6 tuti módszer, hogy többé ne viszkessen borzalmasan a rovarcsípés

2021. augusztus 09.
Sok rovar úgy éli az életét, hogy észre sem vesszük őket, majd egyszer csak megjelennek, és vagy belakják az otthonunkat, vagy mi leszünk számukra a gourmet vacsora, akinek láttán összefut a nyál a szájukban. Mindkettőnek mi isszuk meg a levét, de talán a második lehetőséggel egy kicsit jobban járunk, mert a napokig tartó kellemetlen viszketést könnyebben enyhíthetjük, mint ahogy a lakásfoglalókat kitessékelhetnénk az otthonunkból: szerencsére van néhány gyógymód, amivel enyhíteni tudjuk a rovarcsípés okozta borzalmas irritációt.

1. Hydrocortison kenőcs

A csípések azért viszketnek és duzzadnak meg, mert a rovar nyála vagy mérge hisztamintermelésre készteti a szervezetünket, ami az érintett bőrfelület közelébe juttatja a fehérvérsejteket, illetve kitágítja a hajszálereket, kellemetlen tüneteket okozva. A hydrocortison tartalmú kenőcsök szteroidot tartalmaznak, ami enyhíti a gyulladást, csökkenti a viszketést és a duzzanatot. A legtöbb rovarcsípés kezelésére használható krém szerencsére vény nélkül kapható, az erősebb receptköteles megoldásokra remélhetőleg nem lesz szükségünk. Alkalmazzuk naponta háromszor, amíg a viszketés el nem múlik.

2. Jeges borogatás

A jég vagy a hideg borogatás hatékonyan csökkenti a rovarcsípés duzzanatát, csak jól nyomkodjuk rá a puklira legalább 20 percig.

3. Antihisztamin

A súlyos rovarcsípés tüneteit antihisztamin tartalmú krémmel helyileg, vagy tablettával szájon át is kezelhetjük. Ha a bőrünkre kenjük, akkor viszont semmiképpen se használjuk hét napnál tovább, mert irritálhatja annak felszínét.

4. Calamine

A calamine vas- és cink-oxidot tartalmaz, valamint antiszeptikus hatású, így csökkenti a rovatok által okozott kellemetlenségeket, és hűsíti a bőrünket. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor érdemes hidratálóval együtt alkalmazni, mert a calamine tartalmú krémek hajlamosak a bőr kiszárítására.

5. Nyomjuk a felszínét

A viszketés azonnali enyhítésének érdekében nem feltétlenül kell kencéket vásárolnunk a gyógyszertárban – az is elég lehet, ha csak a kezünket használjuk. Nyomjuk erősen a csípés felszínét a körmünkkel, vagy ha van nálunk, akkor egy tollal körülbelül tíz másodpercig, ügyelve arra, hogy ne sértsük fel a bőrt.

6. Ne figyeljünk a viszketésre

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne vakarjuk a rovarok sújtotta bőrfelületet, hiszen így nem csak könnyebben gyógyul, de elkerülhetjük azt is, hogy egy esetleges sérülés által szerzett bakteriális fertőzés ne viszkessen még tovább. Ha mégis megtörtént a baj, akkor antibiotikum-tartalmú készítményekkel mérsékelhetjük a kellemetlenséget.

Általában nem kell nagy jelentőséget tulajdonítanunk a csípéseknek, de ha az érintett terület feltűnően vörös lesz, fájdalmas vagy megnő, esetleg légszomjat, vagy a duzzanat folyamatos növekedését észleljük, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez, mert súlyos allergiás reakció is lehet a testünk válasza a rovartámadásra, abban az esetben pedig sürgős orvosi ellátásra van szükségünk.

Forrás: Mental Floss, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!