A visszazárható zacskó sem tart örökké

2019. augusztus 07.
A visszazárható zacskókkal spórolhatunk és kevesebb szemetet termelünk, mivel elmosva újra használhatjuk. Ám ez csak bizonyos esetekben érvényes, máskor inkább az egészségünket kockáztatjuk vele.

A kávékapszulától a buborékos csomagolóig rengeteg dolgot eldobhatóként tartanak számon, pedig remekül használhatók újra és újra. Ezzel szemben a visszazárható zacskók eleve arra készülnek, hogy többször csomagolhassunk beléjük. Nem árt azonban reálisan nézni, és szívfájdalom nélkül kidobni, ha olyan anyaggal szennyeződött, amit nem tudunk biztonságosan letisztítani róla.

A legfontosabb kérdés: mi volt benne?
Annak eldöntésére, hogy megtartsunk vagy kidobjunk egy visszazárható zacskót, azt kell végiggondolnunk, mit tartottunk benne. Ha nyers hús, tojás vagy tengeri ételek tárolására vagy pácolására használtuk, mindenképp a szemetesben a helye. Ezek az élelmiszerek olyan kórokozókat tartalmaznak főzés vagy sütés előtti állapotukban, amiket bármennyire súrolunk is, sosem lehetünk benne biztosak, hogy maradéktalanul eltávolítottunk a műanyag zacskóról.

 


Ha viszont olyan élelmiszerek voltak benne, melyeket biztonságos megenni és megfogni, mint például a kekszek, szendvicsek vagy tiszta héjú gyümölcsök, a visszazárható zacskó nyugodtan használható újra, míg tönkre nem megy.

Hogyan tisztítsuk?
A használt műanyag zacskót kézzel mossuk ki mosogatószeres vízzel, és kifordítva szárítsuk. Ha megszáradt, máris pakolhatjuk bele a másnapi ebédünket. Figyeljünk rá azért, nem szakadt-e ki valahol, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk, mikor a munkahelyen a táskánkba nézünk.

Forrás: Mental Floss
Fotó: Getty Images, Unsplash