Így előzheted meg, hogy a macskád mindent szétkarmoljon a lakásban

2021. március 08.
Imádod a cicádat, de minden alkalommal a rosszullét kerülget, amikor meghallod, hogy már megint a méregdrága kanapédon koptatja a karmait? Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, könnyedén leszoktathatod róla!

Van a macskádnak kaparófája?

A legegyszerűbben úgy előzheted meg a macskád rombolását, ha biztosítod a számára megfelelő kaparófákat, kaparóoszlopokat a lakásban. A megfelelő eszköz kiválasztásához azonban néhány szempontot figyelembe kell venned!

macska-kaparofa

  • Az oszlopnak elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy cicád a hátsó két lábára állva kényelmesen tudja rajta koptatni első mancsának karmait. Fontos még, hogy erős és stabil legyen, hogy a cica bele tudjon feledkezni a kaparásba.
  • Habár a kaparófák jellemzően függőlegesek, vannak cicák, amelyek sokkal jobban szeretik a vízszintes felületeken koptatni a karmaikat. Figyeld meg a cicád viselkedését, és az alapján válassz neki típust.
  • Olyan anyagú kaparófát válassz, ami a cicádnak tetszeni fog. A leggyakrabban használt megoldás a kárpittal vagy szizállal borított, illetve a csupasz fa.
Fontos: amennyiben szőnyeggel borított kaparóoszlopra esik a választásotok, érdemes elkerülni, hogy annak textúrája nagyon hasonlítson az otthoni szőnyegéhez, mert ez összezavarhatja a cicákat, és ellentmondásos jelzésként értelmezhetik, hogy mit szabad és mit nem.

Ha kiválasztottad és megvetted a megfelelő darabot, akkor már csak egy kérdés marad hátra: hova tedd az új szerzeményt? Erre több opciód is lehet:

  • A cicák általában a karmuk koptatása, a területük megjelölése, vagy egyszerűen nyújtózkodás közben kaparnak. Ezért az oszlopot érdemes lehet a macska fekvőhelye mellé tenni – vagy macskafekhelyet és kaparóoszlopot is magában foglaló macskaállványban gondolkodni – hogy szundi utáni nyújtózásokhoz megfelelő terepként szolgáljon.
  • Egyébként pedig oda érdemes helyezni, ahol a cicád legszívesebben hódolt korábban is a kaparási szenvedélyének.

Néhány tipp, hogy a cica hamar birtokba vegye a kaparófát:

  • legyen ez egyben a játszóterület központja,
  • hints/fújd be macskamentával,
  • dörzsöld be tonhalolajjal,
  • imitáld a kaparást te magad az oszlopon a cicád előtt.

Ezt olvastad már?

Alkalmazz fizikai elrettentést!

Egy másik módszer, hogy olyan fizikai elrettentő eszközöket teszel a bútorokra vagy a bútorok közelébe, amiket cicád nem szívesen kaparna. Erre tipikus példa a csomagolószalag, a csiszolópapír, vagy éppen a kétoldalú ragasztó, amikkel be lehet vonni a macskák által kedvelt búrotok oldalát.  Mivel a cicák általában nem szeretik a durva csiszolópapír, vagy éppen a ragadós szalag érzését a tappancsaik alatt, ezeket a területeket el fogják kerülni. Mindemellett érdemes egy kaparófát is elhelyezni a közelben, hiszen ezzel alternatívát is adsz a számára.

Meg kell jegyezni, hogy a fizikai elrettentés nem mindig működik. Egyes esetekben a cicák képesek lehetnek eltávolítani, vagy megkerülni azokat. Sőt, mivel a macskák elég kiszámíthatatlan lények, az is előfordulhat, hogy még élvezetesnek is fogják találni az elrettentésnek szánt eszközöket, és játszani kezdenek velük…

Lehet venni olyan spray-t, ami meggátolja a macskát a kaparásban? Vannak a piacon kifejezetten olyan szerek, amik azt ígérik, hogy elrettentik a cicát a kaparástól. És bár ezek jó ötletnek tűnhetnek, valójában csak ritkán jelentenek valódi és végleges megoldást. Ezek a spray-k averzív ingereket váltanak ki a cicákból, így az elkerülés csak addig tart, amíg az inger jelen van. A használatuk valójában nem javasolt.

Vágd rendszeresen a cicád karmát!

A szakértők szerint kéthetente érdemes lehet levágni a cicád karmát, a rövid karmokkal ugyanis a bútorokon is kevesebb sérülést tudnak okozni. Persze a legtöbb cica annyira nincs oda a manikűrözésért, és nem feltétlenül ülnek türelmesen, amíg a gazdijuk végez mind a 18 karmukkal. Éppen ezért kezdeteben jó ötlet lehet, ha jutifalatokkal trenírozod türelemre. Minden nap csippents le egy karmot, ami után minden alkalommal adj neki egy jutalomfalatot is. Így szépen lassan meg is tanulja, hogy érdemes nyugalommal ülnie, hiszen a végén finomságot kap majd, Egy idő után, ha te is gyakorlottá válsz, könnyedén le tudod majd csippenteni egyszerre mindegyik karmát.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!