Városban, zöldben: teremtsük meg az ünnepi hangulatot a lehető legegyszerűbben!

2020. december 23.
A karácsonyhoz hozzátartozik az ajándékozás. Mi lenne, ha idén magunkat is megajándékoznánk egy kreatív, lassulós készülődéssel? 

Dekoráljunk kirándulásaink szerzeményeivel!

Tegyünk egy nagy erdei sétát, és gyűjtsünk gallyakat, terméseket, amelyeket kedvünkre befesthetünk, textillel körbetekerhetünk, karácsonyi díszekkel felöltöztethetünk. Ha kedveljük a száraz növényeket, vizek mellől beszerezhetünk nádat, pampafüvet, amelyet fenyőágakkal vegyítve igazán ünnepivé varázsolhatunk.

Gyertya és narancs

Ha már karácsonyi hangulat van otthonunkban, akár gyertyafény és száradó narancskarika-illat mellett készítsünk ajándékokat. Képeslapokat saját idézettel, hajtogatott dobozba egy-két összegyűjtött, kidíszített festett kavicsot rejthetünk. Egy összekapcsozott, nyomdázott vagy rajzzal díszített notesznek, naplónak, jegyzetfüzetnek ki ne örülne? Csinálhatunk növénybeültetést, fűszerkeveréket, fűszersókat, vagy szárított gyümölcsökből gyümölcstea-keveréket, narancslekvárt egyedi csomagolásban.

Fektessünk hangsúlyt az ünnepi asztalra!

Lehet például egyedi terítőnk textilfestékkel festve. A szalvétát is dekorálhatjunk magunk. Gyertyatartónk lehet egy alma vagy szalaggal, raffiával körbetekert befőttesüveg, mécsesünket helyezhetjük feldíszített kis tálkákra. Magunk által írt névkártyákkal, rajta személyre szabott üzenettel indíthatjuk az első fogást.

Készüljünk fel!

Nézzünk utána elfeledett recepteknek, kutassuk fel a tökéletes hozzávalókat, és készüljünk előre! Maga a bevásárlás, piacolás is a lasssulós felkészülés része lehet. Persze készíthetjük hagyományos fogásainkat, de kedvünk szerint bevállalhatunk valami egészen újat, rendhagyót. A lényeg, hogy kedvvel, örömmel tegyük. Legyenek különleges süteményeink: például aszalt gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval készült édességek a reformvonalat követőknek Amikor magunknak készítünk sütiket, csomagoljunk be külön néhány adagot, amit készleten tarthatunk ajándéknak. Csomagolásként használhatunk zsírpapírt raffiakötéssel, mellékötve néhány fahéjrudat.

Zero waste játékparti

A vacsora után mehet egy ünnepi játékparti! Ehhez megtervezhetünk és készíthetünk saját kezűleg egy családra hangolt társasjátékot, amelyet akár online is játszhatunk! A nyeremény természetesen szintén DIY legyen! Az ünnepi időszakra állítsunk össze kedvünkre való playlistet, amit olyan jó lesz jó néhány évvel később is hallgatni majd.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images