Összefüggés lehet a spontán vetélés és a szaglás között

2020. október 05.
Egy friss kutatás eredményei szerint azok a nők, akik minden orvosi indok nélkül sorozatos vetélésen estek át a várandósság korai szakaszában, máshogy érzékelik a környezetüket, és az agyuk érzékenyebben reagál a férfi test illatára.

A magzat orvosilag megmagyarázhatatlan okból bekövetkező elvesztése hatalmas trauma. A Massachussetts Institut of Technology (MIT) kutatásának eredményei most egy lépéssel közelebb vihetnek ahhoz, hogy jobban megérthessük a folyamatokat, és talán egyszer megértsük az okokat.

A terhességek közel tizenöt százaléka végződik vetéléssel, ám elenyésző azon esetek száma, amikor orvosilag megmagyarázható okot lehet találni a háttérben. A test illata számos ponton kapcsolódik az emberi szaporodáshoz, elég csak az egy háztartásban élő nők menstruációs ciklusának összehangolódására, a peteérés idején megváltozó illatokra gondolni például. „Ennek nyomán feltételeztük, hogy a rosszul végződő terhességekhez is köze lehet a test szagának és magának a szaglásnak – magyarázta tanulmányuk kiindulópontját Liron Rozenkrantz, a kutatás vezető szerzője. –Azt próbáltuk megvizsgálni, hogy a szaglás megváltozik-e a spontán vetélés esetén, különös tekintettel a testszag érzékelésére.”

A kutatócsoport a szaporodás szempontjából kulcsfontosságú szagérzékelést vizsgálta meg: a férfitest illatának észlelését.

Ugyanannyi vetélésen átesett nő tartozott a vizsgálati csoportba, ahány olyan nő a kontrollcsoportba, akiknek a kórtörténetében nem szerepelt spontán megszakadt terhesség. Háromféle testszagot kellett megszagolniuk: egyik a párjuk illatát tartalmazta, egy idegen férfiét és egy olyan mintát, amelynek nem volt szaga. A spontán vetélésen átesett nők kétszer akkora biztonsággal találták meg párjuk testszagát, mint a kontrollcsoportba tartozók. 

Hogy ellenőrizzék, ez összefüggésben van-e a spontán vetéléssel, különböző szagmintákat kellett azonosítaniuk a kutatásban résztvevőknek, például szappant és mogyoróillatot. A vetélésen átesett nők ezeket az illatokat is jobban azonosították, bár az eltérés itt statisztikai hibahatáron belül volt a két csoport között.

Olvastad már?

Ezután azt kellett megállapítaniuk férfitestszag-mintákról, hogy mennyire találják kellemesnek, intenzívnek, szexuálisan vonzónak, termékenynek az adott illatot. A vetélésen átesett nők a saját párjuk szagmintáit állították a rangsor elejére, ellentétben a kontrollcsoporttal. 

MRI felvételeket is készítettek a nők agyáról, hogy lássák annak szerkezetét és működését. A képalkotó vizsgálat során azt figyelték meg a kutatók, hogy a spontán vetélésen átesett nőknek kisebb szaglógumóik vannak, ami meglepő, tekintettel arra, hogy jobb eredményeket értek el a másik csoporthoz képest. Magyarázatot adott viszont az, amikor az agyi terület aktivitását vizsgálták: a vetélést átélt nők agya sokkal erősebb érzelmi reakciókat adott az illatokra. 

„A spontán vetélésen átesett nők sokkal jobban felismerik párjuk illatát, emellett szerkezeti különbségek láthatók agyukban azokhoz a nőkhöz képest, akiknek nem szerepel megszakadt terhesség a kórtörténetében. Reméljük, hogy vizsgálati eredményeink segítenek a további kutatásokban, és jobban megérthetjük, mi zajlik a tragikus esetek hátterében” – mondta a kutatás rangidős szerzője, Noam Sobel neurobiológus professzor.

Olvass tovább!

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash