Kifacsart citrom héjából csinálhatunk otthon univerzális tisztítószert

2021. március 02.
Igazi zero waste zseni a citrom: miután felhasználtuk a citrom belsejét, a héját sem kell a kukába dobnunk, mert tisztítószert varázsolhatunk belőle!

A citrom héja alapvetően is problematikus: nem szabad a komposztra dobni a sok vegyszer miatt, amit tartalmaz. Azonban a kommunális kukánál találhatunk neki jobb helyet is: ha a citrom, lime, narancs vagy más citrusok héját feldaraboljuk, beledobjuk egy üres befőttesüvegbe, majd felöntjük ecettel, és várunk egy-két hetet, akkor fantasztikus univerzális tisztítószer lesz az eredmény, ami már csak hígításra vár.

citrom-oko-tisztitoszer

Egyesek a héj lereszelésére esküsznek, majd az összeérés után a keveréket leszűrik, de ha még ennyi időt sem szeretnénk takarítószer-készítéssel tölteni, akkor feldarabolva is tökéletes a mix! Dúsíthatjuk a keveréket egy ág rozmaringgal is, ami segít elvenni az ecet szúrós szagát, illetve szódabikarbónával, ami szintén környezetbarát tisztítószer hírében áll, és a keverékünk hatékonyságát is növelni fogja!

Citromecet?

Ha készen van a citromecetünk, akkor 1:1 vagy 1:2 arányban hígítva, sprayfejes flakonba töltve tökéletes a fürdőszoba, vécé, konyhai eszközök, sütő vagy egyéb ecettel takarítható felületek makulátlanná varázslásához. Csapokon, vízköves területeken, erősen zsíros szennyeződéseken akár vattával, ronggyal átitatva a felületen is hagyhatjuk körülbelül húsz percre a hatóanyagot.

És mit csináljunk az ecetben ázott citromdarabokkal? Például sóba mártva nagyszerűen használható természetes súrolószerként, például konyhai eszközök, vágódeszkák takarításánál is remek szolgálatot tesz. Érdemes hűtőben, beleivódott ételszagú edényeknél is próbálkozni vele, mert nagyon jól semlegesíti a szagokat is!

citrom-oko-tisztitoszer

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!