Öko módon is elűzhetjük a környezetünkből a szúnyogokat!

2021. július 19.
Képzeljük csak el: egy szép, nyári estén, amikor már lemegy a nap, kimegyünk a kissé lehűlt teraszra a vacsoránkkal, egy pohár finom borral lazítani – aztán egy pillanat alatt szertefoszlik az idill, ugyanis megérkezik az első hívatlan vendég, a szúnyog.

A szúnyogok nagyon fontosak az ökológiai egyensúly fenntartása szempontjából, azonban muszáj valahogyan védekeznünk ellenük. Szerencsére nem kell komolyabb kemikáliákkal körbefújni magunkat és a környezetünket ahhoz, hogy távol tartsuk őket!

1. Milyen a környezetünk?

A szúnyogok száma erősen függ attól, hogy milyen az a környezet, ahol élünk. A madarak például szúnyogokkal is táplálkoznak, így ha madárbarát, odúkkal, madáritatóval, esetleg fészkekkel felszerelt az udvarunk, akkor nagy valószínűséggel a szúnyogok száma is jóval kevesebb. A másik fontos faktor, amire ráhatásunk lehet, az a fű nagysága. Ha rendszeresen kicsire vágjuk a füvet, akkor a szúnyogok sem fognak annyira szívesen a kertünkben maradni. Illetve mindig fedjük le a kinti vízfelületeket, amikor nincsenek használatban – és számoljuk fel a pocsolyákat, igazából bármit, ahol megállhat az esővíz.

2. Növények bevetésen

Vannak olyan növények, melyek illata számunkra igen kellemes, a szúnyogoknak viszont éppen ellenkezőleg! Ha van egy teraszunk, erkélyünk, ahol szívesen ücsörgünk esténként, akkor tegyük körbe levendulával, bazsalikommal, mentával, citromfűvel, eukaliptusszal – garantáltan kevesebb vérszívó lesz majd körülöttünk. A bőséges otthoni konyhakert miatt már önmagában is megéri ezeket a fűszernövényeket tartani, hát még így!

oko-szunyog

3. Illóolajok ereje

És persze az említett növényekből készülő kivonatok, illóolajok is segíthetnek nekünk a szúnyogok elleni harcban. Akár mécseses párologtatóba, akár diffúzorba téve az olajokat nagyon eredményesek lehetünk! Egy, a Zika-vírust kutató amerikai járványközpont szerint a citromos eukaliptusz illóolaj az egyik legjobb természetes szúnyogirtó. Azonban bőrre közvetlenül, hígítatlanul soha nem szabad tenni az olajokból, mert erősen allergizálhatnak és irritálhatják a bőrt!

4. Ventilátor – nem csak hűtésre

A szúnyogok nem repülnek annyira jól, hogy a ventilátor közelében le tudjanak szállni ránk, ezért érdemes szélcsendes időben – még ha kültéren vagyunk is – bevetni a ventilátorokat. A közelében ülők biztosan nem fogják viszkető csípésekkel zárni az estét.

5. Nem mindegy az öltözék sem!

A szúnyogok a világos, élénk színű ruhát viselőket találják meg legjobban, azért hordjunk nyersszínű vagy fehér darabokat, például ha vízparti estét tartanánk. A nyirkos testet jobban szeretik, mint a szárazat, így mindenképpen természetes anyagú ruhát válasszunk, ami megfelelő nedvszívó tulajdonsággal bír. Az sem mindegy, hogy mennyire passzos a ruhánk: a szúnyogok ruhán keresztül is csípnek, így ha bővebb fazonú darabokban vagyunk, akkor nagyobb eséllyel nem fognak eljutni a bőrünkig a ruhán keresztül.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!