Mit kell tudniuk a kamaszoknak a védekezésről?

2021. március 15.
Nyugi, anya, mindent tudok! Zárja rövidre sok kamasz a kínos beszélgetést, pedig korántsem biztos, hogy igazuk van, és ne hagyjuk ennyiben a dolgot! A szexuális védekezés igen összetett kérdés, a tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! program ebben is segítséget nyújt a szülőknek.

Miért fontos, hogy a fiatalok mihamarabb elsajátíthassák a felelősségteljes gondolkodást a szexualitás terén is? Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakorvos elmagyarázza, mit és miért érdemes elmondanunk gyermekeinknek, hogy valóban mindent tudjanak a fogamzásgátlásról.

fogamzasgatlas-kamasz

Milyen védekezési lehetőségekről beszélgessünk?

A legtöbben talán a hormonális fogamzásgátlást ismerik. Ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, tapaszok, hüvelygyűrűk, implantátumok, injekciók és méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek. Léteznek olyan, a méh üregébe felhelyezhető eszközök is (műanyag, réz- vagy nemesfém ötvözetű rézspirálok), amelyek hormonmentes megoldást nyújtanak alkalmazóiknak. Vannak az ún. barrier-módszerek, mint például az óvszer, pesszárium, méhszájsapka és spermicidek.

„Leginkább ezekről érdemes beszélni a fiataloknak, ugyanis ezeken kívül még a végleges megoldások léteznek, illetve az olyan természetes módszerek, mint például a naptármódszer. Az első kategória komolyságát talán tizenévesen még nehéz felfogni, utóbbi módszerek pedig olyan körültekintést igényelnek, amivel a szeleburdi tinik még nem feltétlen rendelkeznek – tanácsolja dr. Babay Lilla. – Sok tini hiszi azt, hogy ha nem védekeznek, vagy esetleg valami probléma történik, például kiszakad, lecsúszik az óvszer, akkor sincs semmi baj, hiszen ott van a sürgősségi tabletta. Nos, valóban nagy hatékonysággal nyújt segítséget vészhelyzetben, azonban 100%-os védelemről nem beszélhetünk. A sürgősségi fogamzásgátlás csak valóban sürgős esetben alkalmazandó.

Ezt már láttad?

Mikortól támogassuk gyermekünket a fogamzásgátlásban?

„Gyakorlatilag onnantól kezdve nincs akadálya a fogamzásgátló szedésének, amikortól menstruálni kezd egy lány, azonban az első nőgyógyászati vizsgálatig történt nemi élet esetén mindenképpen gumióvszer használata ajánlott. Az eltérést nem mutató szakvizsgálat után a megfelelő fogamzásgátló módszer megkezdhető” – mondja a szülész-nőgyógyász. – Ha nincs állandó kapcsolata gyermekünknek, akkor a hormonális fogamzásgátlás mellett az óvszer használatát is mindenképpen javaslom, mert ugyan nem teljes mértékben, de számos, nemi úton terjedő betegségtől védi meg őt.”

Tipikus vs. tökéletes használat. Az meg mi?

Sokan talán nem tudják, de egy fogamzásgátlási módszer hatékonyságát számos tényező befolyásolja, így mindenképpen fontos arról is beszélgetni gyermekünkkel, hogy miként kell helyesen használni a különböző módszereket, szedni a készítményeket ahhoz, hogy kellő védelmet tudjanak nyújtani.

Tipikus használat esetén belekalkuláljuk a hibázási lehetőségeket, ilyen az egyszer-egyszer elfelejtett tabletta vagy a lecsúszott óvszer. Tökéletes használatról akkor beszélünk, ha a módszerre vonatkozó minden szabályt pontosan betartunk” – összegzi dr. Babay Lilla az egyes módszerek használata kapcsán a tudnivalókat, amelyekre hasznos lehet kitérni a gyermekünkkel való beszélgetés során is, ugyanis minden védekezési lehetőségnél előfordulhat hiba.

A Ragaszkodj hozzá! weboldalán részletesen olvashatunk a különböző fogamzásgátlási módszerekről.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!