Igazi csodaszer! 10 dolog, amire használhatod a takarításban a szódabikarbónát

2021. március 30.
A szódabikarbónát elég egy kis vízzel felhígítani, és máris kezdődhet a vegyszermentes takarítás. Rendkívül sokoldalúan használható: felmosáshoz, tűzhelytisztításhoz, vízkőtelenítéshez vagy a hűtő szagtalanításához.

A szódabikarbóna erejét egyesítheted citromlével, ecettel vagy alkohollal, így még hatásosabb segítőtársad lehet a takarításban.

Takarítása szódabikarbónával

Így használd a szódabikarbónát!

  • Ha egy vödör meleg vízhez 2 evőkanál szódabikarbónát keversz, olyan felmosóvizet kapsz, amitől a járólap szemmel láthatóan tisztább lesz. Hogy kellemes illat maradjon a felmosás után, cseppents pár csepp levendula-, teafa- vagy grapefruitolajat a vízhez, ezek az esszenciák még fertőtlenítenek is!
  • A tűzhelyre rakódott zsírt és a ráégett szennyeződéseket sikeresen távolíthatod el szódabikarbónával: megkönnyíti a dolgod, ha a szódabikarbónához több részletben annyi meleg vizet keversz, hogy pasztaállagú legyen, ezt felviheted a makacsabb szennyeződésekre. és 10 perces hatóidő után szivaccsal eltávolíthatod. Ha nem vészes a tűzhely, a meleg vízbe mártott, majd kicsavart szivacsra szórj szódabikarbónát, és azzal súrold át a tisztítandó felületet.
  • A hűtő takarítása nem tartozik a kedvelt háztartási munkálatok közé, a szódabikarbónával azonban viszonylag egyszerűvé tehető. Elég, ha feloldasz 5 evőkanál szódabikarbónát egy lavórnyi langyos vízben, és azzal törlöd át a frizsidert belülről. Ha ez megvan, készíts egy újabb adag szódabikarbónás vizet, és az abba mártott puha ronggyal áttörölheted, amit visszateszel a hűtőbe. Hogy elkerüld a kellemetlen szagok kialakulását, egy kis üvegbe tegyél szódabikarbónát, és helyezd a hűtőbe.
  • Ha befőttesüvegekből, a gyerekek cumisüvegéből vagy a kulacsodból szeretnéd eltávolítani a kellemetlen szagokat, önts ezekbe meleg vizet, és oldj fel benne 1-2 kiskanál szódabikarbónát. Hagyd állni 30-40 percig, aztán alaposan öblítsd ki. Ez a módszer azért is különösen ajánlott, mert – szemben a klasszikus mosogatószerrel – akkor sincs gond, ha netán nem vagy elég körültekintő az öblítés során, és visszamarad valamennyi ebből a természetes tisztítószerből.
  • A mosogatógépbe való mosogatóport is készíthetsz szódabikarbónából, ha 1:1 arányban bórsavval kevered össze a szódabikarbónát, és abból kanalazol a mosogatótabletta helyére. A bórsav természetes fertőtlenítő, a 200 grammos kiszerelés 1200 Ft körül kapható.
  • Ha mosogatás után úgy érzed, hogy kellemetlen ételszag maradt az edényeken (például hal vagy fokhagymás fogás készítése után), áztasd be azokat meleg, szódabikarbónás vízbe. Ha ½ citrom levét is ráfacsarod, a szagtalanítás mellett a zsíroldást is megkönnyítheted.
  • A kávétól, teától elszíneződött bögréket és csészéket is szebbé varázsolhatod szódabikarbónával. Adj a szódabikarbónához annyi langyos vizet, hogy krémes állagú legyen, vidd fel az elszíneződött felületre, és egy szivaccsal finoman dörzsöld át. Hagyd rajta 5-10 percig, ha szükséges, súrold át újra.
  • A tavaszi függönymosásnál is jó szolgálatot tehet a szódabikarbóna: ha a mosóporhoz 1-2 evőkanálnyit keversz, fokozhatod a fehérítő hatást. Ha a függöny nagyon megszürkült vagy megsárgult volna, érdemes szódabikarbónás előáztatást végezni: 5 literenként ½ kg szódabikarbónával számolj, és ebben hagyd pihenni a mosásra váró függönyöket legalább 3 órát!
  • A függöny mellett a ruhák, ágyneműk mosásához is bevetheted a szódabikarbónát: a babaruhákat és a mosható pelenkákat kíméletesen fertőtleníti és tisztán tartja, a felnőttek holmijait pedig szagtalanítja és fehéríti. Az edzőcipők mosása előtti éjszakára szórj 2-2 kiskanál szódabikarbónát a cipőbe, ezzel hatékonyan száműzheted a kellemetlen szagokat.
  • Szagtalanító tulajdonsága miatt segítségül hívhatod a macskaalom takarításakor is: mielőtt újratöltenéd az almot, szórj az alomtálca aljába szódabikarbónát. Ha gyakran terjengenek kellemetlen szagok a szemetesvödörből, alaposan mosd ki szódabikarbónás meleg vízzel, ha pedig a cigarettaszag zavar, szórj 3-4 kiskanál szódabikarbónát a hamutartóba.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!