Ropogós halloumi paradicsomos mártogatóssal

2021. február 25.
A halloumi egy kecske- vagy juhtejből készülő, izgalmas textúrájú sajtféle, ami nemcsak grillezve, hanem ropogós bundában is fantasztikus! Az alábbi recept a klasszikus sült krumpli-ketchup kombinációt gondolja újra egy fokkal egészségesebb és különlegesebb verzióban.

Vannak a gasztronómiában jól összeszokott párosok, mint a banán és a mogyoróvaj, a brownie és a fagyi, a kacsacomb és a lila káposzta vagy a spárga és a tojás. És akkor ott van a kevésbé nemes, de nem kevésbé finom sült krumpli és ketchup kombináció, amit sokan már nem is igazán mernek megengedni maguknak, pedig ha az alkotóelemek nem gyorsétteremben, hanem házilag készülnek, akkor azért nincs vele nagy baj. Ha mégis szeretnénk kicsit egészségesebb – és izgalmasabb – verzióban visszahozni az élményt, próbáljuk ki az alábbi receptet a ropogós halloumicsíkokkal és a sült paradicsomos mártogatóssal! A halloumival amúgy is érdemes kísérletezni, hiszen ez az enyhén gumis, jól süthető sajtféle szuper feltét lehet, de akár főszereplőként is megállja a helyét a tányéron.

recept-halloumi-paradicsom-martogatos

Hozzávalók:

A mártogatóshoz:

  • 500 gramm koktélparadicsom
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • 2 ek extraszűz olívaolaj
  • 1/2 tk. őrölt chili
  • 1/2 tk. tengeri só
  • 1/4 tk. frissen őrölt bors

A halloumicsíkokhoz:

  • 450 gramm halloumi sajt
  • 60 gramm finomliszt
  • 2 ek. füstölt paprika
  • 1 tk. vöröshagymapor
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 2-3 ek. napraforgóolaj a sütéshez
  • egy kisebb csokor petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  2. A sült paradicsomos mártogatáshoz egy nagyobb tálban keverjük össze a paradicsomot, a fokhagymát, az olívaolajat, ízesítsük őrölt chilivel, majd alaposan forgassuk össze az egészet. Terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  3. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg a paradicsomokat.
  4. A halloumit vágjuk ujjnyi csíkokra.
  5. Egy laposabb tányérba szórjuk bele a lisztet, keverjük bele a paprikát, a vöröshagymaport és az oregánót, alaposan keverjük el. A sajtrudakat alaposan forgassuk meg a fűszeres lisztben.
  6. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, és 4-5 perc alatt süssük ki a sajtrudakat. Figyeljünk rá, hogy egyszerre ne süssünk túl sokat, hogy a rudak minden oldala ropogós legyen. A kisült halloumirudakat szedjük papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot.
  7. A sült paradicsomot (a kisült lével együtt) tegyük robotgépbe, és pürésítsük le – nyugodtan hagyjunk bele nagyobb darabokat, hogy kicsit rusztikusabb legyen. Ízlés szerint adjunk még hozzá sót és/vagy borsot.
  8. A sajtrudakat szórjuk meg friss petrezselyemmel, a paradicsomos mártogatóssal tálaljuk.

Forrás: PureWow Fotó: GettyImages

Olvass tovább!