Zöld fehérítés? Lehet öko tisztítószerekkel is hófehér a textil

2021. június 20.
A ruhafehérítés klasszikus eszközei erős kemikáliák, amik nemcsak az élővilágra károsak, de a textíliák minőségének sem tesznek jót, így csökkentik a ruhadarabjaink élettartamát. De vajon megúszható a ruhafehérítés „életbarát” szerekkel?

Most, hogy itt a nyár, egyre többet viselük fehér ruhadarabokat, hiszen ezek nem szívják be a meleget és a nyári hőségben sokkal komfortosabbak, mint a sötét színű ruhák. Azonban a fehérek nagyon hamar elveszítik makulátlan, szinte vakító fehérségüket, ráadásul még ott vannak a fagyis balesetek és az izzadásgátlók miatt kialakuló sárga foltok is. Az öko mosószerek és folttisztítók amellett, hogy kíméletesek és nem jelentenek veszélyt az élővilágra, sajnos gyakran sárgítják, fakóvá teszik a ruhákat. De vajon van olyan megoldás, amivel tényleg visszanyerhetjük a fehér ruhák vakító tisztaságát?

1. Előáztatás

Az ökomosás egyik trükkje az előáztatás! Ugyan ez időigényes folyamat, de a ruhadarabok makulátlan fehérségét visszanyerhetjük, ha mosás előtt valamilyen fehérítő hatású szerben áztatjuk őket. Például a citromos-szódabikarbónás, a szódavizes-sütőporos vagy az ecetes áztatás szuper fehérítő hatású, de az oxigénes víz és az erősen sózott vízben áztatás is csodákat képes művelni.

2. A folttisztító só erényei

Áztatás, fehérítés, penésztelenítés, színes ruhák mosása: bármelyikhez szuper a nátrium-perkarbonát, azaz a folttisztító só, amely bármely drogériában vagy bioboltban beszerezhető, természetes anyag. A folttisztító só nagyon hasonlóan működik, mint a hipó, azonban ez esetben nem kell a klórhasználattól tartanunk. 60 fok felett aktív oxigénképző tulajdonsága miatt önmagában is hatásos, alacsonyabb hőfokon például citromsavval keverve érdemes használni.

öko-fehérítés

3. Mosáshoz szódabikarbónát

A szódabikarbónáról ódákat zengenek a környezetbarát háztartás ismerői: nem véletlen, a konyhától a szőnyegtisztításon át a fürdőszobáig ezer formában segít nekünk. Bármilyen mosószert is használunk, ha a mosószeradagolóba 1 pohár szódabikarbónát is töltünk, akkor az felerősíti a mosószerek hatását, és még fehérebbé is varázsolja a textileket. Ráadásul a szódabikarbóna vízlágyító is, így tisztábbak és puhábbak lesznek a ruhák, illetve mosószerből elegendő lesz kevesebbet használni mellette.

4. Ősi praktika: a kifőzés

Ma már nem igen találkozni vele, régen viszont a nők kedvence volt a kifőzés módszere. Ha máshoz nem is merjük ma már használni, a konyharuhákat újra gyönyörű hófehérre varázsolhatjuk kifőzéssel. Tegyünk egy lábasba ecetet és mosogatószert, majd öntsük fel vízzel, végül tegyük bele a konyharuhákat is. Forraljuk fel a keveréket, hagyjuk kihűlni a lábasban, majd kézzel vagy géppel „hagyományosan” is mossuk ki őket!

5. Süss fel, nap!

Bármelyik fehérítő praktikát is alkalmaztuk, a zárólépés ne a szárítógép vagy a beltéri szárítás legyen, hanem a kültéri teregetés! Ugyanis az erőteljes napfény fokozza a fehérítők hatását, és ropogós, makulátlanul fehér textíliát eredményez a kültéri szárítás. Arról nem is beszélve, hogy nyáron pillanatok alatt megszáradnak így a vastagabb textilek is.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!


Kapcsolódó