Szuper, hogy átválogattuk a gardróbot, de mi legyen a használt ruhával?

2021. június 25.
A csapból is a Konmari-módszer és a gardróbszelektálás, tudatos ruhavásárlás folyik. Ha eldöntöttük, hogy tudatosabb, kisebb gardróbot szeretnénk kialakítani magunknak, és már túljutottunk a ruhatárunk átválogatásán, akkor valószínűleg több kupac különböző minőségű használt ruha került ki a szekrényből. Na de mi legyen ezekkel? 

1. Eladás

Sosem hordott magas sarkú, egyszer viselt alkalmi ruha, kihízott farmer: a legmagasabb minőségű, de csak a gardróbban porosodó ruhákat, cipőket megéri pénzzé tenni! Számos online piactérre feltehetjük ezeket a darabokat, jó eséllyel új gazdára lelnek majd a minket már nem szolgáló cuccok. Az eladás folyamata nagyon macerás, hiszen egyenként fotózni, leírást készíteni, találkozni a vevővel/postázni nem két perc, de olyan maradandó tapasztalat, ami után kétszer meg fogjuk gondolni, megvegyük-e például a harmadik magas sarkút. Ha viszont egyben szeretnénk eladni a cuccainkat, vannak gardróbvásárok, ahol bárki bérelhet magának asztalt, így ugyan kevesebb pénzért, de mégis egészen sok ruhát el lehet passzolni rövid idő alatt.

Hol? Facebook-csoportok, Facebook Marketplace, Instagram-oldalak, gardrobcsere.hu, vatera.hu, jofogas.hu, közösségi gardróbvásárok

2. Bizományi bolt

Ha túl sok munkának és időnek ítéljük meg a fenti tevékenységeket, akkor átadhatjuk a ruhákat bizományi boltoknak is, amik bizonyos összeget fizetnek is a ruhák eredeti tulajdonosának értékesítés után. A módszer hátránya, hogy egyszerre valószínűleg limitált darabszámú ruhát és kiegészítőt lehet leadni a bizományi boltokban (ráadásul valószínűleg kizárólag szezonális darabokat vesznek át), illetve lehet, hogy nem sikerül eladniuk a cuccainkat.

Hol? Hagor Bolt, Swappis Ruhafogó, Gardrob, Vice Versa Női Bizományi, Bizipont

hasznalt-ruha-oko-adomany

3. Adománybolt

Ha nem szeretnénk vagy tudnánk eladni a már nem használatos ruháinkat, akkor az adományozás a legszebb és legjobb opció arra, hogy ne hulladék legyen belőle. Az adományozás kultúrája itthon sajnos még nem igazán alakult ki, adományként kizárólag jó minőségű, javításra nem szoruló, kimosott darabokat adhatunk! Ha ismerünk olyan személyt, családot, aki örülne a daraboknak, akkor személyesen is adományozhatunk, de ha nem, akkor számos adománybolt van, ahol befogadják a ruháinkat, illetve templomok, anyaotthonok, családsegítő intézmények is várják a ruhákat. Akár személyesen, akár közvetítőn keresztül adományozunk, csak olyan darabot adjunk oda, amin nincs folt, lyuk, elszíneződés, és lehetőleg a szezonnak megfelelő.

Hol? SZIA, Cseriti Pont, Vöröskereszt Adománybolt, Filantrópia, KaritászPONT, Sorsváltozás Alapítvány Adománybolt

4. Ruhagyűjtő konténer

A Textrade Kft. fehér konténereiből 1500 darab van országszerte: a ruhákat, amiket ide bedobunk, alaposan átválogatják, majd egy része a Vöröskereszthez kerül, ami pedig ruhaként már nem használható tovább, abból vagy géprongy lesz, vagy bedarálják, és ipari textil vagy fűtőanyag, szigetelőanyag lesz belőle. A hulladékmentes.hu nemrég járt a Textrade gyárában, riportjukat ITT olvashatod!

Hol? Országszerte minden nagyobb áruház mellett, Vöröskereszt Adományboltjainak udvarán.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!


Kapcsolódó