Ez a jó módszer a Lego-építmények tisztítására!

2021. június 30.
A Lego-kockákat arra tervezték, hogy tökéletesen illeszkedő építményeket alkossunk belőlük. Ám az apró mélyedések és kiugrók, amik oly tökéletes építőelemmé teszik, a baktériumoknak is remek táptalajul szolgálnak. Ha nap mint nap építkeznek az apró kezek a kockákból, előbb-utóbb szembesülünk a tisztán tartás problémájával. Amire természetesen van megoldás.

Valószínűleg még sosem olvastuk el, ám van hivatalos tisztántartási útmutató a Lego-kockákhoz. A gyártó azt javasolja, hogy kéz meleg vízben mossuk le a kockákat, és töröljük át puha ruhával vagy szivaccsal. Használhatunk szappant a vízben, ami anélkül tisztítja a műanyagot, hogy kárt tenne benne. Azután, hogy egyesével lemostuk az elemeket, öblítsük le tiszta vízzel, és szárítsuk meg tökéletesen, mielőtt visszatennénk a tárolóba. 

lego-tisztitas

A legfontosabb, hogy a magas hőtől óvjuk az elemeket. Mivel a Lego-kockákat műanyagból készítik, a forró víz vagy a mosogatógépben történő tisztítás megváltoztathatja az alakját, kissé megolvadhat, így utána már lehetetlen lenne ismét építeni az elemekből. Ezért nem szabad soha szárítógépbe vagy mikrohullámú sütőbe tenni az elemeket. Inkább terítsük szét egy törölközőn, és hagyjuk magától megszáradni. Ha szeretnénk némileg felgyorsítani a folyamatot, ventillátorral kelthetünk egy kis szellőt, ami segíthet, hogy gyorsabban építhessünk a szép, tiszta elemekből. 

A gyerekek által gyakran használt játékokat célszerű legalább egy héten egyszer lemosni. Ha pedig szájába is veszik őket, akkor érdemes azonnal intézkedni. 

De arra is van tippje a szakavatott Lego-építőmestereknek, mit tegyen, ha valaki nem akarja a csodálatos építményét darabokra szedni, hogy megtisztítsa az apró résekbe tapadt portól. Ehhez a legegyszerűbb, ha sűrített levegő spray-vel vagy hidegre állított hajszárítóval fújjuk át a legapróbb zugokat is az épületünkben.

Forrás: Wirecutter Fotó: Unsplash

Olvass tovább!