Ha valaha használtunk műanyag tárolódobozt, valószínűleg megtapasztaltuk, hogy milyen könnyen maradnak foltok és szagok vissza, különösen bizonyos ételek után. Például a paradicsomos ételek nagy ellenségei a műanyag doboznak, de bármi, ami zsíros vagy savas kémhatású, tönkre teszi a doboz tökéletes, újszerű állagát. Ha ez bekövetkezik, bevethetünk minden praktikát és fortélyt, papírtörlőtől a szappanon át a súrolásig, semmi sem segít.
Lehetetlen vagy sem?
Felmerül a kérdés: ha eltávolítani a paradocsomszósz nyomait a műanyagról lehetetlen, van-e valamilyen módszer, amivel megelőzhetjük a makulátlan dobozaink beszennyezését? Jó, hír, hogy ez nagy eséllyel egyetlen apró hozzávalóval kiküszöbölhető. Az internetes háztartási guruk módszere, hogy a főzésnél használt olajspray-vel befújják az edényt, mielőtt beletöltenék a savas vagy szószos ételt, amit tárolni szeretnének. A magyarázat az, hogy a spray védőréteget hoz létre a tároló falán, így meggátolja, hogy a műanyagba felszívódjanak a szín- és szaganyagok az ételből. Ráadásul az olajnak köszönhetően könnyebb lesz kiönteni is az edényből a melegítéshez az ennivalót.
Műanyag nélkül is
Persze legegyszerűbb nem műanyag edényben tárolni az ételt. Ám még ha nem is vásárolunk többé új műanyag dobozokat, még mindig jobb minél hosszabb ideig használni a meglévőket, mint csak azért kidobni azokat, hogy vásároljunk helyette üveg- vagy kerámiatárolókat.
Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash