Szuperghonorrea elleni vakcinát fejlesztettek a Covid-oltás farvizén

2021. április 08.
Az Oxfordi Egyetem tudósai, akik az AstraZenecával együttműködve fejlesztették ki az egyik koronavírus elleni védőoltást, egy másik hasznos vakcinát is fejlesztettek a Covid-oltás mellett. Az új oltás a ghonorrea szuperbaktérium egyre aggasztóbb problémáját oldhatja meg.

Már most látszik, hogy milyen hasznos volt a védőoltások fejlesztésére irányuló figyelem. Nemcsak a HIV ellen fejlesztettek védőoltást az mRNS technológiával, hanem a szuperghonorrea ellen is felveszi a harcot egy másik, a Covid-oltás mellett fejlesztett vakcina.

szuperghonorrea-vakcina-oxford

Az egészségügyi szakemberek régóta kongatták már a vészharangot a szexuális úton terjedő betegség, a ghonorrea azon változata miatt, amely egyre több antibiotikummal szemben rezisztenssé vált. Ennek hátterében az elmúlt évtizedekben egyre jobban elharapódzó szükségtelenül és helytelenül használt antibiotikum áll. A ghonorrea baktériuma mutálódott, és ellenállóvá vált a hagyományosan használt gyógyszerekkel szemben. 

Antibiotikumokat a koronavírus-járványban is nagy mennyiségben használnak, ezzel kezelik a mellkasi fertőzéseket és tüdőgyulladást. Ez a további növekedés az antibiotikum-használatban még jobban felerősítheti a már eddig is szinte elpusztíthatatlan baktériumot, amit a tudósok csak szuperghonorreának neveznek. „A gyógyszerrezisztencia fokozódása még nehezebbé teheti a ghonorreával fertőzött emberek hatékony kezelését” – mondta dr. H. Hunter Handsfield, a Washington Egyetem Orvostudományi karának professzora, a szexuális úton terjedő betegségek szakértője. 

2007 óta mutatkoznak annak jelei, hogy a ghonorrea szuperrezisztenssé vált. Ekkor már több antibiotikum kombinációját javasolták a kezelésére, mivel a kilencvenes években elterjedt gyógyszer önmagában már hatástalannak bizonyult. Majd 2018-ban jelentették be, hogy a baktérium a másik, kombinációként alkalmazott szerrel szemben is ellenállóvá vált. 

Az oxfordi tudósok által kifejlesztett szuperghonorrea elleni vakcina most reményt adott, hogy legyőzhető a betegség. A védőoltás 2024-re érhet a klinikai tesztelés fázisába. Az oltással egy folyadékkal teli zsákocskát juttatnak a szervezetbe, amely kis mennyiségben tartalmazza a gonococcus baktériumot, amely a ghonorrea okozója. Ez megtanítja a beoltott személy szervezetét a kórokozó felismerésére és leküzdésére, így amikor találkozik éles helyzetben a baktériummal, még azelőtt megsemmisítheti, hogy az betegséget okozhatna.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?