Ékszerek királysága: ennyit érnek a Disney-hercegnők tiarái és fülbevalói a valóságban

2020. december 22.
A Disney-hercegnők történeteit a legtöbben lenyűgöző ruháikért és a boldogan éltek, míg meg nem haltak befejezésekért szeretik. Érdemes azonban Hamupipőke, Elza vagy éppen Csipkerózsika kiegészítőinek is figyelmet szentelni.

David Allen ékszertervező és a Money.co.uk készítette el a Kingdom of Jewels (Ékszerek királysága) című tanulmányt. Tudományos módszerekkel becsülték meg, mennyit érhetnek Hamupipőke üvegcipellője, Aranyhaj koronája és a többi Disney-hercegnő ékszerei és kiegészítői a valóságban.

Hófehérke vörös hajpántja az 1938-as filmben

disney-hercegno-ekszer-ar

Hófehérke egy vörös masnit visel ébenfekete hajában Disney 1938-as animációs filmjében, amely tökéletes kiegészítője szintén vörös köpenyének és ikonikus sárga-kék ruhájának. A tanulmány szerint a hajpánt ma körülbelül 25 ezer forintot érne. A szakértők arra jutottak, hogy a pánt valószínűleg selyemből készült, ami az egyik legjobb minőségű anyag volt akkoriban, és egy hercegnőnek természetesen csak a legjobb jár. 

Moana kék nyaklánca

disney-hercegno-ekszer-ar

Moana a nagyanyjától kapta ajándékba a kék nyakéket, amelyet a rajzfilmben végig visel. A nyaklánc magába foglalja Te Fiti szívét, a ragyogó, zöld ékkövet, amely valamikor a hasonló nevű istennőé volt. A való életben ez a nyaklánc körülbelül 370 ezer forintot érne, mivel tisztán megállapítható a tanulmány készítői szerint, hogy igazgyöngyöket és zöld obszidiánt fűztek fel a nyakékhez. „Ez egy természetes drágakő, így ha valaki szerencsés, ingyen rátalálhat, ha eleget járja a természetet. Ugyanakkor ha a kész nyakláncot szeretnénk megvenni, az több mint 1200 dollárba kerülne” – mutatott rá Allen. 

Mulan számos kiegészítőt kapott családjától

disney-hercegno-ekszer-ar

Édesanyja arany fülbevalókat és virágos csatokat, nagymamája jáde gyöngysort ajándékozott az 1998-as Disney-rajzfilmben Mulannak. Ezek a kiegészítők – ha ékszerboltban akarnánk megvenni – összesen megközelítik a 650 ezer forintot. „Mulan a rajzfilmben egy pár klasszikus arany, csepp alakú fülbevalót visel, ez a stílus ma is népszerű. Egy ilyen pár fülbevaló körülbelül 400 százezer forintba (1343 dollár) kerülne” – mondta a tanulmány készítője, hozzátéve, hogy nemcsak a kétszáz karátos ragyogó jádekövekből készült nyaklánca nagyon értékes a kínai Disney-hercegnőnek, hanem a hasonló anyagból készült fésűje is, amely közel 100 ezer forintba kerülne a valóságban.

Jázmin hercegnő és az aranyak

disney-hercegno-ekszer-ar

Ízig-vérig hercegnő Jázmin a kék öltözékével és arany ékszereivel. A Kingdom of Jewels tanulmány több mint kétmillió forintra becsüli az ékszerek összértékét. A szakértők szerint a háromszög alakú fülbevaló és a többi ékszer arannyal futtatott ezüstből készült. A Disney-hercegnőnek csak a fejpántja, amely Mulberry-selyemből készülhetett és 100 karátos topázok díszítik sárgaarany foglalatban, 780 ezer forintba kerülne, és akkor Jázmin fülbevalóiról és nyakláncáról még nem is beszéltünk, amelyek a szakértő szerint valószínűleg azért készülhettek 24 karátos arannyal bevont ezüstből, mert ha tisztán aranyból lennének, túl súlyosak volnának ahhoz, hogy kényelmes legyen viselni. 

Hamupipőke üvegcipője és lélegzetelállító fülbevalói

disney-hercegno-ekszer-ar

Tündér keresztanyjától kapta Hamupipőke a sorsfordító bál előtt üvegcipellőit és ragyogó fülbevalóit. Ám a Disney-hercegnő emellett csodás báli ruhát, fekete bársonynyakéket és szikrázó fejpántot is visel, ha aprólékósabban szemügyre vesszük. Ezekért összességében elég borsos árat kellene fizetnünk, ha nincs egy tündér a családunkban. „A kulcskérdés az, van-e gyémánt a fülbevalókban, vagy nincs – mondta az ékszerszakértő. – Az élőszereplős változathoz a Swarovski készített kristálycipőt, amelynek értéke 15 millió forint felett van. Ha ehhez hozzávesszük a fülbevalót, amely gyémánttól függően félmillió és másfél millió forint között lehet, kiderül, hogy Hamupipőke igencsak drágán öltözött a bálra.”

Aranyhaj koronái a legszínesebbek a Disney-univerzumban

disney-hercegno-ekszer-ar

A Kingdom of Jewels értékelése szerint nemcsak a legszínesebb, de a legdrágább koronával is Aranyhaj rendelkezik a Disney-hercegnők közül. „A tiara tetején három nagy, áttetsző holdkő található, amelyek hozzávetőleg 150 karátosak. A korona alapja rubintokkal, gyöngyökkel, smaragdokkal és gyémántokkal kirakott sárgaarany – sorolta Allen. – Úgy becsüljük, egy ilyen tiara 58 és fél millió forint körül lehet a valóságban. Ám eszmei értéke minden bizonnyal még nagyobb.”

Elza teljes koronázási pompája

disney-hercegno-ekszer-ar

A Jégvarázs hercegnője, Elza a koronázásán teljes királyi pompában ragyog: koronája, jogara és országalmája is van, ám utóbbi kettőt csak rövid ideig tartja kezében, mivel fagyasztó képességével véletlenül jégbe fagyasztja ezeket. A királynői arany kiegészítők együtt 233 millió forintot érhetnek a valóságban. A három tárgy közül az ötkarátos zafírokkal kirakott aranyjogar 31 millió forintot érhet, a valószínűleg igen nehéz országalma pedig közel 47 milliót.

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images, Instagram