A diéta, ami viccnek indult és kiderült, hogy jó

2021. április 14.
A pegán diéta elnevezést csupán gúnyos tréfának szánta egy orvos, ám kiderült, hogy mind a vegán, mind a paleo étrend legjobb és leghasznosabb elemeit ötvözi.

Dr. Mark Hyman viccelődött először a pegán diéta elnevezéssel, ám a paleo és vegán étrend hibridje mindkettő diétából a legjobb és leghasznosabb elemeket hozza magával. „A pegán diéta mindenkinek jó. Elfogadó, van lehetőség és tér a kísérletezésre és felfedezésre, attól függően, mik az ember saját preferenciái” – magyarázta Mark Hyman belgyógyász, akinek szakterülete az ételek gyógyításban való felhasználása. Ennek megfelelően a pegán diéta egy könnyen követhető, fenntartható stratégia, ha egészségesen akarunk étkezni.

Aki úgy dönt, hogy a pegán étrend szerint szeretne táplálkozni, annak rengeteg zöldség és gyümölcs kerül a tányérjára, egészséges zsírok és jó minőségű hús, hal, tojás, ha szeretné. Ugyanakkor az étrendből kimaradnak a feldolgozott élelmiszerek, a hozzáadott cukor és a nem teljes kiőrlésű gabonák. A szakember szerint emiatt a pegán diéta megoldás lehet az olyan egészségügyi problémákra, mint az elhízás, inzulinrezisztencia, metabolikus diszfunkciók és más krónikus betegségek, amelyek az egészségtelen étrenddel függnek össze.

A vegán és paleo közös ellensége: a nyugati étrend

Első látásra úgy tűnhet, hogy a vegán és a paleo étrend teljesen a táplálkozási spektrum két ellentétes oldalán áll. Az egyik nem javasolja a bab, a gabonafélék és az állati eredetű ételeket utánzó táplálék, például a szójasajt fogyasztását. A másik pedig minden olyat ellenez, amelyre vadásztak őseink, így kizárja a húst és az állati eredetű élelmiszereket az étrendből.

Ami azonban mindkettőben közös: ugyanúgy ellenzik a modern élet egészségtelen ételeit, így a gyorséttermi ennivalókat, feldolgozott élelmiszereket, nem teljes értékű gabonaféléket és a cukrot. „A chips vagy az üdítő persze lehet vegán, vagy a szalonna zöldségek nélkül paleo, amelyek mind gyakoriak a mai nyugati emberek étrendjében. Ám mindkét étrend lényeges eleme, hogy az egészséges fogásokat válasszuk, és tudatosan étkezzünk” – mondta Hyman.

A fehérje ízlés kérdése

A legnagyobb különbség a vegán és a paleo étrend között az állati eredetű táplálék fogyasztása. A pegán étrend ezt az egyénre bízza. Hyman szerint a jó minőségű hús és tojás egészséges lehet mind az ember, mind a bolygó számára. „Ha tényleg tudományosan közelítünk ehhez a kérdéshez, megláthatjuk, hogy függetlenül attól, húsevő vagy vegetáriánus valaki, ha egészségközpontú az élete és egészséges életet él, nem árt sem magának, sem a Földnek” – mondta a szakember. Ha úgy döntünk, nem hagyjuk ki a húst az étrendünkből, a pegán diéta is a mértékletességre sarkall: ne tekintsük főételnek, inkább mintegy mellékes, ízletességet fokozó, hozzáadott fogásnak csupán.

A minőség számít szénhidrátban és zsírban

A pegán diéta áthidalja azt a szakadékot is, ami a nagy modern tápanyagvita egyik központi kérdése: alacsony szénhidrát- vagy alacsony zsírtartalom. Hyman szerint a válasz a minőség, nem a mennyiség. „Ez számít ezeknél a makrotápanyagoknál” – mondta az orvos. 

A pegán diéta 75 százalékban szénhidrátot tartalmaz, amelyek főként gyümölcsökből és zöldségekből származnak, nem cukorból és finomított gabonafélékből. „Egy tejszínhabos, cukros turmix és a karfiol ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, és mindenki számára világos, miért nem beszélhetünk még csak hasonlóságról sem közöttük” – mutatott rá Hyman. 

Hasonló a zsírokhoz való hozzáállás is a pegán étrendben. A zsíroktól sem kell rettegni, viszont egészséges növényi olajokat, avokádót, olajos magvakat és olívaolajat célszerű fogyasztani. „A tudomány rég túllépett azon az évtizedes szemléleten, hogy a zsírok ártanak. A jó zsírok kellenek a bőrnek, szemnek, nyálkahártyának, az agy működéséhez, termékenységhez és egyáltalán, a testünk megfelelő működéséhez” – mondta Hyman.

Rugalmasság a dogmák helyett

A legnagyobb előnye a pegán étrendnek, hogy az egészséges étkezés alapvető elveit a saját ízlésükhöz és szükségleteikhez alakíthatják. „Ez nem a tökéletességről szól. Hanem arról, hogy a testünk táplálása tápláló ételekkel történjen, és örömmel álljunk fel az asztal mellől egy olyan étkezés után, ami ízlett nekünk” – mondta a szakember, aki szerint ha ez áll az életmódunk és a táplálkozáshoz való hozzáállásunk középpontjában, egészségesebbek lehetünk, mintha merev szabályokat és megszorításokat próbálunk követni.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!