Braille-írással mondja meg az időt a spéci karóra

2021. február 12.
A dél-koreai fejlesztésű óra nemcsak az időt mondja meg a látássérülteknek, de az üzeneteiket és jegyzeteiket is leolvashatják róla.

„Okosóra kicsit másképp” – ezzel a szlogennel mutatta be új fejlesztését a dél-koreai Dot Incorporation. A Dot Watch névre keresztelt karóra ugyanis braille-írással jelzi az időt, az üzeneteket, értesítéseket és jegyzeteket, egyszóval minden olyasmit, amire a hagyományos okosórák is képesek.

okosora-braille-iras-dot-watch

A kijelzőn található nyomásérzékelős mozgó cellák a braille-írás szabályainak megfelelően, kis pontokkal írják ki azokat az információkat, amiket az órával összekötött okostelefonunktól kapnak. Így a látássérültek könnyedén elolvashatják üzeneteiket, vagy ellenőrizhetik, kitől kaptak hívást. Az okosórát ezen kívül ébresztő-, időzítő- és stopperfunkciókkal is felszerelték.

A minimalista kialakítású, stílusos óra üdítő példa arra, hogyan lehet az inkluzív dizájn praktikus és esztétikus egyszerre – úgy, hogy tényleg hasznos segítséget nyújtson egy hátrányos helyzetű csoportnak.

okosora-braille-iras-dot-watch

okosora-braille-iras-dot-watch

Forrás: Design-Boom

Olvass tovább!