Last minute és olcsó lakásdekorötletek karácsony előtt

2020. december 20.
Hogyan tudunk meghitt hangulatot teremteni az otthonunkban az ünnepek előtt? A Nosalty szerzője, Masszi-Rigó Csilla összegyűjtött nektek néhány költségkímélő tippet.

Az előző évekhez képest idén mindenki több időt töltött el a négy fal között otthonában, még fontosabbá vált, hogy életterünk komfortos legyen, meghitt és hangulatos. A téli hideg, a korai sötétedés, az egyre több szürke hétköznap és a karácsony közeledte sokunkat sarkallhat arra, hogy ünnepi díszbe öltöztessük a lakást. Mi most arra mutatunk ötleteket, hogyan lehet saját kézzel, praktikusan és költséghatékonyan nekiállni a dekorálásnak.

Az ötletek begyűjtése mellé egy kis háttérzenét is ajánlunk, ami sosem lehet eléggé elcsépelt:

1. Hangulatvilágítás egy papírkúppal

Elsőként kétféle hangulatvilágítást mutatunk, mindkettőhöz egy papírkúpra lesz szükséged, amit egy nagyobb méretű kartonpapír, egy vonalzó, egy ceruza, egy darab madzag, valamint egy olló segítségével könnyen elkészíthetsz.

Az elkészült kúpon egy ceruza, olló vagy kötőtű segítségével fúrj lyukakat, majd fesd le a papírt fehér, bordó, sötétzöld vagy sötétkék festékkel. Ma már rengeteg üzlet árul pár száz forintért kicsi, LED-fényes „gyertyákat”, amelyekre a kúpot rátéve egy igazán hangulatos világítást kaphatsz. (Ez az a dekor, amit igazi gyertyával TILOS kiegészíteni!)

Készíthetsz a kúpból karácsonyfaszerű díszvilágítást is, a kúp mellé szükséged lesz még egy tetszőleges színű gombolyagra, valamint folyékony ragasztóra vagy ragasztópisztolyra. A kúp alsó részét ragasztózd be, és tekerd rá a fonalat egy rétegben. Ezután már csak a kúp tetején kell majd ragasztózni: szorosan tekerd fel a fonalat a csúcsig, majd ragaszd le a fonal végét. Az elkészült díszt körbetekerheted égősorral is, így szinte egy új lámpát kapsz majd a lakásba! Minél magasabb a kúp, annál látványosabb lesz a végeredmény.

2. Süss díszeket!

Az egyik klasszikus, kikapcsolódásként is megvalósítható dekoráció a mézeskalácsdíszek készítése, amelyet sosem lehet elég korán elkezdeni. Lehet, hogy még egy hónap van hátra karácsonyig, a sütés és a díszítés azonban mindenkinek kedves és szórakoztató elfoglaltság lehet.

Szerezz be kék, piros és sárga ételfestéket (ezekből a színekből szinte minden szín kikeverhető), vegyél valami szép, színes cukorszórást, ehető gyöngyöket, virágokat, és kezdődhet is a díszgyártás! A mézeskalácsok nemcsak a fára lesznek majd jók, dekoráció is készíthető belőlük, a lényeg, hogy sütés előtt minden formát lyukassz ki a tetején!

3. Gyümölcskoszorú

A karácsonyi vásárok egyik legnépszerűbb árucikke a szárított gyümölcsös koszorú. Ezerféleképpen elkészíthető, gyümölcsöket és egész fűszereket is felhasználhatunk. Vegyél néhány darab narancsot, almát, citromot, diót, fahéjat, szárított csillagánizst, és szerezz be kreatív hobbiboltból vagy virágárustól egy fűzfa-, nyírfa- vagy vesszőkoszorút. A gyümölcsöket vágd egységesen 4-6 milliméteres szeletekre, majd szárítsd őket a sütőben 5-6 órán keresztül 50-60 fokon. Tudjuk, nem ez a leginkább energiatakarékos dekoráció, de cserébe több éven át fel tudod használni.

A felfüggesztéshez vastag tűt és erős cérnát használj, amivel a gyümölcsöket erősen a koszorú ágaihoz tudod hurkolni, varrni (a képen látható koszorúval ellentétben a boltban valószínűleg egymásba fonódó vesszős koszorút fogsz találni). A gyümölcskarikákat ne középen, hanem a gyümölcshéjaknál szúrd át, kicsit ugyan nehezebb, mintha csak átdugnád a cérnát a középső lyukon, de tartósabb marad a rögzítés. Ha egész gyümölcsöket szeretnél a koszorúra rögzíteni, használj kis mennyiségben ragasztópisztolyt.

4. Girlandok természetesen

Költöztesd be a természetet a nappalidba! Néhány fenyőág kifejezetten mutatós tud lenni a könyvespolc tetején vagy az ajtófélfán. Az ágakra felhúzhatsz pár karácsonyfadíszt, köthetsz rá masnikat vagy tekerhetsz köré égősort, netán a minimalista vonalon haladva az sem baj, ha nem raksz rá semmit, így is nagyon hangulatos és bohém lesz!

Még több tippért, a cikk folytatásáért kattint a Nosalty oldalára!