Hogyan hűtsük le magunkat a home office-ban?

2020. július 06.
Nyáron még fájóbb lehet az iroda hiánya, különösen ha otthon nincs légkondicionálónk. Hogyan tartsuk magunkat hűsen a home office-ban, ha a hőmérséklet odakint már napok óta a harmincat ostromolja?

Lassan a nyár a folyamatos hőhullám időszakába fordul, amikor már éjszaka sem számíthatunk számottevő enyhülésre. Míg korábban az irodában kellemes klíma segítette, hogy képesek legyünk a munkánkra is koncentrálni a homlokunkon csordogáló izzadtságcseppek helyett, sokan még a nyarat is home office-ban dolgozzák végig. Ám légkondicionáló sokaknak nincs otthon ilyen-olyan okból, kinél a műemlék jellegű házban tilos felszerelni, másokat a klíma védelme tart vissza a klímától. Milyen alternatív módszerekkel tehetjük élhetővé a home office-unkat, hogyan küzdhetjük le a várhatóan több hetes hőséget, miközben a munkának mennie kell tovább?

1. Kevesebb ruha

Otthonról dolgozunk. Ha a munkahelyen van is előírás az öltözködésre, ez jelen helyzetben biztosan nem érvényes. Még a videohívások esetén is legalább a zokninktól, harisnyánktól megválthatunk, vagy fel sem kell húznunk. Elég, ha felül szalonképesek maradunk.

2. Szellőztetés

A levegő áramoltatása kritikus fontosságú a hőségben, ám nem a ventilátor a megoldás, ami csupán a szoba felforrósodott levegőjét kergeti körbe-körbe. A trükk a következő: nyissuk ki az ablakot, de húzzuk be a sötétítőket. Így a nap nem tudja tovább fűteni a helyiséget, viszont ha egy kis szellő támad, utat talál az ablakon át.

3. Megfelelő hidratálás

Még ha mozdulatlanul ülünk, a kánikulában akkor is izzadunk. Ezért nagyon fontos, hogy a folyadékszintünk megfelelő legyen egész nap. Tartsuk a kezünk ügyében a kulacsot, kerüljük a teát és a kávét, mivel a koffein vízhajtó hatású.

Olvastad már?

4. Változtassunk az étrenden

Nemcsak a vízivással, hanem az ételeinkkel is hidratálhatjuk a szervezetünket. Emiatt kívánjuk jobban a könnyű salátákat, gyümölcsöket, szárzellert, uborkát a melegben, mint a pörköltet nokedlivel. Próbáljuk meg csökkenteni a húsfogyasztásunkat. Valószínűleg azt tapasztaljuk majd, hogy több energiánk van, és kevésbé izzadunk.

5. Nincs szükség ventilátorra

Ha mindenképp ragaszkodunk a ventilátor használatához, rögzítsünk két megtöltött és lefagyasztott, fél literes vizespalackot a ventilátor és közénk, így legalább meglesz annak illúziója, hogy hűsíti a levegőt a berendezés, nem csak kergeti a meleget.

6. Menjünk a szabadba

Ha odakint pár fokkal hűvösebb van éppen, mint a szobában, naponta többször tegyünk egy kis sétát, tegyük át a munkaállomásunkat egy közeli parkba. Ha több időt töltünk a szabadban, a hőháztartásunk is jobban alkalmazkodik a meleghez, így kevésbé érezzük elviselhetetlennek.

7. Hűtsük a pulzuspontokat

Emlékszünk rá, mit csináltak szüleink, mikor gyermekkorunkban lázunk volt? Hideg vizes ruhát helyeztek a csuklónkra, bokánkra. A forróságban ugyanilyen jól jöhet, ha hideg törölközőt vagy egy zacskó fagyasztott borsót helyezünk a pulzuspontokra a csuklón, bokán, térdhajlatban. De az is segít hűteni a testünket, ha hideg vizet folyatunk ezekre a helyekre.

8. Dolgozzunk más idősávban

A legnagyobb előnye a home office-nak, hogy magunk oszthatjuk be az időnket. Szervezzük át a napi időbeosztásunkat, ne akkor végezzük a munka nehezét, amikor a legnagyobb kánikula tombol. A mediterrán népek is sziesztát tartanak ebéd után, igaz? Próbáljunk meg pihenni inkább egyet kora délután, és amikor már enyhül a meleg, lemenőben a nap, akkor vessük bele magunkat a feladatokba. 

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash