Jazzdiéta: ahol a lassú dallamok és a saláta összeérnek

2021. május 17.
Egy friss kutatás eredményei szerint az andalító zene és lágy dallamok arra ösztönöznek, hogy az egészségesebb fogásokat válasszuk inkább.

Általában nem az egészséges életmód jut eszünkbe, ha a jazz-zenét említi valaki. Ha jobban belegondolunk, a fülledt, érzelmes zongoradallamok mellett a füstös klubokra asszociálunk a jazzről, ahol folyik az alkohol és a leggyakoribb menü a hús és a sült krumpli. Azonban egy friss kutatás teljesen új megvilágításba helyezheti a jazzt, mivel úgy tűnik, ez a fajta zene segíthet, hogy egészségesebb döntéseket hozzunk az étrendünkben. A kutatók szerint a zongorán játszott lassú jazzdallamok hatására az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel választják az egészséges ételeket, például a salátát. 

jazz-egeszseges-etel

A kutatók 215 felnőttet vontak be a vizsgálatba, az emberek fele Dániából, fele Kínából került ki. Minden nemzet esetén még két további csoportra osztották az önkénteseket: az emberek fele jazz zongorazenét, a másik fele másfajta lassú, mély zenét hallgatott. Minden résztvevőnek különböző ételeket mutattak, miközben a szemmozgásukat mérték. A dániai Aarhus Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy a jazz-zenét hallgatók sokkal inkább az egészséges ételeket választották, szemük sokkal tovább időzött ezeken a fogásokon. 

A tudósok szerint a különböző kultúrákból származó alanyoknál ugyanaz a tendencia volt megfigyelhető. „Az eredményeinkből kirajzolódik, hogy a stratégiailag jól megválasztott zenei környezet befolyásolhatja az ember döntéshozó képességét, irányítja a figyelmét az ételválasztásban is – összegezték a kutatók. – Bár a vizsgálat laboratóriumi környezetben zajlott, az eredmények nemcsak elméletileg, de gyakorlatban is működnek. Ez hasznos lehet az étteremtulajdonosok és más kereskedők számára, így az embereket az egészséges ételek irányába terelhetik, miközben a bevételeik is megmaradnak.”

Ez az első kutatás, mely kifejezetten a jazz-zene hatását vizsgálta az egészséges ételekkel kapcsolatban. Egy tavalyi kutatásból az derült ki, hogy az édes dallamok segítenek elkerülni a túl nagy mennyiségű cukor fogyasztását, mivel az agy azt hiszi, ha ilyen zenét hallgatunk, hogy egy étel édesebb annál, mint amilyen valójában.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!