Akkor is célszerű oltatni, ha már átestünk a koronavírus-fertőzésen

2021. április 02.
Érdekes mintázat rajzolódott ki a legnagyobb olyan tanulmányból, mely az immunitást vizsgálta a koronvírus-fertőzés után. A tudósok ezek alapján egyértelműen azt javasolják, hogy azok is oltassák be magukat, akik átestek a Covid–19 betegségen.

A tanulmányban körülbelül négymillió ember koronavírus-teszt eredményeit összesítették, hogy megvizsgálják, milyen gyakori a SARS-CoV-2-vel való újrafertőződés. Mivel a teszteredmények az emberek orvosi adataihoz kapcsolódtak, a tudósok anonimizált adatokkal dolgoztak, és a dániai első hullámban, tavaly tavasszal pozitív tesztet produkálók adatait hasonlították össze a második, őszi hullám pozitív tesztjeivel, hogy kiszámolhassák az újrafertőződési rátát az országban. 

koronavirus-fertozes-immunitas-oltas

Jó hír, rossz hír

Tavasszal az elvégzett 530 ezer teszt két százaléka volt pozitív. Közülük ősszel 0,65 százalékot ismét pozitívra teszteltek. Azok közül, akiknél az első hullámban negatív lett a koronavírus-teszt, a második hullámban 3,3 százalékukat tesztelték pozitívra. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy körülbelül 80 százalékos védettséget eredményez az újrafertőződéstől, ha valaki átesik a Covid–19 betegségen. Ami még jobb hír lehet: az immunitás nem csökkent a tanulmány fél éves követési időszakában. 

Ám amikor a tudósok életkorra lebontva is megvizsgálták ezeket az adatokat, rájöttek, hogy nem általános ez a védelem. A 65 év feletti korosztálynál például csupán 47 százalékban véd az újrafertőződéstől, ha egyszer már átesett valaki a koronavírus-fertőzésen. „Meglepett az idősebbekkel kapcsolatos eredmény – mondta Steen Ethelberg, a dániai Statens Serum Institut vezető kutatója. – Ez nagyon fontos felismerés. Muszáj ezt erőteljesebben kommunikálnunk, mivel nem számolhatunk azzal, hogy valaki védve van a betegséggel szemben, ha valaki már kicsit idősebb.

Olvastad már?

Hogy jobban megvizsgálják annak lehetőségét, hogy valaki kétszer is elkapja a koronavírus-fertőzést, a kutatók elemezték a tesztek között eltelt időt. Ez a vizsgálat is hasonló eredményt hozott. A legtöbb embernél az újrafertőződéssel szembeni védelem 80-82 százalék. 

A mutációk módosítják az immunitást

Mivel a tudósok olyan adatokat elemeztek, amelyek még a brit vagy a dél-afrikai variánsok megjelenése előttről származtak, így az eredményekben nem jelenhetett meg azon újrafertőződések száma, amelyet az újabb és újabb mutációk okoznak. Ethelberg és kutatócsoportja természetesen úgy tervezi, hogy megismétli a kutatást a harmadik hullám adataival is, hogy megnézzék, hogyan módosították a mintázatot az új koronavírus-variánsokkal való megfertőződések.

Ám még a vírusmutációk nélkül is kiderült, hogy a 65 év felettieknek célszerű beoltatniuk magukat, akár átestek a koronavírus-fertőzésen, akár nem, mivel a természetes fertőződés nem alakít ki hatékony védelmet a szervezetükben az újrafertőződéssel szemben. „Nem hihetjük azt, hogy védettek vagyunk, csak mert átestünk a Covid–19 betegségen – jelentette ki Ethelberg. – Bár kevésbé sürgető, ám bárkinek, aki volt koronavírusos, célszerű beoltatnia magát a betegség ellen, hiszen egyrészt tudjuk, hogy az immunvédelem nem százszázalékos, és akkor az új variánsokról még nem is beszéltünk.”

Forrás: Time Fotó: Unsplash

Olvass tovább!