

Dolgozni csak az erre kijelölt helyen…

Segít elkülöníteni a két fontos területet, ha fizikailag is kijelöljük a határokat, és csak egy meghatározott helyre „visszük be a munkát” az otthonunkon belül. Természetesen az segíti a legjobban az elvonulást és a fókuszálást, ha van egy dolgozószobánk vagy legalább egy dedikált dolgozósarkunk íróasztallal. Sokan úgy csöppentek azonban ebbe az új helyzetbe, hogy egyáltalán nem voltak felkészülve az otthoni munkavégzésre, és ott kerestek helyet a laptopjuknak, ahol éppen tudtak, például a konyha- vagy az étkezőasztalnál. Nekik is érdemes azonban legalább egy ergonomikus széket beszerezni a mindennapi robothoz – hosszú távon hálás lesz érte a gerincoszlopuk. Mivel sok időt eltöltünk ezen a helyen, célszerű a praktikus használati tárgyak mellett otthonosabbá tenni a teret néhány kedves kiegészítővel, például virággal, képpel vagy éppen vicces stresszlabdával.
A munkára kijelölt helyet otthon is úgy érdemes megválasztani, hogy legyen megfelelő mennyiségű természetes fény. Kutatások szerint, ha napközben, de különösen reggel természetes világosság ér bennünket, az a hangulatunkra, az éberségünkre és a metabolizmusunkra is jó hatással van. Azok az emberek, akik ablaktalan, sötét vagy mesterségesen megvilágított környezetben kénytelenek dolgozni, átlagosan 46 perccel kevesebbet alszanak, mint azok, akik napfényes irodában töltik a mindennapokat, és az alvás minősége is rosszabb, ha nem ér bennünket elegendő világosság.
Ezért, ha eddig nem a napsütötte sarok volt az otthoni főhadiszállásunk, érdemes felülvizsgálni ezt a döntést. Szerencsére az ablakgyártók választéka ma már nem szabhat határt az elképzeléseinknek, és könnyen megoldható, hogy fényárban fürödjön az otthonunk. A Deceuninck Elegant családjában megtalálható profilok lehetővé teszik akár 2,5 méteres magasság kialakítását, így könnyedén világossá tehetjük az otthoni irodát vagy dolgozósarkot, bárhol is találunk neki helyet. Ráadásul mindehhez a biztonság, a hang- és a hőszigetelés terén sem kell kompromisszumot kötnünk, mivel ezek a profilok akár 70 milliméter vastagságú üvegezésre is lehetőséget adnak.

…és a kijelölt időben!

Ha kijelöltük a fizikai határokat, érdemes hasonlóan elkülöníteni a munkaidőt. Határozzuk meg, mettől meddig foglalkozunk munkával, és ezt lehetőségeink szerint finoman tudatosítsunk mind a főnökeinkben és kollégáinkban, mind a családtagjainkban! Segíti az áthangolódást, ha kitalálunk egy-egy rituálét, amivel kezdjük és zárjuk a napot. Ez lehet akár a hírek elolvasása, akár rövid meditáció vagy éppen egy kávé vagy egy tea, esetleg rendrakás az asztalon. Vannak, akiknek az válik be, ha a nap végén megtervezik a következő napot. Ha összeírják a prioritásokat másnapra, könnyebben megnyugszik az agyuk, hiszen rögzítették a legfontosabb dolgokat.
Ne felejtsünk el napközben is pihenőket tartani, amikor felállunk az asztaltól, és megnyújtóztatjuk a tagjainkat! Munkaidő után pedig teljesen kapcsoljunk ki, virtuálisan és fizikailag is! Kapcsoljuk ki a számítógépet, és a telefonon is állítsuk be, hogy ne kaphassunk értesítést a munkát érintő dolgokról, hiszen csak így tudjuk garantálni, hogy a következő nap is frissen, kipihenten és lelkesen vághassunk bele a feladatokba!
A lelki egyensúlyhoz fontos, hogy a szabadidőnkben megfelelően feltöltődjünk, és erre mindenképpen érdemes időt és energiát szakítani még ebben az időszakban is, amikor korlátoltak a lehetőségeink. Vezessük le a stresszt mozgással vagy meditációval, foglalkozzunk a hobbinkkal, töltsünk minőségi időt a családunkkal, és beszélgessünk a barátainkkal – még ha csak online vagy telefonon is tesszük mindezt!

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!