6 otthoni megoldás a szúnyogcsípés enyhítésére

2020. július 04.
Mostanra mindenhol felbukkantak a szúnyogok, a nyár legkellemetlenebb vendégei. Ám valószínűleg az otthonunkban fellelhető csomó olyan krém vagy lemosó, amelyek segítenek gyorsan enyhíteni a panaszokat.

Ha nincs otthon antihisztaminos kenőcsünk, és a patika sincs nyitva, akkor sem kell kétségbe esnünk. Valószínűleg mindannyiunk konyhájában, fürdőszobájában vannak olyan természetes szerek, amelyek legalább annyira hatékonyak a szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketés és bőrpír enyhítésére.

1. Nyomjunk rá hideget

A legegyszerűbb módja a szúnyogcsípés okozta viszketés enyhítésének, ha valamilyen jéghideg dolgot nyomunk hozzá. Egy zacskó borsó is remekül működik, ha nincs kéznél jégakku. A hideg csökkenti a gyulladást és viszketést a csípés helyén. Nyomjuk 10-15 percig az irritált területre, és nyugodtan ismételjük meg, ha ránk tör a viszketés. A jég csökkenti a gyulladást és duzzanatot is, ám nem gyógyul tőle gyorsabban a csípés. 

2. Aloe vera

Több ezer éve használják az aloe verát a gyógyászatban, már az ókori Egyiptomban ismerték jótékony hatását. Napjainkban népszerű szobanövény, mivel nem igényel különösebb gondozást, a zselés belsejű, húsos levelei pedig különböző bőrproblémák esetén lehetnek hatásosak, mint amilyen például a szúnyogcsípés vagy a napégés. Az aloe verás krémek, spray-k vagy maga a levél belseje enyhíti a viszketést, hűsíti a bőrt, csökkenti a gyulladást.

Olvastad már?

3. Szódabikarbóna

Ha szúnyogcsípés kezelésére szeretnénk használni, keverjünk össze vízzel egy kevet, és ezzel ecseteljük a csípés helyét. Ha sűrű, pasztaállagúra készítjük, pakolásként alkalmazhatjuk. A szódabikarbóna segít semelegesíteni a szúnyog nyála és a testünk reakciójaként keletkező savas kémhatást, semlegesíti a reakciót.

4. Zabpelyhes fürdő

Amikor a szúnyog megcsíp, a nyálából olyan anyagok kerülnek a szervezetünkbe, amelyek az immunrendszerünket hisztamin termelésére késztetik. A csípés helye ezért pirosodik be, dagad fel és viszket napokig.

A szódabikarbónához hasonlóan a zabpehely is megtalálható minden konyhában. Ha eddig nem tudtuk, hogy hatékony a viszketés enyhítésében, ideje bevetnünk a szúnyogcsípés ellen is. Ennek a leggyakoribb módja a zabpelyhes fürdő. Ehhez speciális, bőrproblémák kezelésére előkészített zabpelyhet is beszerezhetünk, ám a sima, hagyományos zabpehely is tökéletes, csak aprítóval meg kell őrölnünk. Ezután egyszerűen szórjuk a fürdővízbe, és hagyjuk ázni tíz percig.

5. Méz

Ez a módszer kissé ragacsos, ám nagyon hatékony. A méz köztudottan jó gyulladáscsökkentő hatású, így segíthet a szúnyogcsípés panaszainak enyhítésében is. A méz a seb körül folyadékot von el a bőrből, ezáltal gyorsabban gyógyul a csípés helye és csökken az irritáció. Ha elvakartuk a sebet, akkor viszont jobb, ha fertőtlenítőszeren kívül mást nem kenünk a felületre, inkább sebtapasszal fedjük le.

6. Teafaolaj

Régóta használják gyógyításra az ausztrál Melaleuca alternifolia fa leveleiből készített teafaolajat is, főként antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Emellett remekül enyhíti a viszketést is, ha csípésekről van szó. A The British Journal of Dermatologyban megjelent tanulmány szerint a teafa olaja természetes antihisztamin, ami ezáltal hatékonyan csökkenti a szúnyogcsípés okozta panaszokat.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash