A legfehérebb festék lassíthatja a globális felmelegedést

2021. május 08.
A globális felmelegedés lassítására minden módszert be kell vetnie a tudósoknak, a megszerzett tudás kreatív felhasználásától az innovatív gondolkodásig. Az ultrafehér festék is egy ilyen találmány, melytől azt remélik, hogy csökkentheti a légkondicionálók használatát, mivel ezek az eszközök világszerte nagyban hozzájárulnak a klímaválság egyre súlyosabbá válásához.

A Purdue Egyetem tudósai fejlesztették ki azt a fehérebbnél is fehérebb festéket, melynél fehérebb nem is létezik. Nagy reményeket fűznek a tudósok ehhez az új módszerhez, mivel úgy tűnik, hogy olyan erőteljes hűtő hatással rendelkezik, mely kiválthatja a légkondicionálók használatát. Ezzel nagyban csökkenthető lenne a világ energiaéhsége, és talán lassítható lenne a globális felmelegedés. 

A tudósok már korábban létrehozták azt a fehér festéket, mely 95,5 százalékban veri vissza a napfényt. A festék alapja kalcium-karbonát (vagyis mészkő, szénsavas mész, CaCO3), ami például megtalálható a krétában vagy a csontjainkban. Míg a legfeketébb fekete elnyeli a fény 99,95 százalékát, a legragyogóbb fehérnek a lehető legtöbb fényt kell visszavernie. Az ultrafehér szín létrehozása egy újabb lépés efelé a cél felé. 

Az újfajta fehér alapja bárium-szulfát, és a napfény 98,1 százalékát képes visszaverni. Emellett arra is képes, hogy az UV-sugarakat is visszaverje az atmoszférába, ami anélkül tűnik el, hogy bármilyen földi tárgy elnyelné, így nem melegíti a bolygót.

Az ultrafehér festék mínusz 13 Celsius-fokos hűtőhatással rendelkezik a direkt napfénnyel szemben, az éjszakai hatása pedig mínusz 7 Celsius-fok. Egy 93 négyzetméteres tető esetében 10 kilowattnyi hűtő hatást vált ki a festék. „Ez sokkal erőteljesebb, mint a háztartási légkondicionálók” – mutatott rá Xiulin Ruan professzor, a tanulmány szerzője. 

A fehér festékek hűtőhatását a történelem során már sokan felismerték az építészetben, ezt emeli új szintre az ultrafehér festék, ami jelentősen csökkentheti az energiaigényt, különösen ha a stratégiailag megfelelő helyeken használják a városok és vidéki települések épületein.

Forrás: IFL Science Fotó: Unsplash

Olvass tovább!