A szaglásvesztés újabb problémát szül: egyre gyakoribb a kényszeres tisztálkodás

2021. május 14.
A koronavírus-fertőzés egyik leggyakoribb tünete, majd hosszú távú hatása a szaglásvesztés. Ez a legfrissebb kutatások szerint oda vezetett, hogy egyre többen fordulnak pszichológushoz a kényszeressé váló tisztálkodás miatt.

„Elvesztettem a szaglásomat a Covid–19 miatt, fél éve nem érzek illatokat, ízeket és szagokat. Nagyon bizonytalan vagyok azóta a saját tisztaságommal kapcsolatban. Folyamatosan amiatt aggódok, hogy esetleg büdös a hónaljam, és naponta négyszer-ötször is zuhanyzom – számolt be problémájáról a 31 éves fiatal nő. – Néha azt veszem észre, hogy olyan erősen dörzsölöm a bőröm, hogy már fáj, és háromszor új réteg dezodort kenek fel, és még így is folyamatosan aggódom a testszag miatt. A legrosszabb azonban az, hogy egyáltalán nem lehet tudni, valaha visszanyerem-e a szaglásomat. Úgy érzem magam, mint egy szellem, amikor megszagolok egy darab pirítóst, és nem érzem sehol a meleg, sült illatát.” Ám nem ő az egyetlen, aki hasonló módon szenved a koronavírus hosszú távú mellékhatásaitól.

szaglasvesztes-covid-tisztalkodas-kenyszer

A leggyakoribb tünet

A szaglásvesztés az egyik leggyakoribb tünete a koronavírus-fertőzésnek. A Mayo Klinika által készített átfogó tanulmány szerint, melyben 24 kutatás eredményeit összegezték, a nyolcezer ember mintája alapján úgy találták, hogy a betegek 41 százaléka veszítette el a szaglását és ízlelését. 

A saját testünk megszagolása a személyes higiéniánk ellenőrzésének egyik legáltalánosabb módja, mondhatjuk, hogy ösztönös. Emiatt történhet az, hogy ha nem érezzük a saját szagunkat, önkéntelenül aggódni kezdünk azon, hogy nem vagyunk elég tiszták. „Nagyon furcsa volt, hogy odahajoltam a hónaljamhoz, és nem éreztem semmit. Se a dezodor, se a testem illatát” – mondta a fiatal nő. 

Dr. Syra Madad New York-i epidemiológus szintén elkapta a koronavírust 2020 márciusában, és elveszítette a szaglását. Korábban lezuhanyozott indulás előtt, ám nem igazán foglalkoztatta ezen túl a saját személyes higiéniája. Egészen addig, míg nem érezte a piszkos pelenka szagát saját lányánál. „Ez az az eset volt, amikor rosszul érzed magad, mert biztos akarsz lenni benne, hogy a gyermeked tiszta, ám képtelen vagy érezni” – mondta Madad. Szerencsére a férje nem veszítette el a szaglását, így ő érezte, ha eljött a pelenkacsere ideje. 

A szakemberek szerint a szaglásvesztés következtében könnyen bizonytalanná válhatunk a saját higiéniánkkal kapcsolatban is, ami könnyen kényszeres tisztálkodáshoz vezethet. 

A szaglásvesztés traumatikus lehet

Az anszomnia a szaglás részleges vagy teljes elvesztése. A kutatók szerint azért gyakori a Covid–19 betegség esetén, mert az orrunkban található sejtekben nagyon sok ACE2 receptor található, ezekhez kapcsolódik a koronavírus, mikor megfertőz egy sejtet. Ha a vírus belép egy sejtbe, átírja annak RNS-ét, és a vírus örökítőanyagát másolja le a sejt az egészséges, saját RNS helyett. 

Madad szerint sokan nem értik, miért olyan nagy dolog a szaglás elvesztése, egészen addig, míg be nem következik. „Pedig traumatikus élmény –mondta az epidemiológus. – Egyszerűen azért, mert többé nincs meg az ételek megszagolásának egyszerű öröme, ami azért is fontos, mert a járvány annyi mindent elvett tőlünk, amit korábban élveztünk. Az ilyen apróságok ezért még jobban számítanak.”

Emellett hatalmas stresszt és szorongást jelent, hogy nem tudhatjuk, visszajön-e a szaglásunk, és ha igen, mikor. Egy 2021 januári tanulmány szerint a koronavírus-fertőzésen átesett és szaglásvesztést tapasztaló betegek 15 százalékánál jelentkeztek depresszió jelei, 76 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy jelentősen csökkent az életminőségük. A szaglásvesztés a fiatal nő szerint azért is traumatikus és bénító, mert a testünk visszajelzése tűnik el.

A tudatos rutin segíthet

Madad szerint, ha nem érzünk szagokat és aggódunk a személyes higiéniánk miatt, segíthet, ha tudatosítjuk a korábbi napi tisztálkodási rutinunkat. Ha pedig valami olyan tevékenységet végzünk, mely fokozott izzadással jár, például kertészkedünk vagy sportolunk, zuhanyozzunk le utána, ahogy egyébként is tennénk. 

„Az ember sokféleképpen próbálja visszaszerezni a kontrollt az élete felett. Ha kényelmesebben érezzük magunkat tőle, nem lehet baj abból, ha eggyel többször zuhanyozunk” – mondta a 31 éves nő, hozzátéve, hogy ő gyakran a hozzátartozóit kéri meg, hogy tényleg rendben van-e a frissessége. 

Bár a szaglásvesztés általában átmeneti, a szakértők még mindig nem tudják, milyen hosszú távú hatásai lehetnek a koronavírus-fertőzésnek. Ráadásul sokan vannak azok is, akik még hónapok múltán sem nyerik vissza ízérzékelő vagy szagló képességüket.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!