Te felelősségteljesen hűsölsz? Így használjuk helyesen a légkondit, hogy ne okozzon bajt!

2021. július 06.
A globális felmelegedést szó szerint a bőrünkön éreztük idén júniusban: a hőségriadó sajnálatos rekordnak számít Magyarországon júniusban, ezzel egyidejűleg pedig beindult a légkondiszezon is. Azonban a légkondicionálók helytelen használata számos betegséget és problémát okozhat. 

Kötelező: a légkondi tisztítása

Sokan hajlamosak elhalasztani, azonban az éves légkondicionáló-tisztítás megkerülhetetlen. A légkondicionálókban elszaporodhatnak a gombák, baktériumok és vírusok, mert a klímába szálló por nedves lesz a működési mechanizmus miatt, ezzel tökéletes közeget teremtve a szaporodáshoz. Ha a klíma által kifújt levegőnek szaga van, akkor biztosan takarításra van szükség, de nem éri meg eddig a pontig eljutni, hiszen nagyon súlyos tüdőbetegségeket (akár a sokszor kórházi ápolást igénylő „légiós betegséget”, azaz Legionella-baktériumfertőzést) vagy influenzát is kaphatunk a nem megfelelően karbantartott klíma miatt. De az egészségünk mellett a pénztárcánk is meghálálja a takarítást, ugyanis a por szigetelő réteget képez a klímában, és elzárja a friss, hideg levegő útját, ezért többet fogyaszt a klíma.

Ne üljünk közvetlenül elé!

Ha beérünk a forróságból a lakásba, nagyon nehéz megállni, hogy ne üljünk be a megváltó klíma elé. Az alapszabály, hogy éjszaka soha ne fújjuk az ágyunkra a klímát, nappal pedig az íróasztalra, kanapéra! Bármennyire is csábító lenne ezt tenni, soha nem szabad közvetlenül a klíma elé/alá beülni, mert akár néhány órás helytelen klímahasználat is hosszú távú reumatikus panaszokat okozhat. A klíma okozta reumának neve is van: klímareumaként hivatkoznak rá, és a közvetlen hideg levegő miatt kialakuló gyulladásokat értik alatta, ami főként a vállöv, könyök, térd, boka fájdalmaival és merevséggel jár. Amellett, hogy nem ülünk klíma elé, fontos, hogy takarjuk az említett testtájakat legalább egy vékony ruhadarabbal a klimatizált helységben.

legkondi-hutes-betegseg

Időt az átállásra

A nyári hőségben gyakran van olyan, hogy kilépünk a klimatizált kocsiból a forró aszfaltra, majd beugrunk egy klimatizált üzlethelységbe, onnan ismét ki az utcára, és vissza az autóba. Ezt a hirtelen hőmérséklet-ingadozást nagyon rosszul viseli a szervezetünk, ezért egyrészről ott, ahol mi szabályozzuk a klíma hőfokát, soha ne tekerjük a kintinél 6-8 fokkal hidegebbre, másrészről például az autó és az otthonunk elhagyása előtt már percekkel, tízpercekkel előbb kapcsoljuk ki a klímát, hogy fokozatosan szokjon hozzá a szervezet a hőséghez – és ugyanez érvényes természetesen a hazatérésre és az autóba visszaszállásra is. Erre azért van szükség, mert a melegben kitágult erek hirtelen összehúzódnak a hidegsokk hatására, ami a vérkeringésünknek árthat. 

Szárítás ellen

A klíma extrém módon szárítja a levegőt, ezért elengedhetetlen, hogy a légkondi használatakor figyeljünk a párásításra. Fontos tudni, hogy a klíma nem friss levegőt juttat a szobába, hanem a már meglévőt hűti le, ezért klíma mellett is kötelező a rendszeres szellőztetés. Nyáron egyébként is nagyon oda kell figyelni a folyadékbevitelre, klíma mellett – még ha nem is izzadunk annyira –, akkor is többet kell innunk, illetve rendszeresen műkönnyezni a szemünket. Ha van párásító, levegőtisztító készülékünk, akkor azt is érdemes használni a klímával párhuzamosan.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!