Sokat romlottak a nők esélyei a munkaerőpiacon

2020. szeptember 24.
Egy friss kutatás eredményei szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben világszerte megfigyelhető, hogy sokkal kisebb eséllyel vesznek fel nőt egy-egy munkahelyre, mint hasonló képességekkel és tapasztalattal rendelkező férfit. Nem meglepő ezek után, hogy a nők önbizalma is jelentősen csökkent a jövőbeli karrierkilátásaikkal kapcsolatban.

Az Ausztrál Statisztikai Hivatal tette közzé felmérésének eredményeit a koronavírus-járvány nyomán munkakeresővé vált dolgozókról. Eszerint a nők körében 8,1 százalékkal növekedett a munkanélküliség, míg a férfiaknál 6,2 százalékkal. Az olyan szakmákban, ahol többségében nők dolgoznak, mint például a gondozási és kereskedelmi területek, ez a szám még magasabb.

A LinkedIn is közzétette friss közgazdasági statisztikáját, amelyből kiderült, hogy a világon mindenütt jelen van ez a nemek közötti eltérés. A járvány a nők munkahelyi helyzetét sokkal súlyosabban érintette, mint a férfiakét, és az új munkahely megtalálása is nehezebb számukra, mint a férfiaknak.

Nem meglepő, hogy a nők sokkal kevésbé bizakodóak a karrierkilátásaikkal kapcsolatban, mint a férfiak. Mivel a nők viselik azoknak a terheknek a jórészét, amely a járvány miatt a családok nyakába szakadt, mint például az online oktatás, főzés, takarítás, így számukra még nehezebb a távmunka és az otthonról dolgozás, mint a férfiak számára. 

Alysia Blackham, a Melbourni Egyetem munkahelyi diszkriminiációt és egyenlőtlenséget kutató professzora szerint a pandémia nyomán felszínre kerültek a munkaerőpiac eddig rejtett egyenlőtlenségei. „A nők már eddig is túlreprezentáltak voltak a kevésbé biztonságos munkaterületeken, sokkal nagyobb valószínűséggel foglalkoztatták őket eseti szerződésekkel, amelyek nem járnak kötelezettségekkel a munkáltatók számára.”

Olvastad már?

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Unsplash