Hogyan lehet újrahasznosítani a használt arcmaszkokat?

2021. május 29.
A pandémia óta brutális mennyiségű szemetet termel az emberiség az eldobható maszkokkal. Nyilván most nem opció az ezekről való lemondás – habár a mosható textilmaszkok vannak, amikor tökéletesen megfelelőek, és hulladék sem keletkezik utánuk. Azonban vannak azok a szituációk, mikor az FFP1-es, 2-es, 3-as maszkok elengedhetetlenek. Na de mi legyen velük használat után?

Fémhuzal-újrahasznosítás

A maszkokban van egy fémhuzal, ami rögzíti az orrunkon az anyagot. A Reddit szemfüles kommentelői azt írják, érdemes kihúzni ezt a huzalt, mert sokkal erősebb, mint amiket vásárolni lehet: például újrahasználhatjuk kábelrendszerezéshez vagy kerti kötözéshez is. Ha nem kell éppen semmit összefogni a ház körül, akkor is érdemes szétvágni a már használhatatlan, eldobható maszkokat, és bevarrni a mosható, textilmaszkok orr-részéhez az erősítőt, így megakadályozhatjuk a maszk-szemüveg kombinációkor a szemüveg párosodását vagy egyszerűen a maszk elcsúszkálását.

Hajgumit a pántokból!

Hajgumiból soha nem elég, éppen olyan gyorsan elvesznek, mint a zoknik párjai vagy a hullámcsatok. A Reddit önjelölt szakértői szerint a maszkok pántjaiból szuper hajgumit készíthetünk. Akár szólóban, egy-egy darabot is használhatunk hajguminak, de sokkal esztétikusabb és erősebb darabot kapunk akkor, ha összefonunk három ilyen szálat.

maszk-ujrahasznositas

… és ami marad

Persze nem csak a fémhuzalokat és a pántokat lehet újrahasznosítani, és nem is csak a civilek feladata a maszkok újrahasznosításának kitalálása. Szerencsére már a kutatók is folyamatosan kísérleteznek az újrahasznosítási lehetőségekkel. Az ausztráliai RMIT Egyetem kutatói – akik már betonba önthető cigicsikkekkel is kísérleteztek –, kikísérleteztek egy újrahasznosított betonfajtát, amely a bedarált, használt maszkoknak köszönhetően sokkal ellenállóbb, mint a hagyományos utak. A francia Tri-o et Greenwishes vállalat pedig begyűjti a használt maszkokat, bizonyos időre „karanténba” helyezi őket, majd kivonja a maszkokból a polipropilént, amiből később autókárpitot és -alkatrészeket készít.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!