Sokkal több a koronavírusos macska, mint gondolták

2020. október 03.
Egy friss kutatás szerint sokkal több macska kaphatta el a koronavírus-fertőzést, mint eddig gyanították. Ami még jobban meglepte a tudósokat, hogy a macskák könnyen legyűrik a betegséget egy természetes antitesttel, melyet szervezetük termel.

Több mint száz macska vérmintáit elemezte a kínai Huacsong Agrártudományi Egyetem kutatócsoportja 2020 januárja és márciusa között, miután kitört Kínában a koronavírus-járvány. Emellett a macskák orrüregéből és béltraktusából is vettek mintákat. A vérminták több mint tizedénél találtak olyan antitesteket, amelyek arra utalnak, hogy a macskák átestek a koronavírus-fertőzésen. Ami még meglepőbb, hogy majdnem mindegyik macska szervezetében találtak olyan semlegesítő antitesteket, amelyek hatékonyan képesek blokkolni a betegség kialakulását.

koronavirus-macska

Egyetlen macska tesztje sem lett viszont Covid–19 pozitív, vagy mutatott tüneteket, illetve egyetlen macska sem halt meg a vírus miatt. A házikedvencek közül azoknak, amelyeknek a szervezetében a legtöbb antitestet találták, olyan gazdához tartozott, aki átesett a koronavírus-fertőzésen. 

„Bár továbbra sem értjük tökéletesen, hogyan zajlik a fertőzés a macskákban, érdemes elgondolkodni azon, hogy a betegség idején nemcsak az emberektől, hanem a kedvenceinktől is megfelelő távolságot tartsunk, hiszen lehetnek olyan rizikófaktoraik a társállatoknak is, amelyek miatt kialakulhat náluk Covid–19 betegség” – mondta Meilin Jin, a kutatás vezetője.

A kutatócsoport arra is felhívta a figyelmet, hogy a macskák tanulmányozása közelebb vihet az antitestek működésének megismeréséhez a Covid–19 esetén.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash