ÖKO: szuper légkondimentes lakáshűtő tippek

2018. június 05.
A légkondicionáló berendezések környezetre gyakorolt negatív hatása vitathatatlan. Ha nem akarjuk a globális felmelegedést a levegőbe mesterségesen fújt forró levegővel szítani, akkor íme néhány egyszerű lakás- és testhűtő tipp.

1. Elektromos cuccok OFF

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, de az elektromos cuccaink bizony lényeges mennyiségű hőt tudnak termelni, így nyáron különösen fel tudják melegíteni a lakást. Sajnos még ha stand-by üzemmódban is hagyjuk őket éjszakára, akkor is számolni kell a hőfaktorral, így a nyári hőségben ha nehezen tudunk aludni, akkor érdemes teljesen áramtalanítani az elektromos cuccainkat.

2. Kis hűsítő lakberendezés

A teljes lakást lehűthetjük, ha a nyári hónapokra felszedjük a szőnyeget és páróránként sima vízzel felmossuk a padlót. E mellett a sötétítőfüggönyöket a legnagyobb hőség közepette érdemes nedves lepedőre vagy világos színű sötétítőre cserélni, mert ezek színe a fényt átengedi ugyan, de nem melegíti fel annyira a szobát, mint sötét változatban. Ha ódzkodunk a lepedő-sötétítőtől, akkor már az is segíthet, ha beltéren teregetünk, vagy vízpermettel frissítjük fel a beltéri növényeinket.

3. Használjuk ki a menta erejét!

A hideg borsmenta tea, illetve bármi más mentatartalmú étel és ital segíthet, ha egy kis extra hűtésre lenne szükségünk. De nem csak belsőleg, olaj formájában is érdemes kihasználnunk a menta hűsítő hatását. A pulzuspontokra kenve vagy párologtatva is segíthet, ha SOS felfrissülésre vágyunk.

Fotók: Profimédia

+1. Az sem mindegy, mit eszünk!

A hőérzetünkhöz az étkezési szokásaink is hozzájárulnak. A kánikulában azért érdemes fűszeres ételeket fogyasztani, mert ezek fokozzák a vérkeringést, így elősegítve a testünk hűtőmechanizmusait. Természetesen ekkor nem kell tűzforró ételeket fogyasztanunk–habár érdemes eltanulnunk a keleti kultúrák trükkjét, mely szerint a melegben forró ételekkel és italokkal is lehet hűteni a testet,  a jeges chai-, gyömbér- vagy mentatea kortyolgatása is meghozhatja a kellő enyhülést.

Hűsítő italokra vágysz? Szuper receptek ITT.