Új helyzet a munka frontján – kulcskérdések és válaszok

2020. október 14.
A vírushelyzet a munka világára is jelentős hatással van, az új helyzet új megoldásokat kíván. Három szakértőtől kértünk tanácsot.

munkahely-szorongas-koronavirus

Hogyan tudok megküzdeni a szorongással, amit a mostani időszak bizonytalansága okoz?

Sudár Györgyi (coach, pszichológus):

Természetes, hogy a bizonytalanság – főleg egy ilyen sosem látott globális krízis esetén – stresszt okoz, és könnyen érezhetjük úgy, hogy kicsúszott a lábunk alól a talaj. Az első és legfontosabb, hogy fogadd el a szorongást, ne menekülj előle, hanem próbáld meg azonosítani és elfogadni, hogy ez van. Második lépésként átgondolhatod, pontosan milyen érzések húzódnak meg mögötte? Harmadik lépésként azonosítsd, egész pontosan mitől félsz? Ha kimondod a félelmeidet, negatív gondolataidat, akkor „kihelyezed” őket magadból, és képes leszel objektíven rálátni a helyzetre, és a szorongásod is értelmezhetővé válik. Ezután megkeresheted, hogy milyen lépéseket, előkészületeket tudsz tenni annak érdekében, hogy megküzdj a bizonytalansággal. A legfontosabb, hogy arra fókuszálj, amire ráhatásod van! Gondold végig, mi tart meg, mi ad stabilitást az életedben? Milyen kapaszkodóid vannak? Kikre támaszkodhatsz? A jövőn való rágódás szorongató, a jelen pillanatba viszont mindig megkapaszkodhatsz!

Buzás-Kovács Anita (coach, mentor, munkavállalási tanácsadó):

A mostani helyzet annyira más, hogy még összehasonlítási alapunk sem nagyon van. Nincs jó válasz, hiszen mindannyian más élethelyzetből, pénzügyi háttérrel csöppentünk bele. Ez egy tanulási időszak, elsősorban az elfogadása annak, hogy most ez van és ha túlnő rajtunk a probléma, ha nem tudjuk kezelni a félelmeinket, szorongásainkat, akkor merjünk segítséget kérni. Egy elfogadó, biztonságos közeg, ahol csak rád figyelnek, rengeteg energiát, hitet tud adni, hogy van tovább, hogy van kiút. Összpontosíts csak magadra, az érzéseidre, a jelenlegi helyzetedre, lehetőségeidre. A szorongást és a stressz oldását segíti, ha tudatosítod, hogy mi az, amire van ráhatásod, és mi az, amire nincs. Ennek megválaszolása nagy terhet, feszültséget vesz le a vállunkról.

Csatlós Csilla (executive coach):

Minden ember egyedi és a megküzdésre sincsenek általános receptek. Van akinek az használ, hogy mindennek utánajár és alaposan tervezve felkészül, mások pedig „belefolynak” a napi eseményekbe és nem stresszelnek rajtuk.  Az általános tanács talán az, hogy koncentráljunk az „itt és most”-ra, amit éppen megélünk. A helyzet bizonytalan, jó eséllyel az állandó szabályokkal, kívülről hozott rendelkezésekkel még hónapokig együtt fogunk élni, így ennek elfogadásával és az arany középút keresésével a helyzetben jól is ki lehet jönni a dologból.

Olvastad már? 

A járvány felülírta a karrierterveimet is – mi segíthet az elengedésben/újratervezésben?

Sudár Györgyi: A helyzet miatt meghiúsult karrier terveket először érdemes elsiratni. Természetes, hogy frusztráltnak, dühösnek, vagy szomorúnak érzed magad amiatt, hogy a karriered nem a tervek szerint alakult. Lehet, hogy úgy érzed, hogy nem csak a munkád, de a szakmai identitásod is elvesztetted. Elengedni akkor tudunk, ha megdolgoztuk a veszteséggel járó érzéseinket. Ezek csillapodása lehet, hogy több időt vesz igénybe, mint gondolnánk, hullámokban újra és újra ránk törhetnek nehéz érzések. Emlékeztesd magad arra, hogy ez egy természetes folyamat, beszéld ki, sírd ki magad, de figyelj, hogy hosszan ne ragadj bele az önsajnálatba, és az áldozati szerepbe. Amikor kicsit jobban érzed magad, az energiáid és a figyelmed elkezdheted a jövő felé összpontosítani. Készíts karrier térképet! Gondold át, milyen fontos állomások, kisebb-nagyobb váltások voltak az eddigi karriered során! Hol mit tanultál, milyen szakmai kompetenciákra tettél szert? Mi segített a változásban, tovább lépésben? Milyen erősségeidet használtad és palléroztad? Mi mindenben fejlődtél az évek során? Hogyan tudnád mindezt az új terveidhez felhasználni? Ha élesebb karrierváltásra is kényszerülnél, akkor is téves hiedelem, hogy mindent a nulláról kell kezdeni. Mindazt, amit megtanultál, megtapasztaltál, kifejlesztettél magadban, használhatod az új munkádban is! A szaktudás idővel elsajátítható, a készségek pedig már rendelkezésre állnak! Fontos, hogy igyekezz magasan tartani az önbecsülésed, és kompetens, a helyzetét alakítani képes felnőttként gondolkodj és cselekedj!

Buzás-Kovács Anita: Az elengedés és újratervezés valóban egy folyamat részei, de nem ennyire egyszerű a helyzet. Olyan dolog miatt kell átvariálnod az életed amire álmodban sem gondoltál volna. Döbbenet, ijedtség, értetlenkedés, düh, kétségbeesés keveredik bennünk. Hogy lehet bizonytalan időszakban tervezni? Hogy engedjem el azt amit már évek óta felépítettem? Mit tartsak meg belőle? Milyen eszközeim, lehetőségeim vannak az újrakezdéshez? Meglátni a jót, kihasználni ezt az időt arra, hogy olyan dolgokat csináljunk ami kikapcsol, hogy kitisztuljon a fejünk az információ áradattól, érzelmi hatásoktól. Szelektálj! Különítsd el azokat a dolgokat, amik építő jellegűek és amik rombolnak. Írj listát! Mi az, amit mindenképpen meg szeretnél tartani és mi az ami elengedésre szorul.

Csatlós Csilla: Hagyni kell megélni azt, ami van. A multinacionális nagy cégeknél is számtalan helyen látok napi szintű változásokat, és nem kell elfelejteni a vírus okozta gazdasági hatásokat, amelyeknek a továbbgyűrűzése még csak most kezdődik igazán. Helyzetfüggő, hogy melyik cégnél van most reális esély karriertervezésre. A napi tapasztalatom szerint ennek nem feltétlen most van az ideje, illetve nagyon sokan pont gyökeres karrierváltásra használták fel ezt az időszakot, kiléptek az alkalmazotti világból és vállalkozást indítottak.

Miként tudnám ezt az időszakot kihasználni, hogy tudatosan készüljek az új kihívásokra?

Sudár Györgyi: Az érzelmi munka mellett fontos, hogy töltődj, és minél jobb állapotba kerülj, mire újra munkába kell állnod. Csinálj olyan dolgokat, amik örömet okoznak, próbálj ki egy új hobbit, sportot, menj ki az erdőbe, olvasd el azt a sok könyvet, amire az elmúlt években nem jutott elég időd. Jó időszak ez arra is, hogy képezd magad, keress tanfolyamokat, továbbképzéseket, amik hidat építhetnek a múltad és a jövőd között. A nyelvtudásod felfrissítésére is remekül alkalmas időszak ez! A mindennapokban sokat segíthet, ha kisebb és nagyobb célokat tűzöl ki magad elé, legyenek ezek akár személyes, akár szakmai célok. Ne légy túl szigorú magaddal, haladj kis lépésekben, ünnepeld meg a sikereket. Vedd körül magad támogató emberekkel, vagy kérj professzionális segítséget az újra tervezéshez.

Buzás-Kovács Anita: Figyelemmel és tudatosságunk fejlesztésével. C. Otto Scharmer (Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan Menedzsment Tanszékének vezető tanára) szerint az, amire figyelünk (egyéni és társadalmi szinten egyaránt) alapvetően meghatározza azt, amit létrehozunk és amilyen irányba a világot formáljuk. Töltődjünk, fogjunk össze, segítsük egymást! Legyünk többet a családdal, gyerekeinkkel. Baráti körünkbe bevezethetünk új rituálékat, rendszeres találkozásokat. Szánjunk minél több időt arra, hogy kint legyünk a szabadban – kiránduljunk, sportoljunk! Önkéntesként támogassunk egy számunkra fontos ügyet. Nyerjük vissza életenergiánkat az újratervezéshez.

Csatlós Csilla: Ami biztosan nem árt ebben a helyzetben sem, ha valaki most áll neki tanulni, akár nyelvet, akár egy új szakmát, vagy bármilyen más dologban képzi és fejleszti magát. A bizonytalanság érzését csökkentheti, ha fejlesztjük a tudásukat, és ezzel megteremtjük a lehetőségünket arra, hogy egy esetleges drasztikus változásra is rugalmasabban reagáljunk.

Szerző: Balázs Laura

Novemberi számunkban a munka világával foglalkozó @work mellékletet találtok, a fenti cikk a mellékletben megjelent írás bővebb változata. 

Fotó: Unsplash.com