Az elviteles étel hulladékából van a legtöbb az óceánokban

2021. június 18.
Tízféle műanyag termék adja az óceáni hulladék hetvenöt százalékát egy friss kutatás eredményei szerint. Ezek pedig nagyrészt az elviteles és házhozszállításos ételek és italok szemetéből származnak.

Egyszer használatos szatyrok, műanyag flakonok, ételtároló dobozok és csomagolás a négy leggyakoribb hulladékfajta az óceánokban. Ezek adják az ember által termelt szemét közel felét egy friss kutatás eredményei szerint. Csupán tízféle műanyag termék – köztük a kávéspoharak műanyagfedele és a horgászfelszerelések – az óceáni műanyagszemét háromnegyedéért felelnek. Ennek oka az, hogy nagyon lassan bomlanak le és nagyon széles körben elterjedtek. 

ocean-muanyag-szemet

A tudósok szerint fontos, hogy felmérjük, melyek a műanyaghulladék fő forrásai, hogy ezek betiltásával, korlátozásával csökkenteni lehessen az óceánokba kerülő szemét mennyiségét. 

Roppant örvendetesnek tartják például a műanyag szívószálak és a fültisztító pálcikák betiltását Európában, ám a szakemberek szerint nem elégedhetünk meg ennyivel, sokkal több olyan gyakori hulladékforrás van, ami ellen fel kell lépnünk. „Nem ért meglepetésként minket, hogy a hulladék 80 százaléka műanyag az óceánokban, az azonban sokkolt minket is, hogy milyen nagy az elviteles ételek és italok szemetének aránya, ami nemcsak a gyorséttermek hulladékát jelenti, hanem a műanyag flakonokat, üdítős palackokat és dobozokat is – mutatott rá Carmen Morales-Caselles, a Cádiz Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője. – Ez az információ megkönnyíti a döntéshozók helyzetét, hogy minél gyorsabban valódi lépéseket tegyenek annak megelőzésére, hogy a tengerekben és óceánokba kerüljön a szemét – ahelyett, hogy azt csak kihalásznák onnan” – folytatta a kutató. 

A szívószálak és a keverőpálcikák a szemét 2,3 százalékát tették ki, a fültisztító pálcika és a nyalóka nyele 0,16 százalék volt a szemétben. „Jó, hogy ezek visszaszorítására már tettek lépéseket, ám nem ezek jelentették a fő szennyezőket. Ezek az intézkedések viszont elterelték a figyelmet a probléma gyökeréről – figyelmeztetett Morales-Caselles. – Ami a tengerekben zajlik, csak a baj tünete. A probléma eredete és a megoldás a szárazföldön van, és sürgősen tennünk kell ellene, mielőtt késő lesz.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!