Sneakertörténelem a londoni dizájnmúzeumban

2021. április 08.
Hogyan vált a sneaker funkcionális sportcipőből saját szubkultúrát mozgósító trenddé? Ezt járja körül a londoni sneakerkiállítás.

Több mint 200 típusú sneakert nézhetünk meg a londoni Design Museum Sneakers Unboxed: From Studio to Street című kiállításán, ami május 18-tól október 24-ig várja a látogatókat. A sneakertörténelem feltárására vállalkozó tárlat sorra veszi az ikonikus sneakereket az első sportcipőktől napjaink legmodernebb, 3D-s kötéssel készült darabjaiig.

sneaker-london-design-muzeum-kiallitas

Nem véletlen, hogy nagyszabású kiállítást szenteltek ennek a speciális típusnak, hiszen a sneaker jóval több mint cipő: világszerte a youth culture különböző szegmenseinek fontos fétistárgya lett a west coast deszkásoktól a brit „grime” rappereken át a Cape Townban működő „bubble” közösségig.  Ma már súlyos pénzeket ér egy-egy spéci darab, fiatal srácok pedig abból keresik a pénzt, hogy sneakerszakértőként készítenek videókat YouTube-on. Szóval akkor is érdemes lehet foglalkozni ezzel a jelenséggel, ha mi magunk nem vagyunk „sneakerheadek”, hiszen akár szeretjük ezeket a vagány sportcipőket, akár nem, tagadhatatlanul fontos elemei a popkultúrának.

Forrás: Designboom Fotó: Design Museum London

Olvass tovább!