Ingyenesen letölthető a Lego fehér zaj hangalbuma

2021. február 06.
A dobozban összekoccanó kockák muzsikájával már felnőtt egy-két generáció. Ezt a mélyen belénk ivódott emléket hozhatjuk elő bármikor a Lego hivatalos fehér zaj hangalbumával, ami még az elalvást is segítheti. Közben pedig építményekről álmodunk.

Nagyon kevés olyan ember van, aki soha nem tapasztalja meg az ASMR élményét. Ám azok közül is, akik fogékonyak rá, nem biztos, hogy tudják ezt, csupán arra figyelnek fel időnként, hogy az agyuk imád bizonyos hangokat. Például a Lego-kockák csörgését.

lego-hangalbum-feher-zaj-asmr

Az ASMR egy angol mozaikszó, az Autonomous Sensory Meridian Response szavak kezdőbetűiből áll, ami magyarul annyit jelent: önkéntelen idegi-érzéki válasz.

Az ASMR-érzés ahhoz hasonlítható, amikor valamilyen kellemes élmény hatására lúdbőrözést tapasztalunk. Ezt az euforikus, egyben megnyugtató érzést van, akinél a hajfésülés látványának ismétlődő monotóniája váltja ki, másnál kopogtató, kocogtató hangok, vagy a csomagolás kibontása. (Ezért olyan népszerűek a YouTube-on a bontogatós videók is.)

A Lego is elkészített egy nyugtató ASMR hangalbumot, amely a játék hangjait rögzíti. A számok ingyenesen elérhetők bármelyik zenei platformon, így iTunes-on vagy Spotifyon is. Az album hét, egyenként harmincperces hanganyagot tartalmaz, a teljes lejátszási idő 3 és fél óra. Már a címek is magukért beszélnek, és felidézik, amikor mi magunk is legóztunk: Searching for the One (Brick), azaz kutatás az egyetlen után, The Night Builder, vagyis éjszakai építő és It All Clicks, minden kattan. 

Azzal a Lego vállalt is tisztában volt, hogy egyetlen hanggal nem lehet megmutatni, mit jelent a legózás érzése, ezért több mint 10 ezer elemet használtak a komponáláshoz. A végső hanganyagok egészen széles skáláját mutatják meg a kockákkal előidézhető zajoknak, kezdve két összeillő kocka egymásba építésétől a vízesésként zúduló Lego-kockák megnyugtató szimfóniájáig.

Akár ASMR-élménynek, akár alváshoz fehér zajnak, vagy éppen a következő Lego-mesterművünk építéséhez aláfestő zenének is tökéletes az kockák muzsikája.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvastad már?