Jazzdiéta: ahol a lassú dallamok és a saláta összeérnek

2021. május 17. |

Egy friss kutatás eredményei szerint az andalító zene és lágy dallamok arra ösztönöznek, hogy az egészségesebb fogásokat válasszuk inkább.

Általában nem az egészséges életmód jut eszünkbe, ha a jazz-zenét említi valaki. Ha jobban belegondolunk, a fülledt, érzelmes zongoradallamok mellett a füstös klubokra asszociálunk a jazzről, ahol folyik az alkohol és a leggyakoribb menü a hús és a sült krumpli. Azonban egy friss kutatás teljesen új megvilágításba helyezheti a jazzt, mivel úgy tűnik, ez a fajta zene segíthet, hogy egészségesebb döntéseket hozzunk az étrendünkben. A kutatók szerint a zongorán játszott lassú jazzdallamok hatására az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel választják az egészséges ételeket, például a salátát. 

jazz-egeszseges-etel

A kutatók 215 felnőttet vontak be a vizsgálatba, az emberek fele Dániából, fele Kínából került ki. Minden nemzet esetén még két további csoportra osztották az önkénteseket: az emberek fele jazz zongorazenét, a másik fele másfajta lassú, mély zenét hallgatott. Minden résztvevőnek különböző ételeket mutattak, miközben a szemmozgásukat mérték. A dániai Aarhus Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy a jazz-zenét hallgatók sokkal inkább az egészséges ételeket választották, szemük sokkal tovább időzött ezeken a fogásokon. 

A tudósok szerint a különböző kultúrákból származó alanyoknál ugyanaz a tendencia volt megfigyelhető. „Az eredményeinkből kirajzolódik, hogy a stratégiailag jól megválasztott zenei környezet befolyásolhatja az ember döntéshozó képességét, irányítja a figyelmét az ételválasztásban is – összegezték a kutatók. – Bár a vizsgálat laboratóriumi környezetben zajlott, az eredmények nemcsak elméletileg, de gyakorlatban is működnek. Ez hasznos lehet az étteremtulajdonosok és más kereskedők számára, így az embereket az egészséges ételek irányába terelhetik, miközben a bevételeik is megmaradnak.”

Ez az első kutatás, mely kifejezetten a jazz-zene hatását vizsgálta az egészséges ételekkel kapcsolatban. Egy tavalyi kutatásból az derült ki, hogy az édes dallamok segítenek elkerülni a túl nagy mennyiségű cukor fogyasztását, mivel az agy azt hiszi, ha ilyen zenét hallgatunk, hogy egy étel édesebb annál, mint amilyen valójában.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód