A szendvicskészítés 10 buktatója

2019. május 31.
Egyszerűnek tűnik elkészíteni egy szendvicset. Csak két szelet kenyér közé gyömöszölünk néhány hozzávalót, és már kész is. Ám olyan buktatókkal van tele ez az egyszerű folyamat, melyek jelentősen ronthatják az elkészült szendvics élvezeti értékét. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat!

Nem is gondolnánk, mennyi apróságon múlhat, hogy sikerül-e megalkotnunk a tökéletes szendvicset. Az Insider két szakértője elárulta, mi a szendvicskészítés tíz leggyakoribb buktatója, hogy legközelebb elkerülhessük ezeket.

1. Nem egyenletesek a kenyérszeletek.
“Már eleve rosszul indítjuk a szendvicskészítést, ha nem friss kenyeret használunk” – figyelmeztet Ryan Zaritsky, a washingtoni MGM Roast Beef étterem tulajdonosa. Emellett oda kell figyelni arra is, hogy szép, egyenletes vastagságú szeleteket vágjunk. “Helyezzük a kést a cipó közepéhez, és egyenletes erővel nyomjuk le. Fontos, hogy a szendvicsünk teteje és alja egyforma vastagságú legyen” – mondja Billy Strynkowsky séf.


2. A szószokat egyenesen a kenyérre kenjük.
Hogy a szendvicsünk ne végezze pár óra múlva átázott masszaként, a kenyérre először a salátát vagy sajtot fektessük, majd erre kenjük a szószokat, ketchupot, mustárt, vagy amihez kedvünk van. Ez nagyon fontos lépés ahhoz, hogy pár óra elteltével is élvezhető legyen a szendvics.

3. Nem szárítjuk meg rendesen a salátaleveleket.
Fontos megmosni a friss salátát, ám ugyanilyen lényeges az is, hogy teljesen szárítsuk meg, mielőtt a kenyérszeletek közé helyezzük. “Spenót, tépősaláta vagy jégsaláta, bármit használhatunk, a lényeg, hogy száraz legyen, mikor a szendvicsbe kerül, hiszen különben eláztatja a kenyeret” – mondja a séf.

4. Túl nagy lesz a szendvics.
A szendvics mérete csak rajtunk múlik, ám a szakértők egyöntetűen azt javasolják, hogy csak akkora legyen a kész étel, amekkorát kényelmesen át tudunk harapni. Egy húsgombócos szendvics öt húsgolyóval valószínűleg túl nagy, és az ötből három töltelék a földön és a ruhánkon végzi a szánk helyett.

5. Elfelejtjük a fűszerezést.
Bármilyen zöldséget tehetünk a szendvicsünkbe, avokádót, salátát, uborkát vagy hagymát, sose feledkezzünk meg azonban, hogy egy csipet sóval és frissen őrölt borssal meghintsük, mielőtt a kenyerek közé helyezzük. Ezek a fűszerek kiemelik az ízeket.

6. Eltolódik az egyensúly.
Egy igazán finom, kiegyensúlyozott szendvicshez fontos, hogy se a hús, se a sajt használatával ne essünk túlzásba. Az egyik legnagyobb buktatója a szendvicskészítésnek, ha valamelyik összetevőből túl sokat rakunk a másik rovására. 100 grammnál ne rakjunk egyikből sem többet a szendvicsünkbe, és a sajtot és húsfélét használjuk egyforma mennyiségben.


7. Nem egyenletesen helyezzük el az összetevőket.
Mindenkivel előfordult már, hogy beleharap a szendvicsbe, és egyetlen feltéttel lett tele a szája. Hogy ezt a buktatót elkerüljük, fedjük be egyenletesen a kenyérszeletet minden összetevővel, különösen a zöldségekre ügyeljünk, hogy ne csússzanak az egyik oldalra.

8. Nincs textúrája a szendvicsnek.
A szendvicseknél pont olyan fontos, hogy többféle textúrája legyen, mint egy jól megkomponált desszertnél. A puha kenyér, a krémes pástétom és a bársonyos leveles zöldek és hús mellé sosem árt valami roppanós. Próbáljuk a burgonyaszirmot vagy a pirított hagymát, esetleg olajos magvakat is a következő szendvicsünkben.

9. Csak az alapízeket használjuk.
Intő jel arra nézve, hogy ideje kipróbálni valami különlegesebb fűszert vagy pástétomot, ha annyira unjuk a szendvicseinket, hogy nincs is kedvünk megenni. Lépjünk ki a megszokásból, és kenjünk hummuszt, édesmustárt vagy citromos aiolit a következő alkalommal a feltéteinkre. Megfűszerezi a hétköznapokat.

10. Elkapkodott szendvicskészítés.
Bár rendkívül egyszerűnek tűnik a szendvicskészítés procedúrája, ahhoz, hogy maradéktalanul elégedettek legyünk a végeredménnyel, nem szabad elkapkodni. Gondosan és alaposan kell minden lépést végrehajtani, hogy az első harapás után majd úgy érezzük, a szendvicsmennyországba érkeztünk.

Fotó: Unsplash