A méz jótékony hatása a bőrre

2019. május 22.
A méznek számtalan jótékony hatása van, többek között megszabadít a pattanásoktól és hidratáltabbá, ragyogóbbá teszi a bőröd. Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla megmutatja, mire figyelj és hogyan használd, hogy a legtöbbet hozd ki belőle.

Hadd kezdjem mindjárt a lényeggel: a méz zseniális alapanyag, ha szeretnél tiszta, pattanásoktól mentes, feszes, hidratált bőrt. És azt ki ne szeretne? Ez a csodálatos édes nedű tele van vitaminokkal, nyomelemekkel, enzimekkel, tartalmaz fehérjéket, sókat és savakat is.

Antibakteriális, antimikrobális hatású, éppen ezért az aknés bőrűeknek különösen sokat segíthet. Regenerál, gyógyítja a sebeket, halványítja a hegeket, csökkenti a gyulladást, mindemellett pedig támogatja a bőr vízfelvevő és megtartó képességét, így fokozza annak hidratáltságát. Sőt, anti-aging és (bizonyos mértékű) fényvédő hatása is van.

Milyen mézet válassz?

Mindenképpen jó minőségű, lehetőleg organikus, termelői mézet. Minél sötétebb színű, annál magasabb az ásványi anyag tartalma. Ha sok pénzed van, akkor azt javaslom, utazz a manuka mézre, ami még erősebb antibakteriális hatású és a hidratálást tekintve is egy leheletnyit hatékonyabb. A nyers méz szintén ideális, csak itthon nem annyira elterjedt, kevés helyen kapni. De ha találsz, az is szuper. Én személy szerint most egy drogériás bio erdei mézet használok, ami tökéletesen bevált, főleg mert ilyen kis kinyomós kiszerelésben van, szóval nem kell kanalazgatnom.

Ami nagyon fontos még, hogy semmiképpen ne legyenek benne darabok (kikristályosodott részek), mert megsérthetik a bőröd.

Hogyan használd?

– Arclemosóként
Érzékeny, pattanásos bőrre próbáld ki, hogy egy hónapig csak mézzel mosol arcot és semmi mást nem használsz a bőrödre (se smink, se semmi, maximum egy könnyű, tiszta szérum), meg fogsz lepődni az eredményen. A pattanások visszahúzódnak, a hegek szépen elkezdenek gyógyulni, és olyan üde, hidratált lesz a bőröd, mint még soha. Saját tapasztalat, én reggel mostanában mézzel mosok arcot, és gyakran este is az olajos lemosóm után.

Első lépésben távolítsd el a sminket, szennyeződéseket (pl. egy gyengéd micellás vízzel), mosd meg az arcod langyos vízzel, majd egy teáskanálnyi mennyiséget oszlass el a bőrödön. Körkörös mozdulatokkal masszírozd el alaposan, majd langyos vízzel öblítsd le.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Getty Images, Unsplash