Mosás öko módra: mert nem csak az számít, hogy mivel mosunk!

2021. május 11.
Bizony, nem csak az számít, hogy a mosószer, amit használunk, milyen kemiláliákat tartalmaz. Persze fontos, hogy a vizeinkbe ne jusson semmi olyan, ami szennyezi a flórát és faunát, így végül minket is, de van még számos faktor, amire oda kell figyelnünk mosáskor!

Hőfok

Valamiért úgy érezzük, hogy minél magasabb hőfokon mosunk, annál tisztább lesz a ruhánk, azonban ez nincs így! Kutatások bizonyítják, hogy alacsonyabb hőfokú mosásnál nemcsak, hogy kevesebb mikroműanyag kerül a vízbe, de kevesebb energiát használunk, és a ruhánk is ugyanolyan tiszta lesz. Általában már 20-30-40 fokos mosási program is bőven elegendő a ruháinknak, ahol nem, ott az előáztatás és folttisztítás lehet a barátunk.

Idő

Ha nem fizikai munkát végzünk, akkor általában a legrövidebb, legkíméletesebb mosási program is megteszi, ezzel pedig – az idő mellett – energiát és vizet is spórolhatunk. A sportruháknak akár már a 20 perces gyorsprogram is elegendő, de a mindennapi darabjainknak is elég lehet a 40-50 perces program, ha nem nagyon szennyezettek. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne tömjük tele a mosógép dobját, mert akkor nem tudnak a ruhák kellőképpen tisztulni és moshatjuk ki őket ismét – plusz energia használatával.

oko-mosas

Mikroműanyag-szűrés

A műszálas ruhák mosásakor apró mikroműanyag darabok kerülnek a vízbe. Persze az a legjobb, ha minél kevesebb ruhadarabunk, és ezen belül is minél kevesebb műszálas ruhánk van, de ha már a ruhatárunk részét képezik ezek a darabok, akkor érdemes kellő körültekintéssel tisztítani őket. Már léteznek mikroműanyag-szűrő eszközök, amikkel a műszálas ruháinkat is kisebb kár mellett tisztíthatjuk: van, amit a mosógép csövére kell applikálni, és vannak mikroműanyagokat szűrő mosózsákok is.

Szárítás

Ha csak tehetjük, szárítógép helyett friss levegőn szárítsuk a ruháinkat, így nemcsak energiát spórolhatunk, de kevésbé gyorsan fognak a ruháink elkopni, ráadásul a fehér, világos ruháinkat, ágyneműinket ragyogó színűvé varázsolhatjuk a Nap erejének hála. Sőt, még a szobanövényeink is meg fogják hálálni az extra párásítást!

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!