Bőrápolás mellrák alatt: egy túlélő tanácsai

2020. október 24.
Az életünk különböző fázisaiban megannyi érzelmi és fizikai változással kerülünk szembe, ami a bőrünkre is hatással van. Ha mellrákkal küzdünk, és kemoterápia vagy sugárkezelés alatt állunk éppen, vagy egy olyan személyt támogatunk, akit mellrákkal diagnosztizáltak, fel kell készülnünk arra, hogy a különböző kezelések és a betegség szakaszai újabb és újabb kihívások elé állíthatnak a bőrünk egészségével kapcsolatban is.

Kemoterápia, sugárkezelés, hormonterápia – a mellrák gyógyítására alkalmazott különböző terápiák az egész testünkre hatással vannak. A leggyakoribb mellékhatások között vannak a különböző bőrtünetek, amelyek változatos formában jelennek meg az egyes terápiás szakaszokban. Arra többé-kevésbé mindenki számít, hogy kihullik a haj, megritkul a szemöldök, szempilla, ám a bőr és a köröm különböző elváltozásai váratlanul érik általában a betegeket. Sajnos a legtöbb ilyen bőrjelenség elkerülhetetlen a kezelések során, ám ha tudjuk, mire számíthatunk, minimalizálhatjuk ezeknek a mellékhatásoknak a mértékét, az általuk okozott kényelmetlenséget. „Nem szabad szégyellni, hogy nagyon fontos a bőrápolás, a szépség és a bőrünk kényeztetése egy ilyen bonyolult és nehéz úton, mint a mellrákból való gyógyulás – mondta a 38 éves Anna, aki két éve csinálta végig a kezeléseket. – Soha nem sminkeltem annyit és olyan erősen, mint a kemoterápiám alatt.”

borapolas-mellrak-terapia

Nagyon sok függ attól, melyik készítmények és mikor a legjobbak a bőrnek, hogy a kezelésnek épp melyik fázisában járunk. Ám az általánosságban elmondható, hogy a kevesebb több elvet célszerű követnünk. „Az onkológusom is felhívta rá a figyelmemet, hogy inkább csak zuhanyozzak, az ülőfürdőt hanyagoljam a kezelések idején, a víz pedig soha ne legyen forró, meleg. Egyetlen kedvencem volt a fürdéshez tusfürdő helyett, ami a mai napig egy álom. A kislányom akkor volt egyéves, és az ő körömvirágos Weleda babafürdetőjét használtam én is.”

A mellrák kezelésének különböző szakaszaiban azonban más és más, újabb és újabb bőrjelenségekkel kell megküzdenünk, nem árt, ha van kéznél néhány olyan krém és olaj, ami másnak is segített, ugyanakkor a szakemberek szerint is jó választás lehet. 

Ha masztektómiánk volt

A műtét után az első és legfontosabb cél az elfertőződés megelőzése. Emiatt – ahogy minden más seb esetén – az a legfontosabb, hogy kövessük a sebész utasításait, szárazon tartsuk a műtéti területet, és jelezzük az orvosunknak, ha bármi gyanúsat észlelünk. „Az első masztektómia után hagyni kellett a sebeket, nem piszkálgatni. Aztán ahogy gyógyultak a vékony kis hegek, úgy lehetett már hidratálni, illetve a hegkezelésre figyelni – mondta Anna, akinek kétszer is át kellett esnie mellműtéten, mivel a sugárkezelés tönkretette az először behelyezett implantátumokat. – Később a hegekre, már a sugár után a Keto-Cote szilikon hegkezelő gélt használtam, az orvosom is ezt javasolta. A sugárkezelés megkezdése nálam bőven egybeesett a sebek gyógyulásával, így extrán izgultam, vajon milyen lesz a heg, lesz-e nyoma később az érintett bőrterületen.”

Az idő és a természet természetesen teszi a dolgát a masztektómia után is, és a hegek elhalványulnak az évek alatt. A napsugárzás azonban jelentősen késleltetheti ezt a folyamatot. Amikor az UV-sugárzás pigmenttermelésre készteti a bőrt, a pigmentáció tovább húzódik, így később halványul el a vágás helye is. Emiatt (is) nagyon fontos a napvédelem a mellrákterápia idején. „Az első évben nagyon figyeltem, hogy egyáltalán ne érje a mellkas területét napfény. A fizikai napvédelemre is nagyobb gondot fordítottam: fedettebb fürdőruhát hordtam, szerintem az aszimmetrikus, abszolút trendi fazonok kifejezetten jó választások, esetleg még olyan nőknek, is akik úgy döntöttek, nem kérnek helyreállító műtétet. Nekem is van ilyen ismerősöm, és ezekkel a fazonokkal annyit lehet optikailag csalni, hogy nem is látszik a különbség akkor sem, ha csak az egyik mell érintett.”

Olvastad már?

A 38 éves Anna azt is kiemelte, hogy a fürdőruha alatt is mindig bekente az érintett területet napvédővel. „50 faktoros gyermek napvédőkrémet használtam, amit a most már hároméves kislányomra is kenek. Figyelek rá, hogy olyan terméket válasszak, ami a lehetőségekhez képest abszolút mindenmentes, parabént, hormont nem tartalmaz. Ennek kiszűrésére például nagyon hasznos a Toxfox nevű telefonos applikáció, amivel a boltban lepittyenthetem a kiválasztott krém vonalkódját, és az adatbázisból lekeresi a program, biztonságos-e a termék” – mondta a már két éve gyógyult nő, akinél hormonális eredetű mellrákot diagnosztizáltak, és az ilyen esetekben nagyon fontos, hogy minél tisztább kozmetikumot használjanak. 

Ha kemoterápián esünk át

Mivel a kemoterápia a gyorsan reprodukálódó sejteket célozza meg, amilyenek a ráksejtek is, a bőrre is hatással van, mivel a bőrsejtek is gyorsan regenerálódó sejttípusba tartoznak. Emiatt tapasztalhatunk extrém bőrszáraszságot, körömproblémákat a kemoterápia alatt. Ez nem csak a kényelmetlen érzés miatt probléma. A száraz bőr azt is jelenti, hogy megtörik a bőr védelmi vonala, így könnyebben bejuthatnak a kórokozók a felszínén keresztül. 

Anna 4+12 kemoterápiás kezelést kapott fél év alatt. Elmondása szerint a kezelések előrehaladtával fokozatosan jelentkeztek és erősödtek a különböző bőrtünetek. „Leginkább a könyök, térd és a lábfej volt érintett, ahol pikkelysömörszerű kiszáradásos foltok jelentek meg, és a mai napig jellemzőek, bár most már a hormonterápia eredményeként.” 

„Bőrápolásra a természetes shea vaj alapú vagy olívaszappant használtam, illetve közvetlenül zuhanyzás után a nedves bőrre 100 százalékos shea vajat, kókuszolajat, mandulaolajat kentem, ezeket váltogattam” – mondta, mivel minél tisztább, minél kevesebb mesterséges vegyületet tartalmazó krémet próbált alkalmazni napi rutinjában.

A kopasz fejbőrömet is ápoltam rendszeresen. Ez annyira, de annyira jó érzés volt, és mindig arra gondoltam, hogy bár nincs hajam, de milyen szép sima a fejem.

Újabb meglepő jelenség volt Annánál a kemoterápia után, amikor elkezdett visszanőni a haja, az extrém fejbőrszárazság. „Mintha pikkelyekben, korpaszerűen hullott volna a bőr. Kókuszolajjal kenegettem és a Stadelmann hajolajat használtam. Ez szerencsére idővel teljesen megszűnt.”

A kemoterápia nemcsak a látható bőrfelszínt, hanem például az orrnyálkahártyát és a szemet is extrém módon szárítja. „Erre éjszakára műkönnyet és szemkrémet használtam. Körülbelül a kemoterápia félidejében jelentkezett, és a kötőhártya-gyulladásra hasonlító tünetek azóta is vissza-visszatérnek. Az orrnyálkahártyámra Bepanthen orrspray-t és krémet használtam, vastagon.”

Mivel a kemoterápia alatt sokkal gyakrabban kell kezet mosni, fertőtleníteni, így ez még tovább szárítja az amúgy is érzékennyé vált bőrt. Anna bevált tippje – amelynek most, a koronavírus-járvány miatti kézfertőtlenítős időkben is nagy hasznát veszi – a Stadelmann kézápoló kenőcs, a kirepedt, kicserepesedett részekre pedig rózsa-teafa balzsam.

Ha sugárterápiára járunk

„A sugárterápia olyan érzés volt, mintha a besugárzás helyén leégett volna a bőr. Nekem csak helyi tüneteim voltak. A homoktövis-alapú Stadelmann krémet használtam, amit kifejezetten sugárkezelések alatt ajánlatos alkalmazni. Minden ruhát megfog az élénksárga színe, cserébe csodásan hidratálja a vart, ami még a kezelés alatt szépen leesett, és alatta friss, ép heg volt. Ezen még a plasztikai sebész is ámult, illetve a radiológus orvos. Csodaszer” – árulta el Anna, neki mi volt a mellrák miatti hegek kezelésénél a titkos fegyvere. A terápia végére inkább meleg, lángoló, viszketős lett az érintett terület, erre szintén a már említett homoktövises krém, illetve a Dr. Wolff-féle, kifejezetten sugárterápia esetére kifejlesztett ápolókrém segített.

Ha hormonterápiát kapunk

Ahogy a kemoterápiánál, a mellrák kezelését lezáró, évekig tartó hormonterápiánál is a hidratálás a kulcsfontosságú.

Gondoljunk a klimaxra. Ez pont olyan. Minden olyan izgalmas dolog megtörténik, ami akkor, beleértve a hüvelyszárazságot is a bőr- és szemszárazság mellett, mindegy, hogy húszévesek vagyunk vagy ötven.

„Nem érzem, hogy érzékenyebb lennék a napfényre, mint például a kemoterápia alatt, de figyelek, hogy mindig tegyek magamra fényvédőt napközben, télen is. Az arcbőrömre a Dr. Hauschka mélytisztítóját használom reggel és este, Stadelmann rózsavízzel hidratálok napközben, éjszakára pedig zsírosabb arckrémet viszek fel. A szemkörnyék ápolására szintén a Dr. Hauschka ápoló balzsama vált be. Éjszakára hidratáló szemkrémet, nappalra műkönnyet továbbra is használok, míg a hüvelyszárazságra egy hormonmentes hidratáló hüvelykúp, a Vagisan Cremolium vált be.”

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images