A fogamzásgátlásnak is van ökotudatos módja

2019. október 08.
Ha fogamzásgátlási eszközt választunk, akkor általában nem a környezettudatosság szerepel a prioritáslistánk tetején. Azonban fontos ezt a szempontot is figyelembe vennünk, hiszen éppen a legelterjedtebb módszerek ökolábnyoma a legmagasabb.  

 

1. A legtöbb hulladékkal járó módszerek

A legtöbb fogamzásgátlás során keletkező hulladékot az óvszer és a fogamzásgátló szivacs jelenti, hiszen ezek egyszer használatos eszközök, és az alapanyaguk borzalmasan lassan bomlik le.  Ha mégis ezek mellett döntünk, akkor érdemes utánanézni, hogy a latex, vagy a poliizoprén latexmentes óvszer, amit haszánáluk vegán-e. Ha nem, akkor valószínűleg nagyobb az ökolábnyoma is, hiszen az állati eredetű alapanyagok feldolgozása több erőforrást igényel.

Érdemes még a csomagolást megnézni vásárlás előtt, hiszen ma már vannak újrahasznosított papírba csomagolt óvszerek is a boltok polcain. Illetve arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a kukába és ne a vécébe dobjuk a használt eszközöket, mert   ártalmasak lehetnek a szennyvízrendszernek és azon keresztük a vízi élővilágnak is.

2. A legkártékonyabb módszer

A fogamzásgátló tabletták hormontartalma előbb-utóbb a vízi élővilágba kerül, mely az ottani flórát és faunát károsítja. Nemrég egy lundi kutatás bebizonyította, hogy a tablettákból a természetes vizekbe ömlő ösztrogén még a halak viselkedését is képes befolyásolni. Ezzel azonban nem áll meg a kártékony folyamat, ugyanis a tengeri élőlények fogyasztásával az emberek is kapnak az egykori fogamzásgátló tartalmából. A tablettákhoz hasonlóan a kemikáliákkal teli spermicidek és síkosítók is a körforgásban végzik.

3. A legkörnyezetkímélőbb módszer

A termékenységtudat módszer és a természetes családtervezés hulladékmentes, hormonmentes, hatékony fogamzásgátlási módszer, azonban nagy körültekintést és sok tudást igényel. Ha valaki zéró ökolábnyommal szeretné abszolválni a fogamzásgátlás témakörét, akkor mindenképpen érdemes tanfolyam keretében elsajátítani a módszer alapjait. Aki nem fogékony a témára, annak az óvszernél és a fogamzásgátló tablettánál környezetkímélőbb alternatíva lehet a gyűrű, a pesszárium és a Greenpeace  ajánlása, az IUD, azaz a T-alakú méhen belüli fogamzásgátlási eszköz. Hátránya, hogy orvos helyezi fel, nagy előnye viszont, hogy a felhelyezést követő öt évre –hulladékmentesen –letudtuk a fogamzásgátlás kérdéskörét.

Fotó: Unsplash