A patatas bravas a spanyolok egyik kedvenc tapas fogása, és mint a legtöbb tapas, ezt is iszonyatosan egyszerű elkészíteni, miközben mégis izgalmas, gazdag ízvilágot kapunk. A patatas bravas tulajdonképpen ropogós krumpli egy sűrű paradicsomos mártással és egy krémes, fokhagymás aiolival. Ezektől lesz tényleg abbahagyhatatlan snack, ami önmagában is megállja a helyét, de persze még jobb, ha több falatka társaságában kínáljuk.
Hozzávalók:
Az aiolihoz:
- 1 ek. friss citromlé
- 100 gramm majonéz
- 2 ek. extraszűz olívaolaj
- 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
A krumplihoz:
- olívaolaj a sütéshez
- 900 gramm piros héjú fiatal burgonya, kockákra vágva
- 1 ek. finomliszt
- 1 ek. (30 ml) paradicsomszósz
- 1 tk. füstölt paprika
- 1 tk. édes paprika
- 250 ml marha alaplé
- 1 ek. friss petrezselyem
Elkészítés:
- Az aiolihoz egy kisebb tálban keverjük össze a hozzávalókat, hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.
- A krumplihoz melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Egy serpenyőben hevítsünk bő olajat, és a krumplikat kisebb adagokban süssük ropogósra bennük 8-10 perc alatt.
- Ha a krumplik kisültek, az olajból hagyjunk meg 2 evőkanálnyit a serpenyőben, és közepes lángon adjuk hozzá a lisztet, majd a paradicsomlevet és a fűszereket. Önstük fel az alaplével, és várjuk meg, míg a keverék forrni kezd. Várjuk meg, míg a szósz egy kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről!
- Tálaláshoz a krumplikat egy nagy tálban forgassuk össze a paradicsomos szósszal, és locsoljuk meg az aiolival, majd szórjuk meg friss petrezselyemmel!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images