5 jótékonysági lehetőség az ünnepek előtt

2020. december 04.
A karácsony hagyományosan a családlátogatás, az egymással való törődés, az örömteli ajándékozás és a nagy lakomák időszaka. Segítség nélkül azonban sokaknak a legalapvetőbb élelmiszerek sem elérhetők, az ajándékokról és lakomákról nem is beszélve.

Az idei év eseményei is megmutatták, hogy a szolidaritás a társadalom fennmaradásának egyik alappillére, épp ezért biztatunk mindenkit arra, hogy a lehetőségeihez mérten jótékonykodjon. Nehéz elképzelni, hogy akár plusz egy kiló liszt vagy cukor vásárlásával is sokat tehetünk, pedig sok kicsi sokra megy. Összeszedtünk néhány opciót, amik idén (fizikai jelenlét nélkül is) lehetőséget biztosítanak arra, hogy szebbé tegyük mások karácsonyát.

karácsony-Eugene-Zhyvchik

Cipősdoboz akció

Talán az egyik legismertebb kezdeményezés az idén november 27. és december 20. között adományokat fogadó Cipősdoboz Akció. Ahogy azt beszédes neve is sejteti, az adományozók becsomagolt cipősdobozokat töltenek meg különböző ajándékokkal, amelyeket a Baptista Szeretetszoláglat még az ünnepek előtt eljuttat a rászorulókhoz. Az akció weboldalán alapos útmutató, és ajándékötletek sokasága várja azokat, akik bizonytalanok abban, hogy minek örülnének, illetve mire lehet szükségük a gyerekeknek. Idén a 150, országszerte megtalálható gyűjtőpont mellett online, érintésmentesen is adományozhatunk az akció partnerein keresztül. Ennek menete részletesen olvasható a kampány weboldalán.

Mikulásgyár

A Mikulásgyár a mélyszegénységben élő nagycsaládokon segít immár hatodik éve. Ahogy weboldalukon is olvasható, a szervezet küzd a diszkrimináció ellen, és független a mindenkori politikától. A Mikulásgyár gyűjtéséhez idén csatlakozik az Auchan is, így a Lurdy-ház mellett országszerte további 24 áruházban lesz adomány leadására lehetőség december 1. és 20. között.

Azoknak is van lehetőségük segíteni, akik nem szeretnének áruházi tömegbe menni az ünnepi időszakban: a Magyar Postán ingyen feladhatók a „MIKULÁSGYÁR” felirattal ellátott, lezárt dobozba helyezett adományok. A Mikulásgyár közleményében olvasható, hogy a pandémia okozta nehézségek miatt a rászorulóknak főként tartós élelmiszerre, tisztálkodási és fertőtlenítőszerekre van szükségük.

szeretet.éhség – Ökomenikus Segélyszervezet

Az Ökomenikus Segélyszervezet idei Szívposta akciójával nemcsak a rászorulóknak, de a járványhelyzet miatt nem látogatható szeretteinknek is tudunk kedveskedni. Akik a Szívpostán keresztül legalább 3000 forintot adományoznak a Segélyszervezetnek, megadhatják egy szerettük elérhetőségét, akinek egy mézeskalács szívet és egy névre szóló ünnepi üdvözlőlapot küldenek az Ökomenikusok. A szeretet.éhség. Szívposta akció december 14-ig tart. A szervezet a beérkező adományok 10-15%-át használja fel az ünnepi segélyakciókra, mivel céljuk nemcsak az ünnepi időszak, hanem a hétköznapok szebbé tétele is.

Adománygyűjtő automata a gyerekekért

Az APPY ernyőszervezet és tizenhárom alapítványa izgalmas jótékonysági lehetőséget valósított meg. Ha támogatunk egy jó ügyet, amelyet mi választunk ki az automatából, hátrányos helyzetű, beteg vagy fogyatékkal élő gyermeket és családjaikat támogatjuk. Az Allee Bevásárlóközpontban kiállított automatában most fogyasztási cikkek helyett tizenhárom különböző jó ügyet lehet támogatni 2000 Ft értékű ajándékkártya formájában, amelynek mindegyike egy-egy rászoruló gyermeknek jelent segítséget. A korlátozásokra való tekintettel az automata online verziója is elérhető, így a digitális térben is lehetőség nyílik az adományozásra egészen december végéig.

Játéksziget és UNICEF közösen a gyermekekért

A Játéksziget üzleteiben kétféleképpen is lehetőségünk van támogatni a gyermekek jogaiért küzdő nemzetközi szervezetet. Az UNICEF Magyarország emblémájával ellátott játékok vásárlásakor a szervezetet, ezáltal pedig egy gyerek könnyebb és teljesebb életre való lehetőségét is támogatjuk. Emellett a Játéksziget üzletekben leadhatók korábban vásárolt, már megunt, de jó állapotú játékok is, amiket szegény gyerekek kapnak meg. Az adományokért cserébe 500 forintos kuponnal ajándékozzák meg a jótékonykodókat.

Segítsd ajándékválogatással a hátrányos helyzetű munkacsoportokat

Az Impact Box egy olyan ajándékválogatás, amelynek minden termékét a munkaerőpiacon hátrányból induló csoportok – többek között fogyatékossággal élők, értelmi sérültek, hátrányos helyzetűek – készítettek. A termékek készítői mind egy fenntartható, befogadó és mindenki számára élhető világért dolgoznak. Legyen szó hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű társainkról, a bolygónk jövőjéről, kisvállalkozások nagy álmairól, ezek a termékek általuk nekünk készültek. A doboz megvásárlásával nekik biztosítunk munkalehetőséget, így ahhoz is hozzájárulnak, hogy egy minőségi, önfenntartó életet éljenek. A doboz megálmodója és megvalósítója Balog Gyöngyvér, aki hosszú karrierút után végül saját céget alapított, és elindította az Impact Boxot. Az alapítványokat, egyesületeket és társadalmi vállalkozásokat, akiknek termékei a dobozba kerültek, ITT tudod megnézni.

Maszkokkal a Lea Anyaotthonnak

MOM WOW néven indult el egy olyan közösség és márka, amelynek célja, hogy arra inspirálja az édesanyákat, hogy merjenek büszkék lenni magukra, megerősítse őket önmagukban anyaként, és magabiztosságot, energiát adjon a nem mindig könnyű mindennapokhoz. Létrehoztak egy adománymaszkot, amelynek árából 500 Ft-ot adnak a Lea Anyaotthonnak. Az anyaotthon hagyományosan megveszi karácsony három napjára az ünnepi ételekhez való alapanyagokat, amelyet közösen főznek meg és fogyasztanak el a lakók és munkatársak. Idén ez a koronavírus-járvány miatt nem lehetséges, ám szeretnék, ha így is különleges lenne az ünnep az ott lakók számára, ezért házhoz szállítással szeretnének ételt rendelni, ami sokkal drágább. Ezért örülnének a Lea Anyaotthon lakói, ha a lelkileg amúgy is nagyon megterhelő időszakot a MOM WOW és a maszkok segítségével szebbé tudnák varázsolni az ottlakók számára.

Olvass tovább!