8 kérdés, amit fel kell tennünk magunknak a családi karácsony előtt

2020. november 26.
Bármennyire is reménykedünk benne, egyre nyilvánvalóbb, hogy a 2020-as karácsony nem olyan lesz, mint máskor. Ha még nem döntöttük el, hogyan töltsük a karácsonyt, segíthet, ha az alábbi nyolc kérdést feltesszük magunknak, mielőtt útra kelnénk találkozni a családtagjainkkal.

A járványügyi szakemberek a világ szinte minden pontján óva intenek attól, hogy együtt karácsonyozzunk a távol élő családtagokkal, ám sokan tervezik úgy mégis, hogy nem csak virtuálisan ünnepelnek együtt. Ha mi is küzdünk a lelkiismeretünkkel, az óvatosságunkkal és a vággyal, hogy a családunkkal, rokonainkkal együtt ünnepeljünk, segíthet dönteni, ha őszintén válaszolunk az alábbi kérdésekre.

karacsony-dilemma-koronavirus

1. Veszélyeztetett csoportba tartozik valaki?

A hatvan év felettiek és a krónikus betegségben (szívbetegség, diabétesz, COPD, rákbetegség, krónikus veseproblémák, stb.) szenvedők azok, akiket a leginkább fenyeget a koronavírus-fertőzés súlyos formája. „Mielőtt meglátogatjuk szeretteinket, jó, ha tájékozódik arról háziorvosánál mindenki, mekkora a súlyos Covid–19-betegség esélye, ha esetleg elkapja a fertőzést – javasolta dr. Linda Anegawa háziorvos. – Azok számára, akiknél nagy kockázata van a komplikációknak, az a legbiztonságosabb, ha kerülik karácsonykor a közös családi rendezvényeket.”

2. Kell utaznunk az ünnepléshez?

Ha nem kifejezetten muszáj, nem javasolják a járvány idején az utazást a járványügyi szakemberek, különösen most, hogy a számok egyre gyorsuló tendenciát mutatnak. „Az utazás növeli az esélyét annak, hogy megfertőződjünk a koronavírussal. Az utazás elhalasztása és az otthonmaradás a legokosabb dolog, ha meg akarjuk védeni magunkat és a családunkat ebben az évben.” Ha mégis úgy döntünk, hogy utazunk karácsonykor, a szakemberek azt javasolják, válasszuk az autót, mivel a tömegközlekedési eszközökön szinte lehetetlen a távolságtartás biztosítása.

3. Mennyi Covid–19 eset van a környezetünkben?

Gondoljuk át, milyen a járványügyi helyzet a saját, közvetlen környezetünkben. Kiugróan magas az esetek száma? Ha igen, nagyobb eséllyel visszük magunkkal a fertőzést akár tünetmentesen a családunk többi tagjának. Ugyanezt nézzük meg az úti célunk esetében is. Ha ott mutat növekvő tendenciát az esetszám, az újabb érv lehet az otthonmaradás mellett. Érdemes a kórházak helyzetét és telítettségét is figyelembe venni az adott régióban, ahová készülünk, hogy minden eshetőséget számításba vehessünk annak eldöntésére, útra keljünk-e vagy sem.

4. Szabadtér kontra beltér?

Sajnos karácsonykor kicsi a mozgásterünk az ünneplés helyszínének megválasztásában, a szabadban már nem lehet kerti partikat tartani. A szakemberek felhívják a figyelmet a maszkviselés fontosságára (bár őszintén bevallva, kicsi a valószínűsége, hogy családi körben magukon hagyják az emberek), ahogy a távolságtartás sem megvalósítható a közös karácsonyokon.

Olvastad már?

5. Hány ember lesz jelen azokon kívül, akikkel egy háztartásban élünk?

Sok országban korlátozták az összejövetelek nagyságát, ám a fő cél az, hogy minél kevesebb olyan emberrel találkozzunk, akikkel nem élünk egy háztartásban, így csökkenthető a koronavírus terjedésének sebessége. Ha olyanokkal karácsonyozunk, akikkel nem élünk együtt, győződjünk meg róla, hogy mindenki tisztában van azzal, milyen kockázatokkal jár egy ilyen összejövetel.

6. Mindenki tesztelt és karanténba vonult az ünnepek előtt?

Nagyon fontos lépés a kockázatok minimalizálására, hogy a családi karácsony résztvevői 14 napra vonuljanak a látogatás előtt önkéntes karanténba. „Nagyon hasznos az is, ha az önkéntes karantén mellett teszteltetik magukat a családtagok, mielőtt összegyűlnek közösen ünnepelni. Ha pozitív a teszt, nem kérdés, hogy csak virtuálisan lesz jelen valaki a karácsonyon. A negatív teszttel is érdemes azonban kivárni a tizennégy nap leteltét, hogy biztosak lehessünk abban, nem viszünk koronavírust a családi karácsonyra” – javasolta az orvos.

7. Milyen hatással van a családi összejövetel a mentális egészségünkre?

Ha erős családi nyomást helyeznek ránk szeretteink a karácsonyi látogatás miatt, érdemes megfontolni, hogy egy közös vacsora megéri-e a félelmet és a bűntudatot, ha esetleg koronavírussal fertőzünk meg valakit? Sok ember számára okoz feszültséget saját magával és családtagjaival is a jelenlegi helyzet, sok veszekedést szül a járvány miatti elővigyázatosság, amely más, korábbi traumákat is felszínre hozhat a családtagok között. Talán 2020 a jó lehetőség arra, hogy elvarrjuk ezeket a szálakat.

8. Milyen alternatíváink lehetnek a személyes karácsony helyett?

Nem kérdés, hogy mindannyian a szokásos módon, személyesen szeretnénk a szeretteinkkel együtt ünnepelni. Ha azonban az elővigyázatosságunk győzedelmeskedik, akkor is tarthatjuk a kapcsolatot egymással – akár virtuális vacsorával, filmnézéssel és ajándékbontással addig is, míg nem válik ismét biztonságossá a találkozás.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash