Luffaszivacs, szilárd mosogatószer, perlátor: így mosogass a lehető legfenntarthatóbb módon!

2021. április 13.
A környezetbarát életmód kialakításának egy okos módja, amikor területről területre haladva a háztartás egy-egy szeletét tesszük minél fenntarthatóbbá. Előbb vagy utóbb pedig a mosogatás is sorra kell, hogy kerüljön, ugyanis mosogatásnál nemcsak sok tiszta ivóvizet használunk el, de alapvetően műanyagba csomagolt kemikáliákkal és több száz év alatt (mikroműanyagokra) lebomló műanyagokkal mosogatunk. Azonban lehet ezt máshogy is csinálni!

1. Műanyag szivacs helyett

Akár szivacsokat, akár kendőket használunk mosogatáshoz, 99,9%, hogy műanyagalapú termékről van szó. Még a környezettudatosként aposztrofált kókuszrostos szivacsoknak is csak a dörzsölős felszíne nincs műanyagból, így ha nem szeretnénk 1-2 hetente egy újabb darab műanyaggal terhelni a környezetet, akkor valami ténylegesen lebomló, környezetbarát eszközt kell keresnünk!

A zero waste mozgalom legnépszerűbb szivacsalternatívája a luffatökből szárított luffaszivacs, amit akár otthon is megtermelhetünk magunknak, de meg is vehetjük szinte bármelyik bioboltban, csomagolásmentes üzletben. Ha azonban makacsabb szennyeződésről van szó, akkor ott a mosogatókefe, amelynek fából és növényi vagy állati sörtékből készült változata is elérhető már, tehát szintén biztosan lebomló. Érdekes alternatíva még a kókuszhéjból hasított súroló, ami egy kemény, kézre álló, nagyon egyszerű eszköz: segítségével karcolásmentesen tudjuk eltüntetni az edény aljához ragadt maradékokat is. Ezek egyébként nemcsak ökotudatos alternatívák, de sokkal higiénikusabbak is, elég, ha rendszeresen forró vízben áztatjuk a luffát, mosogatókefét vagy kókuszhéjsúrolónkat a baktériumtalanításért.

öko-mosogatás

2. Műanyag csomagolásos folyékony mosogatószer helyett

A műanyagba csomagolt folyékony mosószerekkel több gond is van: egyrészről, mivel gyakran mosogatunk, gyorsan kifogy egy-egy üvegnyi, így hamar műanyaghulladékot termelünk vele, másrészről a klasszikus folyékony mosogatószerek a vizekbe jutva kártékonyak lehetnek az élővilágra nézve. Tehát a legideálisabb, ha csomagolásmentes és a környezetre kevésbé ártalmas alternatívát keresünk.

Szerencsére van ilyen! Léteznek ugyanis szilárd mosogatószappanok, amelyek a samponkorongokhoz vagy a kézmosáshoz használt szappanokhoz hasonlóan víz hatására oldódnak, például luffaszivaccsal megdörzsölve hab keletkezik a felületükön, amivel ugyanúgy tudunk mosogatni, mint bármilyen más mosogatószerrel. Csak arra kell figyelni, hogy mindig szárítsuk ki a tömböt, ne hagyjuk vízben állni, mert akkor hamarabb elfogy: ezért érdemes kifejezetten szappantartón tartani ezeket a tömböket!

Ha ezt túl meredek váltásnak érezzük, akkor kevésbé rossz alternatíva az ökotanusítvánnyal ellátott, de szintén műanyagba csomagolt folyékony mosogatószer (A Tudatos Vásárló listáján megnézheted, melyik a piacon lévő termékek közül a legtudatosabb opció), a csomagolásmentes boltos kimérős vásárlás, esetleg a (szigorúan kesztyűben végzett) mosószódás mosogatás vagy a koncentrátumos megoldás. Utóbbi előnye, hogy otthoni, már meglévő flakonban tudjuk hígítani a vagy folyékony, vagy tablettaként érkező szereket.

3. Vízfolyatás helyett

Az ökotudatos mosogatáshoz a vízspórolás is hozzátartozik. A leghatékonyabb, higiénikusabb és fenntarthatóbb is, ha először beáztatjuk fajta szerint (külön a poharakat, majd a tányérokat, végül az evőeszközöket) kézmeleg, tisztítószeres vízbe, majd az egyenként megtisztítást követően kézmeleg, nem erős sugarú, tiszta vízzel leöblítjük a mosogatnivalót. A vízsugár erőssége nagyon fontos, a legjobb, ha beszerzünk egy – egyébként fillérekért kapható –, takarékos csapfejet, azaz perlátort, ami vízzel dúsítja a csapból kijövő vizet: érzésre ugyanolyan erős a vízsugár, lemérve viszont jelentős különbségek vannak! Szakértők szerint érdemes csöpögtetve szárítani, és nem törölgetni, így nemcsak a törölgetőrongyokkal spórolhatunk, de apró szöszöket és koszt sem viszünk fel a már tiszta tányérokra.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!